Wasabi termesztése sikeresen

hirdetes

Mar, mint a mustár – Termesszünk sikeresen wasabit!

Szélesi Ferenc
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Termessz te is wasabit

A wasabi szaporítása maggal

A wasabi magokat nehéz beszerezni, és sajnos sokan árulnak hamis magokat (pl. mustárt). Ha mégis sikerül valahogyan hozzájutnod egy adag wasabi maghoz, akkor a következőket kell tenned. Először is áztasd be őket egy éjszakára némi tiszta vízbe, majd másnap reggel ültesd el őket egy kifejezetten palántáknak összeállított virágföldbe.

Fontos, hogy ez a termőközeg mindig nyirkos maradjon, amíg a magok ki nem csíráznak. Ezt télen, vagy kora tavasszal érdemes elvégezni (amikor a hőmérsékletek legalább 10°C körül járnak), hogy legyen idejük megerősödni, mielőtt egy kerti ágyásba, vagy nagyobb növénytartókba ültetnéd át őket. Erre akkor állnak majd készen, ha elérik a 15 cm-es magasságot. Erősen ajánlott több magot ültetni, mint amennyire szükséged lesz, mert lesznek, amik nem csíráznak majd ki, vagy hamar elpusztulnak.

A wasabi szaporítása átültetéssel

Ha teheted, érdemes előnevelt palántákat vásárolni az internetről, hiszen ezekről biztosan tudod, hogy valódi wasabik. Ha sikerült néhány palántát szerezned, akkor nagyjából egy hónapig kell őket szoktatnod végleges helyükhöz, legyen az a kert, vagy egy növénytartó.

hirdetes

A wasabi szaporítása dugványozással

A wasabik apró oldalhajtásokat növesztenek, amiket a tövüknél levághatsz a szárukról, hogy aztán elültethesd őket egy 1:1 arányú homokos-komposztos keverékbe. Durván két hónap alatt gyökereket növesztenek majd, ami után elkezdheted őket átszoktatni végleges helyükre.

Ültetés növénytartóba

A fentiek alapján biztosan te is jobbnak látod növénytartóban nevelni wasabiaidat, ami valóban ideális megoldás, hiszen ládáidat vagy cserepeidet mindig oda viheted, ahol a legideálisabb körülményeket tudod biztosítani számukra (akár a szabadban, akár házon belül). A házon belül, de jól szellőző helyen tartott wasabik például napfény nélkül is remekül érzik majd magukat, hiszen komplett árnyékra van szükségük. Ültesd őket nagyméretű növénytartóba, tápanyagokban gazdag, lassan kiszáradó táptalajba.

Ültetés kerti ágyásba

Ha ki szeretnéd ültetni wasabiaidat, akkor válassz nekik olyan helyet, ahol biztos, hogy mindig teljesen árnyékban lehetnek. Ha kell, akkor húzz föléjük árnyékoló ponyvát, ami megvédi őket a közvetlen napfénytől. Ha a világ egy olyan pontján élsz, ami az év nagy részében felhős és árnyékos, akkor egy sűrű lombú fa alatt is megpróbálhatod termeszteni wasabijaidat.

hirdetes

Az komplett árnyék a legfontosabb tényező a wasabiknál – ez az, amiből nem szabad engedned. Sokat segít továbbá, ha párás környéken élsz. Mint fentebb olvashattad, a fiatal palántákat egy hónapig kell szoktatnod új helyükhöz. Azh leső nap egy órát tartózkodjanak itt, majd néhány naponta egy-egy plusz órával növeld ezt az időtartamot, amíg nem tudnak egy egész napot kint maradni.

Ezután áss egy legalább 25 cm-es gödröt a talajban, majd keverj bele egy nagy adag jó minőségű komposztot. Fontos, hogy a talaj ne legyen tömör. Mivel a wasabi legfontosabb része a rizómája, ezért ajánlott sok helyet hagyni neki a talajszint alatt, hogy nagyra nőhessen. Ebbe a komposztos talajba ültesd bele palántádat, majd öntözd meg alaposan – ne feledd, nem száradhat ki! A wasabikat nagyjából 15 cm-re ültesd egymástól egy-egy sorban, és a sorok között is ennyi helyet hagyj.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-16

Hagymatermesztési hibák – Ezt 8 gyakori hibát követjük el hagymatermesztés során

Ha azon tűnődsz, hogy miért nem nő a hagymád, akkor ez az egyik ilyen gyakori probléma eredménye lehet! Milyen hibákat követhetünk el hagymatermesztés során?

2023-03-16

Hogyan lehet megszabadulni a rojtosszárnyúaktól? – Gyors és egyszerű módszerek a kártevőkkel szemben

Szakértői módszerek, amelyek megmentik a beltéri, üvegházi és kerti növényeket ezektől a kártevőktől! Hogyan írtsuk ki a rojtosszárnyú kártevő rovarokat?

2023-03-16

Mikor kell átültetni a paradicsompalántákat – tippek a palánták kiültetésének megfelelő időzítéséhez

Tudod, mikor kell kiültetni a paradicsompalántákat, hogy erős és egészséges növényeid legyenek? Ha nem vagy benne biztos, akkor most eláruljuk cikkünkben!

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

2022-10-18

Hogyan készítsd fel a kertedet a fagyokra?

Hogyan készítsd fel a kertedet a hidegre? Mit csinálj az évelő növényekkel, egynyári növényeiddel, cserjéiddel, fáiddal télen? Mutatjuk hogyan készítsd fel őket!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bárányszéna

olyan —>szálastakarmány (->pillangós v. dús levélzetű réti széna), amely nagy... Tovább

kémiai kötés

a különböző atomok kapcsolódási módja. Az elsőrendű kötések, nagy energiájú, stabil... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés