A Zichy Kastélyok története és elhelyezkedéseik

hirdetes

A Zichy Kastélyok nyomában – Az egykori nemesi család hagyatéka

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Magyarországon számtalan a múltszázadokból fennmaradt kastélyokat fedezhetünk fel, ami egykoron egy nemesi család birtokát képviselték, mi most a Zichy család hátrahagyott csodálatos építészeti hagyatékait gyűjtöttük össze, ugyanis a nemesi család több kastélyt is épített, több közülük pedig még ma is látogatható!

Zichy-kastélyok

A Zichy kastélyok története

Egy ősi magyar főnemesi család volt a Zichy család, amely még a mai napig is él. Egykor a legnagyobb és legbefolyásosabb családnak számított, így a magyar épületek között is sokat köszönhetünk nekik. A család őse Zayk Gál lehetett 1260 körül, akinek Zajkban és Zicsben volt az otthona családjával. Most összegyűjtöttük azokat a kastélyokat, amelyek egykoron a család birtokában voltak, (vagy még ma is) hogy kedvezzünk kastélykedvelő olvasóinknak is!

1.    Esterházy–Liechtenstein–Zichy-kastély

Az ácsi Zichy-kastély vagy más néven Esterházy-Liechtenstein-Zichy-kastély[1] a város egyik legismertebb épülete. A település központjában található, eredetileg az Esterházyak által épített kastélyt felújították és jelenleg városi művelődési otthonként és könyvtárként működik.

A birtok gazdasági felvirágoztatását az Esterházyak kezdték el, különösen az uradalom juhtenyésztése és gyümölcstermesztése volt kiemelkedő. Később, a 19. század végén gróf zicsi és vázsonykői Zichy Ernő vásárolta meg a kastélyt és a birtokot. A Zichy család nevéhez fűződik a kastély historizáló eklektikus, de főként neobarokk stílusú átalakítása a 20. század első negyedében, feltehetően 1901-1902-ben történt, bár egyes források 1920-ra teszik. A Zichy családnak 1941-ben 2200 katasztrális holdnyi földbirtoka volt Ácson.

2.    Zichy–Hadik-kastély

A Zichy–Hadik-kastély 1821-ben épült klasszicista stílusú kastély Seregélyesen. A kastély gróf Zichy Ferenc, pénzügyminiszter kezdeményezésére épült. A Zichy–Hadik-kastély kertje védett természeti érték. Mint sok más kastélyunknak, úgy ennek is a hánytatott sorsa 1945 után történt. Sokáig üres volt, de az 1950-es évek elejétől a Videoton gyár raktára lett. A kastély igazi helyreállítását megelőző munka 1982-ben történt, amikor a Taurus Gumiipari Vállalat jelentkezett az épületet üdülő- és oktatási központként szerette volna rekonstruálni.

A 2008-ig háromcsillagos klasszicista kastélyszállóként működött. Jelenleg üresen áll, állapota erősen leromlott.

3.    Zichy-kastély – Lengyeltóti

A Zichy-kastély és a hozzá tartozó több mint 10 hektáros őspark Lengyeltóti városának szívében, egy kis dombon magasodva helyezkedik el.

A kastélyt a 19. század elején építtette a lengyeltóti Lengyel család, majd a pallini Inkeyek a század végén neobarokk stílusban átalakították, majd többször is kibővítették az évek során. A tervek szerint négycsillagos kastélyszálló és wellnessközpont mellett pezsgőpincészet és borászat lesz a kastély további funkciója, de a beruházások a több százmillió forintos támogatás ellenére évek óta nem valósulnak meg.

hirdetes

4.    Zichy-kastély (Óbuda)

A barokk stílusú Zichy-kastély 1746 és 1752 között épült, ugyanis Óbuda 1659-ben került a Zichy család birtokába. Zichy Péter nevéhez fűződik Óbuda uradalmasítása és az első kastélyt ő építtette a 18. század első évtizedeiben.

Zichy Péter halálát követően fia, Zichy Miklós tervei szerint kezdték el a kastély építését. A kastély kivitelezésére Jäger János Henriket és Bebo Károlyt szerződtette le Zichy Miklós. A főépület 1752-re készült el, a melléképületek pedig 1754 és 1757 között jöttek létre. Ma az épületeiben található a Kassák Múzeum, a Vasarely Múzeum, a Térszínház és az Óbudai Múzeum.

5.    Püspöki kastély (Fertőrákos)

A fertőrákosi püspöki kastély (utolsó nagy építtetőjéről nevezik Zichy-kastélynak is) egyemeletes, rokokó homlokzatú, szabadon álló épület belső udvarral. A kastély alapvetően a győri püspökök nyári rezidenciája volt, de Győr török megszállásának idején állandó székhelyül is szolgált. A kastély jelenleg a Magyar Állam tulajdonából ki nem adható kiemelt műemlék, kezelését a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága végzi.

6.    Zichy-kastély (Soponya)

A mai épület elődjét 1751 és 1757 között építette Zichy János barokk stílusban. Védett angolkertje az 1810-1820-as években készült. Az épület jelenleg a Kincstári Vagyoni Igazgatóság tulajdonában van, hasznosítására jelentkezőket várnak.

A kastély jelenleg üresen áll és nem látogatható.

hirdetes

7.    Trianon Múzeum

A Trianon Múzeum a Kárpát-medence egyetlen olyan intézménye, amely az első világháborút követő békeszerződéssel és napjainkra is kiható következményeivel foglalkozik. A Trianon Múzeumnak a várpalotai Zichy-kastély ad otthont, mely 1725-ben épült, a település egyik földesura, gróf Zichy II. Imre, Árva megyei főispán és felesége, gróf Erdődy Terézia kezdeményezésére.

8.    Zichy-kastély (Vajdaszentivány)

A Zichy-kastély (románul: Conacul Zichy) Vajdaszentiványon, Maros megyében található. A Maros egykori medrének meredek partján épült a 18. században klasszicizáló barokk stílusban.

9.    Zichy-kastély (Vajta)

A vajtai Zichy-kastély jelenleg egy egész évben nyitva tartó konferencia- és rendezvényközpontnak ad helyet. A kastély Pollack Mihály 1815-ben elkészült tervei alapján épült meg. Akkoriban Pollack Mihályt Zichy János bízta meg a tervek elkészítéséhez. 

10.    Városháza (Székesfehérvár)

A székesfehérvári városháza épületei a történelmi belvárosban, a Városház téren állnak. A három részből álló épületegyüttes a város kiemelkedően fontos műemlékei közé tartozik. A legrégebbi épületrész a főépület, mely középkori eredetű. Felújítása és átépítése a város oszmán uralom alóli felszabadulását (1688) követően kezdődött meg barokk stílusban. A második épület, a Zichy-palota 1781-re épült fel a késő barokk egyik ágának számító copf stílusban. Mai formáját 1936–1937-ben nyerte el. A harmadik épület, a szintén copf egykori lakópalota 1790 körül épült.

11.    Zichy-kastély (Zsámbék)

A Zichy-kastély Zsámbék legnagyobb, a távolból is jól látszódó épület-együttese. Zichy család 1689-ben vásárolta meg Zsámbék birtokot, ahol a kővár helyére barokk kastélyt építettek. Az 1800-as évek végén örökös hiányában a koronára szállt a tulajdon, majd 1924-től oktatási intézmény működik falai között.

12.    Zichy-kastély (Zichyújfalu)

A Zichy-kastély (nagykastély) jelentős romantikus műemlék a Fejér megyei Zichyújfaluban. Gróf Zichy Nepomuk János építtette az 1890-es években, utolsó ura az építtető fia, az író Zichy Kázmér volt. Az épületet 28 hektáros park övezi.

Az épület állapota jelenleg is meglehetősen rossz, a mögötte elterülő, több mint 20 hektáros egykori kastélypark elhanyagolt és szemetes, az egykori uradalom néhány megmaradt, máig lakott cselédháza pedig szintén nagyon rossz állapotban van. Kizárólag a kastélypark egy részét, az épület előtti kis területű ligetet gondozzák többé-kevésbé.


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hibridvigor

a keresztezéssel előállított hibrideknek a szülőkhöz viszonyított fejlődésbéli fölénye. Tovább

kakukkhomokhúr (Arenaria serpyllifolia L.)

a szegfűfélék (C’aryophyllaceae) családjába tartozó, egyéves, áttelelő, ágas-bogas... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek