Wasabi termesztése sikeresen

hirdetes

Mar, mint a mustár – Termesszünk sikeresen wasabit!

Szélesi Ferenc
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Termessz te is wasabit

A wasabi ültetése

A wasabit nem hiába kerüli sok kertész, ugyanis hírhedten nehéz sikeresen megtermeszteni. Sok helyen ezért is olyan drága – még az ipari termelőknek is problémákat okoz. Szerencsére otthoni környezetben, kisebb mennyiségben sokkal könnyebb odafigyelni rá, de még így is komoly kihívás áll előtted! A wasabi a természetben patakokban vagy folyókban, a mezőgazdaságban pedig mesterséges patakokban nő, amik a legtöbb otthoni kertész számára nem opciók. Kellő odafigyeléssel azonban a kerti talajban vagy növénytartóban is termeszthető, akár a szabadban, akár házon belül.

Hol érzi jól magát a wasabi?

A wasabi nem mindenütt érzi jól magát a szabadban, azonban lényegében bárhol megtermesztheted kisebb mennyiségben, ha hajlandó vagy ideális körülményeket biztosítani neki. Nem annyira az USDA zónákra, hanem inkább a konkrét hőmérsékletekre kell odafigyelned – a wasabi nem kedveli sem a túl meleg, sem a túl hideg levegőt. A wasabinak a 0-26°C-os tartomány az ideális.

hirdetes

Ha a hőmérséklet ezeken kívül esik, akkor valahogy rendbe kell hoznod. A nap elől például árnyékoló ponyvával védheted palántáidat, vagy be is viheted őket otthonodba. Tekintve, hogy hazánkban télen jóval 0°C alá, nyáron pedig jóval 26°C fölé emelkedik a hőmérséklet, számolj vele, hogy az év nagy részében házon belül kell majd tartanod wasabiaidat.

hirdetes

Napigény

A wasabi egyik legfontosabb sajátossága, hogy komplett árnyék kell neki. Nem félárnyék, vagy részleges árnyék – mindig teljes árnyékban kell, hogy legyen. Mivel jó eséllyel valószínűleg házon belül fogod majd termeszteni, nem lesz nehéz megvédeni a napfénytől, de ha kint tartanád palántáidat, akkor ügyelj rá, hogy mindig védve legyenek a naptól, különben elhervadnak majd.

Talajigény

A wasabi akkor érzi magát a legjobban, ha sekély, hidegvizű folyóban növekedhet. Ezt persze nem sokan tudják megadni neki kertjükben, de szerencsére nincs is feltétlenül szükséged egy egész patakra, ha biztosítani tudod, hogy a talaj mindig nyirkos maradjon palántáid körül. Ha a kertbe ülteted ki wasabiaidat (mert ideális éghajlaton élsz), akkor jó vízelvezetésű talajt válassz, és ne hagyd kiszáradni. Egy másik megoldás hidroponikusan termeszteni. A wasabinak 6-7 pH értékű termőközegre van szüksége.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-05-31

A tereprendezési sziklák tisztítása – egyszerű módszerek, hogy újra jól nézzen ki a sziklakert

A sziklakert sziklái könnyen bevonódhatnak mohával vagy szennyeződésekkel, aminek következtében elveszítik eredeti megjelenésüket, viszont egyszerű tisztítani!

2023-05-31

Az orchideák szaporítása – Három szakértői módszer

Ezzel a három szakértői módszerrel viszont rájössz, hogy könnyedén lehet egy orchideából több orchideád! Orchidea szaporítási módszerek kertészeink ajánlása

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-02-02

Tényleg tartalmazhatnak rovart a csomagolt élelmiszerek?

Ahogyan halad a világunk, nagyon úgy tűnik, hogy a rovar fehérje lehet a jövő proteinforrása, egyre többet hallani erről. Már a boltokban is találkozhatunk vele.

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-05-16

6 hiba, amit el kell kerülni a növények vízben történő szaporítása során – és mit tegyünk helyette

Adjuk meg új dugványainknak a legnagyobb esélyt a sikerre azáltal, hogy elkerüljük ezeket a hibákat, ha vízben szeretnénk hajtatni őket! Vízben gyökereztetni

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Sakea (MAS 26142)

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzásának ideje közepes, a kalászkapelyva nem, vagy... Tovább

felszíni vizek

a felszínen levő valamennyi mozgó és állóvíz (folyók, tavak, tengerek). Jellemzőjük az... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés