A zöldségtermesztés 2014. évi tanulságai és tapasztalatai
Szerző: szelesiferenc
2014. december 3.
Közhelynek számít az a megállapítás, mely szerint minden év tartogat valami újat, minden év szolgál bizonyos tanulságokkal a kertészeknek. Nincs két egyforma éve a zöldségtermesztőknek. A csapadék, a hőmérséklet vagy mind a kettő miatt eltérő módon növekszenek a növények, különféle fertőző és élettani betegségek jelentkeznek, de az árutermelők azt is hozzátehetik, hogy a piac is mindig más-más módon reagál az időjárásra.
Gyárfás József (1927), ismert tudósunk mondta: „Sok minden szól bele abba, hogy mekkora a gazda termése. Először is az időjárás, amelyről a gazda nem tehet. De az időjárás is sokról nem tehet, amit ráfognak….”
Végiggondolva a 2014-es évet, kétségtelen, hogy a szokatlanul sok csapadék számos vonatkozásban befolyásolta a zöldségtermesztést, nem egy esetben súlyos fejlődési zavarokat okozott. Ezek nem voltak teljesen ismeretlenek az árutermelő zöldségkertészek számára, mégis sokan tanácstalanul álltak a jelenség előtt. A víz túlzott jelenléte vagy hiánya, az egyik rendszeresen tápanyag-ellátási zavarokat okozó tényező.
Az őszi-téli hónapokban hajtatásban a túlöntözésből eredően, de az idén a sok eső következményeként szabadföldön is a mélyebb fekvésű területeken, kötöttebb talajokon vashiány kialakulása volt megfigyelhető ott, ahol korábban a hajtásokon jelentkező súlyos klorózissal még nem találkoztak a gazdák. Ugyanis a levegőtlen, vízzel telített talajban megváltoznak a redukciós és oxidációs viszonyok, az oxigénben szegény környezet, a vasion felvételét akadályozza. Ilyen esetekben nem segített a vastartalmú lombtrágya-készítmények ismételt permetezése, hatásosabbnak bizonyult a talajlazítás és a kultivátorozás. Sekély műveléssel a gyökereket nem sértjük meg, ugyanakkor a talaj levegőhöz jut azáltal, hogy fellazítjuk, a legfelső megkérgesedett réteget megtörjük.
Az őszi hónapok csapadékos időjárása kihatással van a tárolásra szánt vöröshagyma, fokhagyma, sárgarépa, zeller, petrezselyem, fejes és kelkáposzta, cékla, burgonya minőségére is. A kései esőzések következtében laza sejtfalak, a termésben alacsony szárazanyag-tartalom alakult ki, ami kedvez a tárolási betegségek kialakulásának, rontja a termények szállíthatóságát és tárolhatóságát. A sok csapadék különösen akkor káros, ha az egyoldalú nitrogéntrágyázással is párosul. A sok eső, az őszi csapadékos időjárás ellen védekezni nem lehet, de némi megoldást jelenthet a tárolók fokozott ellenőrzése, szellőztetése, a betárolt termés hőmérsékletének rendszeres mérése, baj esetén az átrakása. Az ilyen termény gyorsan bemelegszik, rothadásnak indul, különösen akkor, ha kevés a szellőző vagy melegebb a tároló (az optimális hőmérséklet 6–8 fok).
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.