Tavaszköszöntő túra Zsongorkőhöz, a Mecsek legszebb kilátópontjához!

hirdetes

Az egyik legszebb tavaszi kilátóhely – Kirándulás a Zsongorkő kilátóhoz

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Nevezhetnénk a Mecsek legszebb természetes kilátó pontjának is a Zsongorkő kilátót, amit nem az emberi kéz, hanem a természet alkotott Kővágószőlősön. Nincs is jobb, mint egy ilyen helyen végignézni a tavaszi napfelkeltét vagy a naplementét és magunkba szívni a tavaszi nap erejét!

zsongorkő kilátó

Kirándulás a Zsongorkő kilátóhoz


A Kővágószőlősön található természetes kilátópontot nem hiába nevezhetjük a legszebb kilátóhelynek az országban, ugyanis a nem emberi kézzel, hanem  a természet által kialakított, sziklafalból kinyúló kilátópont a Mecsek legszebb részén található, ahonnan szemet kápráztató kilátásban lehet részünk a Jakab-hegyről 540 méter magasságból. Hogyan volt képes a természet ilyen csodás lelátópontot kialakítani?

Zsongorkői kilátó kialakulása


Évszázadokkal ezelőtt a terület kőzetei különböző belső erők hatására óriási redőboltozatba gyűrődtek, így egy kiemelkedést formáltak, ezeknek a legmagasabb része pedig az idők során lepusztult – helyén ma Cserkút előtéri medencéje található. Ennek a gyűrődésnek az oldala azonban részben megmaradt, és ezt nevezzük ma a Jakab-hegy hátának. Ezek a féloldalasan kibillent rétegek egy mélyülő tengerfeneket kirajzolva sorakoznak fel egymás mellett a felszínen. Ezt a felszínt egy vöröshomokkő egyik tömbös formációja töri át a Cserkút fölötti hegygerinc peremén. Ezt a kitüremkedést nevezzük most Zsongor-kőnek. A kilátó sziklájára a Mecsek Egyesület tagjai állítottak egy korlátot, hogy biztonságosabb legyen ott az időtöltés. Ennek a korlátnak az egyik oldalán egy 1892-es évszám áll, ami valószínűleg a korlát keletkezésének évét szimbolizálja.

hirdetes

hirdetes

Egész évben ingyenesen látogatható a Mecsek legszebb kilátója


A 2011-ben átadott Kövirózsa tanösvényt végig járva juthatunk el a Zsongorkő kilátójához, ahonnan balra lenézve Pécs városát láthatjuk elterülni keleti irányba, ha távolabb tekintünk, akkor pedig a Villányi-hegység vonulatait is felfedezhetjük. Ha tiszta az időnk, akkor jobbra tekintve a horvátországi Papuk-hegység vonulatait is láthatjuk.

A Mecsek legszebb kilátója tehát tökéletes tavaszi kirándulóvonal, ha Nyugat-Mecsek legérdekesebb kőzetformációjára és a legszebb panorámára vagyunk kíváncsiak. Kővágószőlősről egy turistaútvonal vezet fel a kilátóhoz a vadregényes hegygerincen, amit ha követünk számos érdekességet tudhatunk meg a hely geológiájáról, valamint az állat- és növényvilágáról. A csoda sziklaképződményekhez a piros négyzet jelölések vezetnek el, amíg még a városban vagyunk, de a város szélétől a piros keresztet kell követnünk!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

barázda

az az árkos mélyedés, amely az ekével kiemelt talajszelet helyén marad vissza. A szántatlan... Tovább

forró levegős szénaszárító

a nagy (70—80%) nedvességtartalmú, friss v. enyhén fonnyadt és szecskázott... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek