Zöldségtermesztéssel és gyümölcstermesztéssel kapcsolatos tapasztalatok

A zöldségtermesztés 2014. évi tanulságai és tapasztalatai

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A zöldségtermesztés 2014. évi tanulságai és tapasztalatai, érdemes mindenkinek tisztában lennie ezekkel a dolgokkal

Az elmúlt években egyre több napégéses termést lehetett látni, ami egyértelműen a klímaváltozás eredménye. Nagymértékben megnőtt az UV-sugarakon belül a káros UV B-sugárzás, amely olyan növényeken is perzselést, nekrózist okoz, amelyeken korábban nem vagy alig-alig ismertünk (pl. dinnye, tök, paprika).
A légköri aszályok száma és időtartama is növekszik, a száraz levegőben rosszabb a minőség (pl. kényszerérés, fénytelen bogyók, torz termések). Kis- és nagyüzemben jól bevált az árnyékoló Raschel hálók kifeszítése, amely kedvezőbb mikroklímát és bizonyos védelmet biztosít a sugárzás ellen.

 

Ugyan „divatos” a zöld szín– a gyakorlatban ennek a típusnak terjedt el a használata, pedig a növény szempontjából a kísérletek eredményei alapján a sárga és narancssárga hálók előnyösebbek. Nem tapasztalat, de veszély! Az elmúlt években gyorsan felmelegedett a levegő és a talaj, nem voltak kései talajmenti fagyok. A klímaváltozással kapcsolatos előrejelzések a korai fagyveszélyt változatlanul nem zárják ki, sőt, valószínűségét növekedni látják. Ez figyelmeztetés legyen azok számára, akik az elmúlt néhány év időjárásán felbuzdulva már április végén kezdik a szabadba ültetni a hidegérzékeny zöldségféléket (pl. paprika, dinnye, tojásgyümölcs, uborka).

Forrás: EU-Info

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-03-05

Ezért jobb tavasszal elültetni a levendulát, mint ősszel

Levendula ültetés márciusban? Naná, hiszen ez a legjobb és legalkalmasabb időpont több okból kifolyólag is egy kertész szerint, mutatjuk mire figyelj kifejezetten!

2024-03-15

Ritka kék virágot találtak a Bükkben, mindenki a csodájára jár

Hihetetlen felfedezés a Bükkben! Egy kiránduló ritka kék leánykökörcsinre bukkant az erdőben, ami eltér a megszokottól, szerencsére kép is készült a növényről!

2024-01-29

Így védd meg növényeidet a februári hőingadozással szemben

Ha eljön a február, akkor érdemes figyelnünk ilyenkor a kertben a hőingadozásokra, hiszen ezek károsíthatják növényeinket, kövesd ezeket a tippeket!

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

2024-03-13

Ezzel a trükkel szüretelj rengeteg málnát idén nyáron

Tanulj meg metszeni málnát, hogy a növény erősebb, a termés pedig több és jobb minőségű legyen. Ismerd meg a metszés előnyeit, mikor és hogyan kell metszeni!

2024-03-25

5 millió Forintos bírságot is kaphat, aki nem írtja ki a parlagfüvet 2024-ben

5 milliós bírság is ütheti a parlagfüves telkek tulajdonosait! Ismerd meg a 2024-es bírságokat, és azt, hogyan védekezhetsz hatékonyan a parlagfű ellen a telkeden!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

anyakanca tartása

a tenyészkancák tartásának két fő típusa a heverő ménesi kancatartás és a... Tovább

gayal (Bos [Bibos] gaurus frontalis)

a ->szarvasmarha-félék családjába tartozó, sötétbarna-feketevörös színű hátsó-indiai... Tovább

Tovább a lexikonra
Mezőgazdaság Növénytermesztés Növényvédelem