Zöldségtermesztéssel és gyümölcstermesztéssel kapcsolatos tapasztalatok

A zöldségtermesztés 2014. évi tanulságai és tapasztalatai

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Közhelynek számít az a megállapítás, mely szerint minden év tartogat valami újat, minden év szolgál bizonyos tanulságokkal a kertészeknek. Nincs két egyforma éve a zöldségtermesztőknek. A csapadék, a hőmérséklet vagy mind a kettő miatt eltérő módon növekszenek a növények, különféle fertőző és élettani betegségek jelentkeznek, de az árutermelők azt is hozzátehetik, hogy a piac is mindig más-más módon reagál az időjárásra.

A zöldségtermesztés 2014. évi tanulságai és tapasztalatai, érdemes mindenkinek tisztában lennie ezekkel a dolgokkal

Gyárfás József (1927), ismert tudósunk mondta: „Sok minden szól bele abba, hogy mekkora a gazda termése. Először is az időjárás, amelyről a gazda nem tehet. De az időjárás is sokról nem tehet, amit ráfognak….”

 

Végiggondolva a 2014-es évet, kétségtelen, hogy a szokatlanul sok csapadék számos vonatkozásban befolyásolta a zöldségtermesztést, nem egy esetben súlyos fejlődési zavarokat okozott. Ezek nem voltak teljesen ismeretlenek az árutermelő zöldségkertészek számára, mégis sokan tanácstalanul álltak a jelenség előtt. A víz túlzott jelenléte vagy hiánya, az egyik rendszeresen tápanyag-ellátási zavarokat okozó tényező.

 

Az őszi-téli hónapokban hajtatásban a túlöntözésből eredően, de az idén a sok eső következményeként szabadföldön is a mélyebb fekvésű területeken, kötöttebb talajokon vashiány kialakulása volt megfigyelhető ott, ahol korábban a hajtásokon jelentkező súlyos klorózissal még nem találkoztak a gazdák. Ugyanis a levegőtlen, vízzel telített talajban megváltoznak a redukciós és oxidációs viszonyok, az oxigénben szegény környezet, a vasion felvételét akadályozza. Ilyen esetekben nem segített a vastartalmú lombtrágya-készítmények ismételt permetezése, hatásosabbnak bizonyult a talajlazítás és a kultivátorozás. Sekély műveléssel a gyökereket nem sértjük meg, ugyanakkor a talaj levegőhöz jut azáltal, hogy fellazítjuk, a legfelső megkérgesedett réteget megtörjük.


Az őszi hónapok csapadékos időjárása kihatással van a tárolásra szánt vöröshagyma, fokhagyma, sárgarépa, zeller, petrezselyem, fejes és kelkáposzta, cékla, burgonya minőségére is. A kései esőzések következtében laza sejtfalak, a termésben alacsony szárazanyag-tartalom alakult ki, ami kedvez a tárolási betegségek kialakulásának, rontja a termények szállíthatóságát és tárolhatóságát. A sok csapadék különösen akkor káros, ha az egyoldalú nitrogéntrágyázással is párosul. A sok eső, az őszi csapadékos időjárás ellen védekezni nem lehet, de némi megoldást jelenthet a tárolók fokozott ellenőrzése, szellőztetése, a betárolt termés hőmérsékletének rendszeres mérése, baj esetén az átrakása. Az ilyen termény gyorsan bemelegszik, rothadásnak indul, különösen akkor, ha kevés a szellőző vagy melegebb a tároló (az optimális hőmérséklet 6–8 fok).

Forrás: EU-Info

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-22

Aszály Magyarországon: a csapadékhiány és forróság kihívásai

Az utóbbi években Magyarországot sújtó forró időjárás, aszály egyre súlyosabb problémákat okoz mind a mezőgazdaságban, mind a lakosság hétköznapjaiban.

2024-07-18

5 jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod: így segíts rajta

A kálciumhiány az egyik leggyakoribb probléma, amivel a kertészek szembesülnek. Íme öt jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod, és hogyan segíthetsz rajta.

2024-07-16

Tejes, jódos permetezés a kertek megmentője? – Itt az igazság

Tejes, jódos permetezés a kertek megmentője? A kertészkedés szerelmesei gyakran keresnek természetes, házi megoldásokat a növényeik védelmére és táplálására.

2024-06-29

Permetezz szódabikarbónával, és élvezd a kártevőmentes kerted látványát!

Ha bio növényvédelemről beszélünk, akkor nem maradhat ki a sorból a szódabikarbóna sem. Szedd ki a szódabikarbónát fiókból, és használd fel ezt a csodaszert!

2024-07-16

Foltos az uborka levél, mit tegyek? – az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága

Az uborka levelein megjelenő foltok az uborka baktériumos szögletes levélfoltosságának a tünete lehet. Az egyik leggyakoribb betegség, amely komoly károkat okozhat.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fagy

a —>1evegő hőmérsékletének a —>víz f.-pontja (0°C) alá való süllyedése. Az... Tovább

PR36P85 (X 1012 K)

Kukorica Cél: szemes, siló Leírás:Hímvirágzása közepes, a kalászkapelyva alapja nem vagy... Tovább

Tovább a lexikonra
Mezőgazdaság Növénytermesztés Növényvédelem