Zöldmetszés tudnivalók mindenkinek - így metszd meg nyáron növényeidet

hirdetes

Nyári zöldmetszés – Mikor, hogyan és miért végezzük el a gyümölcsfák zöldmetszését

Bohács Ádám - Kertépítő technikus,SFV
Zöldmetszés kisokos – Minden, amit tudnotok kell a zöldmetszésről

Zöldmetszés - Mire jó az almák és körték nyári metszése?

Az almák és körték nyári metszésének két fő oka, hogy bőségesebb termést biztosít a következő évre, és még az idei év termésén is javíthat. Mielőtt megragadnád metszőollódat, vess egy pillantást fáidra.

Az idén kinőtt hajtások nagy része meglehetősen puhának érződik majd. Ezeken a hajtásokon sok a levél élénken nőnek és jó eséllyel leárnyékolják a gyümölcsöket, amik alattuk rejtőznek. A gyümölcsök nem lesznek az igaziak, ha árnyék fedi őket. Azonban, ha egy kis nyári metszéssel több napfényt és jobb szellőzést biztosítasz nekik, akkor nagyobbra és finomabbra nőnek majd, illetve szebb színük lesz és könnyebb lesz leszüretelni őket.

hirdetes

Ha mindez nem hangzik elég jól, a napon érlelt gyümölcsöket kevesebb kártevő és betegség is támadja meg, hiszen egyrészt könnyebb időben észrevenni ezeket (mert nincsenek sötétben), másrészt mert a metszéssel megszűnik az a sötét, párás mikroklíma, ami sok növénybetegségnek kedvez. A hajtások eltávolításával továbbá a következő évben is bőségesebb termésekre számíthatsz.

hirdetes

Ez azért van, mert habár a fák maguktól is gyümölcstermő elágazásokat növesztenek, a metszéssel arra ösztönözheted őket, hogy még több ilyen elágazást növesszenek. Ha eltávolítod az idei évben növesztett hajtásokat, akkor meghagyott rügyekből gyümölcsök teremhetnek majd levelek helyett. Ez nem mindig történik meg, csupán javíthatsz az esélyein. Ha tehát a metszés ellenére mégis levelek nőnek a rügyekből gyümölcsök helyett, az még nem jelenti azt, hogy valamit rosszul csináltál.

Zöldmetszés - Hogyan kell nyáron metszeni az alma- és a körtefákat?

A nyári metszést általában júliusban vagy augusztusban szokás elvégezni, de érdemes már jóval korábban elkezdeni vizsgálgatni fáidat és felmérni a helyzetet, hogy tudd, mit hol kell lemetszened majd, amikor eljön ennek az ideje. Ha egy fád már idősebb és teljesen kifejlett, akkor előbb is belekezdhetsz a dologba. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-05

Ez a legjobb idő a növények átültetésére! – Útmutató házi kertészeknek

A növények átültetése nagyszerű módja annak, hogy új életet adjunk kertünknek. De átültettél már egy növényt, és láttad, ahogy meghal? Mindenkivel előfordul!

2022-08-05

Unod a sima gyepet és amúgy is mindig kiszárad? Válassz inkább vadvirágos talajtakarót!

A gyönyörű pázsit minden otthon büszkesége. A pázsit egészségének megőrzése és jó megjelenése azonban sok munka lehet és még így is könnyen kiszáradhat.

2022-08-05

Hogyan ültessünk zabot? – Zabültetés és gabonatermesztés a házikertben

A „vadzab elvetéséhez” nincs szükség 40 hektárra vagy nehézgépekre. Egy 20 x 50 méteres parcellán egy köböl zabot termeszthetsz! Így termessz zabot otthon!

2022-08-05

6 növény, amivel dúsíthatod a zöldségeskerted termését! – Nitrogén termelő növények

Próbáld ki a természetes tápanyagellátókat, és ültess nitrogéntermelő növényeket! Az egészséges talaj egészséges növényeket eredményez, hanyagold a vegyszert!

2022-08-05

Ezt a 7 növényt nem kellene otthon tartanotok, ha gyerekek is vannak a háznál!

Ha vannak gyerekeid, tudod, milyen kíváncsiak tudnak lenni. Szeretik felfedezni környezetüket úgy, hogy megkóstolnak és szagolnak mindent, amit látnak.

2022-07-25

Ezek a legjobb szárazságtűrő gyümölcsfák – Készülj az elkövetkező évekre!

A forró és száraz területeken néha még a szokásos házimunkához is nehéz a víz rendelkezésre állása, így főleg aszály idején felejtsd el a növények öntözését!

2022-07-30

Cseresznyefa nevelése magról

Te is szétköpködöd a cseresznyemagokat? És gondolkodtál már rajta, hogy mikor fog belőle fa nőni? Mert bizony, nem is olyan lehetetlen magról fát nevelni!

2022-07-29

A legjobb nyári zöldségek és gyümölcsök

Ha szeretnéd kihasználni a nyarat, és biztosítani, hogy a nyári hónapok során finomabbnál-finomabb terméseket szüretelhess, akkor az alábbi útmutató neked szól!

További cikkek ebben a témában


genetikus talajosztályozás

a talajokat a fejl.-történetük során végbement fiz., kém. és biol. folyamatok jellege... Tovább

takarmány-előtároló

a ->stabil takarmányozóval felszerelt istállókban a takarmány tárolására szolgáló, ált.... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert