Wasabi termesztése sikeresen

hirdetes

Mar, mint a mustár – Termesszünk sikeresen wasabit!

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus
Termessz te is wasabit

A wasabi szaporítása maggal

A wasabi magokat nehéz beszerezni, és sajnos sokan árulnak hamis magokat (pl. mustárt). Ha mégis sikerül valahogyan hozzájutnod egy adag wasabi maghoz, akkor a következőket kell tenned. Először is áztasd be őket egy éjszakára némi tiszta vízbe, majd másnap reggel ültesd el őket egy kifejezetten palántáknak összeállított virágföldbe.

Fontos, hogy ez a termőközeg mindig nyirkos maradjon, amíg a magok ki nem csíráznak. Ezt télen, vagy kora tavasszal érdemes elvégezni (amikor a hőmérsékletek legalább 10°C körül járnak), hogy legyen idejük megerősödni, mielőtt egy kerti ágyásba, vagy nagyobb növénytartókba ültetnéd át őket. Erre akkor állnak majd készen, ha elérik a 15 cm-es magasságot. Erősen ajánlott több magot ültetni, mint amennyire szükséged lesz, mert lesznek, amik nem csíráznak majd ki, vagy hamar elpusztulnak.

A wasabi szaporítása átültetéssel

Ha teheted, érdemes előnevelt palántákat vásárolni az internetről, hiszen ezekről biztosan tudod, hogy valódi wasabik. Ha sikerült néhány palántát szerezned, akkor nagyjából egy napig kell őket szoktatnod végleges helyükhöz, legyen az a kert, vagy egy növénytartó.

hirdetes

A wasabi szaporítása dugványozással

A wasabik apró oldalhajtásokat növesztenek, amiket a tövüknél levághatsz a szárukról, hogy aztán elültethesd őket egy 1:1 arányú homokos-komposztos keverékbe. Durván két nap alatt gyökereket növesztenek majd, ami után elkezdheted őket átszoktatni végleges helyükre.

Ültetés növénytartóba

A fentiek alapján biztosan te is jobbnak látod növénytartóban nevelni wasabiaidat, ami valóban ideális megoldás, hiszen ládáidat vagy cserepeidet mindig oda viheted, ahol a legideálisabb körülményeket tudod biztosítani számukra (akár a szabadban, akár házon belül). A házon belül, de jól szellőző helyen tartott wasabik például napfény nélkül is remekül érzik majd magukat, hiszen komplett árnyékra van szükségük. Ültesd őket nagyméretű növénytartóba, tápanyagokban gazdag, lassan kiszáradó táptalajba.

Ültetés kerti ágyásba

Ha ki szeretnéd ültetni wasabiaidat, akkor válassz nekik olyan helyet, ahol biztos, hogy mindig teljesen árnyékban lehetnek. Ha kell, akkor húzz föléjük árnyékoló ponyvát, ami megvédi őket a közvetlen napfénytől. Ha a világ egy olyan pontján élsz, ami az év nagy részében felhős és árnyékos, akkor egy sűrű lombú fa alatt is megpróbálhatod termeszteni wasabijaidat.

hirdetes

Az komplett árnyék a legfontosabb tényező a wasabiknál – ez az, amiből nem szabad engedned. Sokat segít továbbá, ha párás környéken élsz. Mint fentebb olvashattad, a fiatal palántákat egy napig kell szoktatnod új helyükhöz. Azh leső nap egy órát tartózkodjanak itt, majd néhány naponta egy-egy plusz órával növeld ezt az időtartamot, amíg nem tudnak egy egész napot kint maradni.

Ezután áss egy legalább 25 cm-es gödröt a talajban, majd keverj bele egy nagy adag jó minőségű komposztot. Fontos, hogy a talaj ne legyen tömör. Mivel a wasabi legfontosabb része a rizómája, ezért ajánlott sok helyet hagyni neki a talajszint alatt, hogy nagyra nőhessen. Ebbe a komposztos talajba ültesd bele palántádat, majd öntözd meg alaposan – ne feledd, nem száradhat ki! A wasabikat nagyjából 15 cm-re ültesd egymástól egy-egy sorban, és a sorok között is ennyi helyet hagyj.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-07-31

Minden, amit a hortenzia neveléséről tudni érdemes

Ha nem virágoznak a hortenziáid, vagy csak néhol szárad a lebvelük, nem reménytelen a helyzet. Még Neked is lehetnek gyönyörű hortenziáid! Mutatjuk, hogyan!

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-02-17

A csodálatos csicseriboróból: a tökéletes hummusz recept, 4 ízesítésben

Az alábbiakban eláruljuk, hogy hogy készül a tökéletes „alap hummusz”, és hogy hogyan teheted még érdekesebbé 3 extra variációval! Íme a tökéletes humusz receptje.

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

2022-03-08

A tavasz hírnökei – 4 tavaszköszöntő virág kertünkben

Ki ne várná, hogy a zord időjárásnak búcsút intsen? A tavasz beköszöntével egyre több virág bújik elő a földből. De milyen növények jelzik a tavasz elérkeztét?

További cikkek ebben a témában


Pandémia

Magyar Köztársaság Egészségügyi Minisztériuma Országos Tisztifőorvosi... Tovább

jégeső

5 mm-nél nagyobb átmérőjű, szilárd, jégszemekből álló ->csapadék; a jégszemek többnyire... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés