Wasabi termesztése sikeresen

hirdetes

Mar, mint a mustár – Termesszünk sikeresen wasabit!

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus
Termessz te is wasabit

A wasabi ültetése

A wasabit nem hiába kerüli sok kertész, ugyanis hírhedten nehéz sikeresen megtermeszteni. Sok helyen ezért is olyan drága – még az ipari termelőknek is problémákat okoz. Szerencsére otthoni környezetben, kisebb mennyiségben sokkal könnyebb odafigyelni rá, de még így is komoly kihívás áll előtted! A wasabi a természetben patakokban vagy folyókban, a mezőgazdaságban pedig mesterséges patakokban nő, amik a legtöbb otthoni kertész számára nem opciók. Kellő odafigyeléssel azonban a kerti talajban vagy növénytartóban is termeszthető, akár a szabadban, akár házon belül.

Hol érzi jól magát a wasabi?

A wasabi nem mindenütt érzi jól magát a szabadban, azonban lényegében bárhol megtermesztheted kisebb mennyiségben, ha hajlandó vagy ideális körülményeket biztosítani neki. Nem annyira az USDA zónákra, hanem inkább a konkrét hőmérsékletekre kell odafigyelned – a wasabi nem kedveli sem a túl meleg, sem a túl hideg levegőt. A wasabinak a 0-26°C-os tartomány az ideális.

hirdetes

Ha a hőmérséklet ezeken kívül esik, akkor valahogy rendbe kell hoznod. A nap elől például árnyékoló ponyvával védheted palántáidat, vagy be is viheted őket otthonodba. Tekintve, hogy hazánkban télen jóval 0°C alá, nyáron pedig jóval 26°C fölé emelkedik a hőmérséklet, számolj vele, hogy az év nagy részében házon belül kell majd tartanod wasabiaidat.

hirdetes

Napigény

A wasabi egyik legfontosabb sajátossága, hogy komplett árnyék kell neki. Nem félárnyék, vagy részleges árnyék – mindig teljes árnyékban kell, hogy legyen. Mivel jó eséllyel valószínűleg házon belül fogod majd termeszteni, nem lesz nehéz megvédeni a napfénytől, de ha kint tartanád palántáidat, akkor ügyelj rá, hogy mindig védve legyenek a naptól, különben elhervadnak majd.

Talajigény

A wasabi akkor érzi magát a legjobban, ha sekély, hidegvizű folyóban növekedhet. Ezt persze nem sokan tudják megadni neki kertjükben, de szerencsére nincs is feltétlenül szükséged egy egész patakra, ha biztosítani tudod, hogy a talaj mindig nyirkos maradjon palántáid körül. Ha a kertbe ülteted ki wasabiaidat (mert ideális éghajlaton élsz), akkor jó vízelvezetésű talajt válassz, és ne hagyd kiszáradni. Egy másik megoldás hidroponikusan termeszteni. A wasabinak 6-7 pH értékű termőközegre van szüksége.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-02-22

10 tavaszi virág, amiknek ott a helye kertedben

Néhány héten belül kezdetét veszi a természet látványos ébredezése, és bizonyára már te is azon töröd a fejedet, hogy idén milyen tavaszi virágokat ültess?

2022-04-04

Mi is az a liofilizálás és miért is olyan jó?

A liofilizálás és a liofilizált gyümölcsök igen népszerűek a konyhaművészetben. Mi is az a liofilizálás és mik is az előnyei? Olvasd el cikkünket és megtudod!

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

További cikkek ebben a témában


Auriga (Nord 95045D1)

Tavaszi árpa Cél: sörárpa Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési stádiumban... Tovább

allelopátia

növények egymásra gyakorolt hatása. Régebben csak a magasabb rendű növényeknél ismerték,... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés