Zöldségtermesztéssel és gyümölcstermesztéssel kapcsolatos tapasztalatok

A zöldségtermesztés 2014. évi tanulságai és tapasztalatai

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Közhelynek számít az a megállapítás, mely szerint minden év tartogat valami újat, minden év szolgál bizonyos tanulságokkal a kertészeknek. Nincs két egyforma éve a zöldségtermesztőknek. A csapadék, a hőmérséklet vagy mind a kettő miatt eltérő módon növekszenek a növények, különféle fertőző és élettani betegségek jelentkeznek, de az árutermelők azt is hozzátehetik, hogy a piac is mindig más-más módon reagál az időjárásra.

A zöldségtermesztés 2014. évi tanulságai és tapasztalatai, érdemes mindenkinek tisztában lennie ezekkel a dolgokkal

Gyárfás József (1927), ismert tudósunk mondta: „Sok minden szól bele abba, hogy mekkora a gazda termése. Először is az időjárás, amelyről a gazda nem tehet. De az időjárás is sokról nem tehet, amit ráfognak….”

 

Végiggondolva a 2014-es évet, kétségtelen, hogy a szokatlanul sok csapadék számos vonatkozásban befolyásolta a zöldségtermesztést, nem egy esetben súlyos fejlődési zavarokat okozott. Ezek nem voltak teljesen ismeretlenek az árutermelő zöldségkertészek számára, mégis sokan tanácstalanul álltak a jelenség előtt. A víz túlzott jelenléte vagy hiánya, az egyik rendszeresen tápanyag-ellátási zavarokat okozó tényező.

 

Az őszi-téli hónapokban hajtatásban a túlöntözésből eredően, de az idén a sok eső következményeként szabadföldön is a mélyebb fekvésű területeken, kötöttebb talajokon vashiány kialakulása volt megfigyelhető ott, ahol korábban a hajtásokon jelentkező súlyos klorózissal még nem találkoztak a gazdák. Ugyanis a levegőtlen, vízzel telített talajban megváltoznak a redukciós és oxidációs viszonyok, az oxigénben szegény környezet, a vasion felvételét akadályozza. Ilyen esetekben nem segített a vastartalmú lombtrágya-készítmények ismételt permetezése, hatásosabbnak bizonyult a talajlazítás és a kultivátorozás. Sekély műveléssel a gyökereket nem sértjük meg, ugyanakkor a talaj levegőhöz jut azáltal, hogy fellazítjuk, a legfelső megkérgesedett réteget megtörjük.


Az őszi hónapok csapadékos időjárása kihatással van a tárolásra szánt vöröshagyma, fokhagyma, sárgarépa, zeller, petrezselyem, fejes és kelkáposzta, cékla, burgonya minőségére is. A kései esőzések következtében laza sejtfalak, a termésben alacsony szárazanyag-tartalom alakult ki, ami kedvez a tárolási betegségek kialakulásának, rontja a termények szállíthatóságát és tárolhatóságát. A sok csapadék különösen akkor káros, ha az egyoldalú nitrogéntrágyázással is párosul. A sok eső, az őszi csapadékos időjárás ellen védekezni nem lehet, de némi megoldást jelenthet a tárolók fokozott ellenőrzése, szellőztetése, a betárolt termés hőmérsékletének rendszeres mérése, baj esetén az átrakása. Az ilyen termény gyorsan bemelegszik, rothadásnak indul, különösen akkor, ha kevés a szellőző vagy melegebb a tároló (az optimális hőmérséklet 6–8 fok).

Forrás: EU-Info

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-04-24

A növényeid sorra pusztulnak a kertben? EZ a bogár lehet az oka!

Ne hagyd, hogy a kártevők pusztítsák el a kerted! Ismerd meg a kerti növényeket pusztító rettegett bogarat, és fedezd fel, hogyan mentheted meg a növényeidet!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-01-29

Így védd meg növényeidet a februári hőingadozással szemben

Ha eljön a február, akkor érdemes figyelnünk ilyenkor a kertben a hőingadozásokra, hiszen ezek károsíthatják növényeinket, kövesd ezeket a tippeket!

2024-03-15

Ritka kék virágot találtak a Bükkben, mindenki a csodájára jár

Hihetetlen felfedezés a Bükkben! Egy kiránduló ritka kék leánykökörcsinre bukkant az erdőben, ami eltér a megszokottól, szerencsére kép is készült a növényről!

2024-04-24

Ültess májusban lila brokkolit, ami a zöldségeskerted királynője lesz

Ültess májusban lila brokkolit, ami a kerted királynője lesz, hiszen számos előnnyel rendelkezik, mutatjuk a legfontosabb infókat a lila brokkoliról, gyere!

2024-04-24

Elmondom miért termesztem a krumplit konténerben, ezután te is így fogod

Mutatunk egy spórolós titkot! Tudj meg te is mindent a konténeres krumpli termesztésről - élvezd a friss, otthon nőtt finomságot konténerben, mutatjuk a trükköt!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

explóziós mechanizmus

növények spóráinak, virágporának (pollen), magvainak a kiszóródása, ill. elterjesztése.... Tovább

kemény héjúság

egyes vetőmagvak hátrányos tulajdonsága (gyakran előf. a hereféléknél). Kemény héjúnak... Tovább

Tovább a lexikonra
Mezőgazdaság Növénytermesztés Növényvédelem