Az elhagyatott Zichy-kastély tragikus szerelmi története

A Somló elhagyatott kastélya – A Zichy- kastély tragikus szerelmi története

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Egykor egy gyönyörű kastély állt Somlószőlős egyik mellékutcájában, amely mára már elhagyatott állapotban fogadja a látogatóit. Az épületet az angol gótikai stílus ihlette és egy tragikus szerelmi történet is fűződik hozzá. Ismerkedjünk meg most ezzel az elhagyatott Zichy-kastély szerelmi tragédiájával.

somlószőlős zichy-kastély

Az elhagyatott Zichy-kastély története


A Somló melleti kis faluban, Somlószőlős egyik mellékutcácskájában találhatjuk a mára már elhagyatott, egykoron gyönyörű Zichy-kastélyt. A kastélyhoz egy tragikus szerelmi történet is fűződik, azonban ma már nem magányosan uralja a tájat a megmentésre váró műemléki épület, hiszen házak és egy építkezés veszi körül.

Ugyan belülről nem lehet felfedezni az egykori angol gótikájával gyönyörködtető kastélyt, azonban már az utcáról nézve is lenyűgöző látványt nyújtanak a komor tornyai és a csúcsíves ablakai. Az aszimmetrikus alapterülető, historizáló kastélyt Voyta Adolf tervezte, amelyet az angol gótika ihletett, és Tudor-íves főbejáratot kapott.

Tragikus szerelmi történet terjeng a kastély körül

A kastély építtetője Zichy-Ferraris Manó volt, egy XIX. századi arisztokrata, aki 1808-ban született, majd a gróf katonai pályára lépett, és 1830-ban egy európai körút alatt megismerkedett szerelmével, Charlotte Strachanbe, egy dúsgazdag angol admirális lányába. Ezután természetesen a botrányoknak nem volt híja, de 1837-ben összeházasodtak, hiszen az ifjú férjet nem zavarta az ara zavaros családi háttere. (az ara édesanyját egy gúnyrajzon egy másik nővel ábrázolják, amit ma is meg lehet tekinteni a British Museumban)
 

A nagy szerelemben élő gróf így az oroszvári birtokán, ami ma már Szlovákiához tartozik, 1841-44 között egy angol stílusú, fényűző kastélyt emeltetett, amit a magyar Windsornak emlegettek. Bár a házasságot követően a gróf leszerelt, az 1848-49-es szabadságharcban mégis fegyvert emelt Moson vármegye nemzetőrségének őrnagyaként, majd egy zászlóalj parancsnokaként. De ahogy a szabadságharc, úgy a gróf magánélete is darabokra hullott, ugyanis az évek alatt a szépséges grófné több rajongóra is szert tett. 

Így történt, hogy Erkel Ferenc neki írta Bátori Mária című operáját, de viszonyt mégis egy másik férfival, Andrássy Manó gróffal, a világutazó, autodidakta festőművész, a Magyar Tudományos Akadémia tagjával kezdett, és viszonyukat egyáltalán nem lehetett titkosnak nevezni.

A Zichy-kastély szerelmi története

Azonban a szabadságharc bukása után a szerető Andrássy gróf a Távol-Keletre menekült, így történt, hogy a grófné pedig követte a fiatal arisztokratát. Eötvös Károly szerint így történt az eset:

„Az asszony beleszeretett egy fiatal magyar főúrba. Nevét nem szükséges említeni, noha már ő se él. Keresztneve annak is Manó volt. Szemrevaló fiú, tizenhárom évvel fiatalabb is, mint a férj, gazdag, nőtlen, s a legelső főrendek közül való. Az asszony szerelme örülésig mély és lángoló volt. De akiért lángolt: az elutazott tőle Afrikába, Ázsiába, Egyiptomba, Kelet-Indiába keresztül tengereken és világokon. Az asszony utána ment és kereste mindenütt. A férfi hazajött, utána hazajött az asszony is.”

Ezt az írást azonban nem bizonyította semmi, de az biztos, hogy Charlotte elvált Zichy gróftól, majd 1851-ben öngyilkosságot követett el, így a gróf anyagi helyzeti is megromlott és el kellett adnia az oroszvári kastélyt.

Magányában a gróf a családi birtokára menekült, így a mai Somlószőlősön kezdett bele az új kastélyának építésébe a régi udvarház helyén, majd a füredi arisztokrata társaság vezéralakjává vált és a fürdőközönség ünnepelt kedvence volt.

A Somlószőlősi Zichy-kastély

A kastély utolsó birtokosa a báró Watzdorff Konrád volt, majd az ingatlant 1936-ban elárverezték, és a település tulajdonába került, így többféle funkciót látott el. Óvodát, majd magtárat üzemeltettek benne, azonban 1960-ban műemlékké nyilvánították, majd 1999-ben eladták, de a vevő tervei meghiúsultak, így a kastélyt jelenleg is árulják.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

rablógazdálkodás

az a termelési mód, amely a temészetes erőforrások — főleg a termékenység... Tovább

utóérés

az érett magvakban végbemenő fejl. folyamat. A talajjal való kapcsolat megszűntével a mag... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek