Ez az étel volt a királyi család kedvenc levese, vagy mégsem? – A Windsor leves legendája

hirdetes

Ez az étel volt a királyi család kedvenc levese, vagy mégsem? – A Windsor leves legendája

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A Barna Windsor Leves legendája évszázadokon átívelőnek tűnik, és sokak szerint ez volt a brit királyi család kedvenc előételének. De létezését több dolog is megkérdőjelezi.

windsor leves

A királyi család kedvence: Barna Windsor Leves


A leves egy húsalapú étel, amelynek íze a magyar gulyásra emlékeztet, és gyakran tartalmazott gyökérzöldségeket. Még Viktória királynő is állítólag rajongott érte, és a brit királyi család tagjai is gyakran fogyasztották.

Az 1800-as évek második felére a Barna Windsor Leves nemcsak a királyi udvarban, hanem a háztartásokban is népszerűvé vált. Ezenkívül a leves szerepelt a hotelek és a British Railways vonattársaság étlapján is.

A Windsor leves évszázadokon át tartó népszerűsége


A Barna Windsor Leves népszerűsége egészen a második világháborúig kitartott. Azonban az élelmiszerhiány miatt a leves átalakult, és olcsóbb alapanyagokból, valamint pürésített maradékokból készült. Leginkább a panziókban és az iskolai menzákban szolgálták fel, ahol fillérekért lehetett megkóstolni.

hirdetes


A legendás Windsor Leves háttere

hirdetes


Azonban a BBC kutatása szerint a Barna Windsor Leves története tele van ellentmondásokkal. Bár sokan állítják, hogy ez a leves hosszú évtizedeken át a brit királyi család asztalán volt, nincs bizonyíték arra, hogy valaha is szerepelt volna a 18. századi szakácskönyvekben vagy enciklopédiákban. A leves receptjét sem találni az akkori forrásokban.


Glyn Hughes, élelmiszertörténész, hangsúlyozza, hogy a Barna Windsor Leves története semmiben sem különbözik az átlagos levesekétől. A leves eredetét illetően nincs megbízható dokumentáció vagy forrás, amely alátámasztaná a királyi család iránti rajongást.

A Barna Windsor Levest inkább a popkultúra és az angol humor hozta be a köztudatba, mint kulináris remekművet. A leves a filmek és sorozatok (általában vígjátékok) részévé vált, és az angol humor eszköztárának fontos eleme lett.

Az angolok gyakran gúnyolták vele azokat a képmutató és osztálytudatos embereket, akik a "Windsor" szót az elegancia és a kifinomultság szinonimájaként használták. Így a Barna Windsor Leves inkább humoros és szatirikus elemmé vált, mint kulináris élvezetek forrásává.

A Barna Windsor Leves tehát egy olyan étel, amely legendákba burkolózik, de bizonyítékok hiányában valószínűleg sosem volt a brit királyi család valódi kedvence. Inkább a brit humor és popkultúra részévé vált, és egy szórakoztató történetet kínál a gasztronómiai világban.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-28

Felkészültél a több centis hóra? Ilyen hatással lesz a kertben telelő növényeidre!

Készüljünk fel a hóesésre és a hideg hónapokra, hogy tavasszal virágba boruljon a kertünk, és az egész évben élvezhessük a növények szépségét.

2023-11-16

Készíts otthon tökéletes sült gesztenyét, úgy ahogyan az adventi árusok csinálják!

Az igazán finom sült gesztenye titka az alapanyagok frissességében rejlik. De még mire kell odafigyelned? Készíts sült gesztenyét az adventi árusok tippjeivel

2023-11-17

Tízezreket spórolhatsz, ha most ültetsz és nem várod ki a tavaszt!

Az őszi ültetés előnyeit vesszük sorra, amelyek a növények egészséges fejlődése mellett még jelentős költségmegtakarítást is hozhatnak a kertészek számára

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-12-05

Műfenyő vagy vágott fenyő? – Ez egy teljes tévhit!

A Karácsonyfa-vásárlás kapcsán felmerülő dilemmát érintve Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója cáfolja a műfenyő környezetbarátságával kapcsolatos tévhiteket.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Termelő kereső

A termelő kereső segít mindenkinek, a termelőknek egy ingyenes hirdetési felületet biztosít,... Tovább

Mezõgazdasági Szakközépiskola

Szakközépiskola Képzések: Agrárközgazdasági és áruforgalmazó technikus; Kertész- és... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Agrárjog Állatok Állatorvos állattartás Állattenyésztés dísznövény Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Húsvét Húsvéti programok Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia növény Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Paradicsom permetezés Talajművelés Tudomány Ünnep virág virágtermesztés webáruház Zöldség Zöldségtermesztés