Zöldségtermesztéssel és gyümölcstermesztéssel kapcsolatos tapasztalatok

hirdetes

A zöldségtermesztés 2014. évi tanulságai és tapasztalatai

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A zöldségtermesztés 2014. évi tanulságai és tapasztalatai, érdemes mindenkinek tisztában lennie ezekkel a dolgokkal

Az elmúlt években egyre több napégéses termést lehetett látni, ami egyértelműen a klímaváltozás eredménye. Nagymértékben megnőtt az UV-sugarakon belül a káros UV B-sugárzás, amely olyan növényeken is perzselést, nekrózist okoz, amelyeken korábban nem vagy alig-alig ismertünk (pl. dinnye, tök, paprika).
A légköri aszályok száma és időtartama is növekszik, a száraz levegőben rosszabb a minőség (pl. kényszerérés, fénytelen bogyók, torz termések). Kis- és nagyüzemben jól bevált az árnyékoló Raschel hálók kifeszítése, amely kedvezőbb mikroklímát és bizonyos védelmet biztosít a sugárzás ellen.

 

Ugyan „divatos” a zöld szín– a gyakorlatban ennek a típusnak terjedt el a használata, pedig a növény szempontjából a kísérletek eredményei alapján a sárga és narancssárga hálók előnyösebbek. Nem tapasztalat, de veszély! Az elmúlt években gyorsan felmelegedett a levegő és a talaj, nem voltak kései talajmenti fagyok. A klímaváltozással kapcsolatos előrejelzések a korai fagyveszélyt változatlanul nem zárják ki, sőt, valószínűségét növekedni látják. Ez figyelmeztetés legyen azok számára, akik az elmúlt néhány év időjárásán felbuzdulva már április végén kezdik a szabadba ültetni a hidegérzékeny zöldségféléket (pl. paprika, dinnye, tojásgyümölcs, uborka).

hirdetes

Forrás: EU-Info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

csillagfürt (Lupinus L.)

a pillangósok családjához tartozó nemzetség. Egyiptomban mintegy 4000 éve vonták... Tovább

acélos búza

szeme telt, fényes felületű, pirosbarnás, benne a —>sikér a... Tovább

Tovább a lexikonra
Mezőgazdaság Növénytermesztés Növényvédelem