Zöldségtermesztéssel és gyümölcstermesztéssel kapcsolatos tapasztalatok

A zöldségtermesztés 2014. évi tanulságai és tapasztalatai

hirdetes

Közhelynek számít az a megállapítás, mely szerint minden év tartogat valami újat, minden év szolgál bizonyos tanulságokkal a kertészeknek. Nincs két egyforma éve a zöldségtermesztőknek. A csapadék, a hőmérséklet vagy mind a kettő miatt eltérő módon növekszenek a növények, különféle fertőző és élettani betegségek jelentkeznek, de az árutermelők azt is hozzátehetik, hogy a piac is mindig más-más módon reagál az időjárásra.

A zöldségtermesztés 2014. évi tanulságai és tapasztalatai, érdemes mindenkinek tisztában lennie ezekkel a dolgokkal

Gyárfás József (1927), ismert tudósunk mondta: „Sok minden szól bele abba, hogy mekkora a gazda termése. Először is az időjárás, amelyről a gazda nem tehet. De az időjárás is sokról nem tehet, amit ráfognak….”

 

Végiggondolva a 2014-es évet, kétségtelen, hogy a szokatlanul sok csapadék számos vonatkozásban befolyásolta a zöldségtermesztést, nem egy esetben súlyos fejlődési zavarokat okozott. Ezek nem voltak teljesen ismeretlenek az árutermelő zöldségkertészek számára, mégis sokan tanácstalanul álltak a jelenség előtt. A víz túlzott jelenléte vagy hiánya, az egyik rendszeresen tápanyag-ellátási zavarokat okozó tényező.

 

Az őszi-téli hónapokban hajtatásban a túlöntözésből eredően, de az idén a sok eső következményeként szabadföldön is a mélyebb fekvésű területeken, kötöttebb talajokon vashiány kialakulása volt megfigyelhető ott, ahol korábban a hajtásokon jelentkező súlyos klorózissal még nem találkoztak a gazdák. Ugyanis a levegőtlen, vízzel telített talajban megváltoznak a redukciós és oxidációs viszonyok, az oxigénben szegény környezet, a vasion felvételét akadályozza. Ilyen esetekben nem segített a vastartalmú lombtrágya-készítmények ismételt permetezése, hatásosabbnak bizonyult a talajlazítás és a kultivátorozás. Sekély műveléssel a gyökereket nem sértjük meg, ugyanakkor a talaj levegőhöz jut azáltal, hogy fellazítjuk, a legfelső megkérgesedett réteget megtörjük.

hirdetes


Az őszi hónapok csapadékos időjárása kihatással van a tárolásra szánt vöröshagyma, fokhagyma, sárgarépa, zeller, petrezselyem, fejes és kelkáposzta, cékla, burgonya minőségére is. A kései esőzések következtében laza sejtfalak, a termésben alacsony szárazanyag-tartalom alakult ki, ami kedvez a tárolási betegségek kialakulásának, rontja a termények szállíthatóságát és tárolhatóságát. A sok csapadék különösen akkor káros, ha az egyoldalú nitrogéntrágyázással is párosul. A sok eső, az őszi csapadékos időjárás ellen védekezni nem lehet, de némi megoldást jelenthet a tárolók fokozott ellenőrzése, szellőztetése, a betárolt termés hőmérsékletének rendszeres mérése, baj esetén az átrakása. Az ilyen termény gyorsan bemelegszik, rothadásnak indul, különösen akkor, ha kevés a szellőző vagy melegebb a tároló (az optimális hőmérséklet 6–8 fok).

hirdetes

Forrás: EU-Info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-10-21

Ne hagyd kezeletlenül a rozsdagomba fertőzést: tavasszal kiújulhat

A rozsdagomba gyakori kórokozó, amely narancssárga vagy fekete foltokat okozva károsíthatja a növényeket. Ne hagyd kezeletlenül, mert tavasszal kiújulhat.

2024-09-30

Milyen összetételű szert használjunk az őszi lemosó permetezéshez?

Fedezd fel, mely permetszerekre van szükséged az őszi lemosó permetezéshez! Bemutatjuk, hogy mi, mire való, és hogyan használd őket a hatékony védekezéshez.

2024-09-02

A spenót többhullámos betakarítása - így lesz folyamatos a szüret

A spenót többhullámos betakarítása révén hosszabb időn keresztül, szakaszosan szüretelhetünk friss spenótot, biztosítva ezzel a maximális terméshozamot.

2024-09-06

A kert csodaszere: a bio neem olaj természetesen véd a kártevők ellen

A neem olaj a kertészkedés titkos fegyvere: természetes, környezetbarát és könyörtelen a kártevőkkel, miközben megóvja a növényeidet és a hasznos rovarokat.

2024-09-06

5 ok, amiért NE irtsd ki a szürke madársóskát

A szürke madársóska nem csupán egy gyom! Fedezd fel, miért érdemes megtartani a kertben: méhek kedvence, fogyasztható, tyúkoknak tápláló és még sok más!

2024-09-03

Itt az almamoly következő generációja - küzdjünk most bio módszerekkel

Itt az almamoly kártevő következő generációja, így érdemes bio megoldásokkal védekezzünk a kártevő ellen, megőrizve az alma egészségét, a termés minőségét.

2024-09-23

Október elején készüljünk elő a faültetéshez Bálint gazda örökzöld tanácsaival

Készülj fel te is az őszi faültetésre Bálint gazda és saját tapasztalataim alapján! Tippek a tökéletes talaj-előkészítéshez és a sikeres kertészkedéshez.

2024-10-11

A nemes babér gondozása a kezdetektől: babérlevél otthoni termesztése

A nemes babér (Laurus nobilis) nem csak fűszernövényként ismert, hanem dísznövényként is kedvelt a kertben és a lakásban. Ismerd meg ezt a fűszeres csodát!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bőrizomtömlő

különböző férgek mozgásszerve. Külső rétege hámra és irhára tagolódik, alatta van a... Tovább

zsázsa (Lepidium)

a —>keresztesvirágúak családjába tartozó, számos gyomnövényt magába foglaló... Tovább

Tovább a lexikonra
Mezőgazdaság Növénytermesztés Növényvédelem