A vodka tényleg gyomírtó? - Természetes módszerekkel a gyomok ellen

A vodka valóban elpusztítja a gazt? Próbáld ki ezt a háztartási módszert a gyommentesítéshez!

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Most megtudhatod, hogy a vodka valóban elpusztítja-e a gyomokat a szakértők eredményei alapján. Amikor a tökéletes pázsit létrehozásáról van szó, gyakran a gaz áll ennek útjában. Mivel a háztartási trükkök és tippek egyre népszerűbbek a kertészek körében, akik szeretnék kerülni a vegyszereket, és használni akarják a már meglévőket, néhányan azt kérdezik, hogy a vodka valóban elpusztítja-e a gyomokat.

vodkával a gyomok ellen

Vodkával a gyomok ellen?


A gyomnövények megszabadulását illetően számos háztartási módszer létezik már, kezdve a só használatától a gyomok elpusztítására a kartonpapír használatáig a gyomirtáshoz. A vodka használata gazirtásra biztosan létezik, és talán egy kicsit drága. De működik? Itt beszéltünk kertészeti szakértőkkel, hogy elmondják véleményüket a vodka használatáról a gyomok irtására, így Te is kipróbálhatod ezt az érdekes gyomírtási módszert.


A vodka tényleg gyomírtó?


Meglepő módon a vodka hatékonyan használható a gyomok irtására. Bár kissé szokatlan, és úgy tűnhet, mint egy teljesen jó alkohol elpazarlása, a tiszta szeszes italok a kamrában szokásos alapanyagok, amelyek segíthetnek eltávolítani a gyomot a gyepről. Hígítsd fel a választott italt (a vodkát vagy a gint javasoljuk) vízzel, és permetezd a problémás területre!


A vodka használható gyomirtó szerek helyett a széles levelű gyomok, például a pitypang elpusztítására. Egy uncia vodkából, két csésze vízből és néhány csepp a mosogatószappanból álló kerti koktél meg fogja tenni a hatását. Tedd egy spray-palackba, és közvetlenül vidd fel a gyomokra egy napsütéses napon. A vodka és a napfény felperzseli a gazt, így néhány napon belül könnyebb lesz kihúzni.

Miért hatékony a vodka gyomírtásra?


Az alternatív gyomirtást tanítom ügyfeleimnek, és számos kiváló módszer létezik, az egyik a vodka használata” – ért egyet Liz Will, okleveles kertész és kerti tanácsadó. "A vodka keverék eltávolítja a viaszos, védőbevonatot a gyomok felületéről, lehetővé téve a napfény behatolását és kiszárítását a leveleken, hatékonyan elpusztítva a növényt."
Liz azonban figyelmeztet, hogy a vodka használata nem a legideálisabb módja annak, hogy a pázsit zöld és sűrű maradjon. „Ez a permet nem szelektív, ami azt jelenti, hogy megöl minden növényt, amellyel érintkezésbe kerül. Gondoskodni kell a közeli növények vagy fű védelméről.


Hogyan használjam a vodkát gyomírtásra miközben védem a többi növényt?


Ami a vodkát illeti, közvetlenül a fűben vagy a kerti ágyásban, anélkül, hogy károsítanánk a környező füvet vagy virágokat, a keveréket egy kis ecsettel fel lehet festeni a gyomokra” – javasolja Liz Will, okleveles kerti edző és kerti tanácsadó. „Ez a módszer különösen jól működik a gyepen lévő széleslevelű gyomok esetében, mint például a pitypang és az útifű. A keverék felfestése megakadályozza, hogy a közeli fűre és növényekre sodródjon, és azok kiszáradjanak és elsorvadjanak.
A szükséges kényes megközelítés miatt a fűben lévő gyomok elleni vodka használata, például a rákfű eltávolítása, nem ajánlott, mivel megnövekszik annak lehetősége, hogy hatással van a körülötte lévő növényi anyagokra.


Károsító hatása miatt a vodkával könnyedén eltüntethető a gyom a járólapokról, mivel nem károsítja a követ.


„A legjobb megoldás a megelőzés, majd a korai beavatkozás, amikor a gyom még fiatal” – teszi hozzá Liz.

Az alkohol tényleg megöli a gyomokat?


Az alkohol elpusztítja a gyomokat, de „a legjobb megelőzési módszer az, ha a pázsitot egészségesen és jól karbantartjuk” – magyarázza Carlos Real, a Total Lawn gyepápolási szakértője. „Bár nem akadályozza meg a gyomok növekedését, az egészséges pázsit agresszívebb lesz a gyomok elleni küzdelem során – a fű nagyon versenyképes, és legtöbbször magától legyőzi a gyomokat.”


„A fű etetése, levegőztetése és szaggatása elősegíti a fű egészséges növekedését, és ezt az egészséget fenntarthatja a rendszeres nyírással, etetéssel és öntözéssel. Amint észreveszel egy gyomot, azonnal húzza ki!


Az egyik leggyakoribb háztartási tipp a gyomok megelőzésére, hogy cukrot tegyünk a pázsitra. A cukor édessége serkenti a mikrobák fejlődését a talajban, ami gazdagítja a gyepet, és megakadályozza, hogy a gyomok gyökerei megragadják a talajt.


MI A LEGERŐSEBB MÓD A GYOMIRTÁSNAK?


A gyomok elpusztításának egyik legerősebb és leghatékonyabb természetes módja a fehér ecet, só és folyékony mosogatószer keveréke. Ezek az összetevők gyakori kártevőirtó termékek, amelyek biztonságosan használhatók a kertben, anélkül, hogy károsítanák az ökoszisztémát.
Ez a megoldás a só és az ecet savas természetének köszönhető, amelyek együttesen kiszárítják és elpusztítják a növény gyökereit, eltávolítva a gyomot a kertből.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

2024-06-11

5+1 ok, amiért nem csíráznak a magjaid a kertben

A magok vetése nem mindig gyerekjáték, sokszor előfordul, hogy nem kezdenek el kicsírázni a földben, megmutatjuk a cikkben, hogy mik lehetnek ennek a fő okai!

2024-06-11

Ellepték a hangyák a kertem, mit tegyek?

A hangyák nem feltétlen ártalmas lények, azonban, ha ellepik a kertedet, az bosszantó tud lenni, ez esetben kövesd a kertészünk tanácsait a hangyák ellen!

2024-06-14

Gyümölcsfák kezdőknek - Ezeket ültesd el, ha pár éven belül termést szeretnél

Azon gondolkoztál, hogy jó lenne végre a kertedbe gyümölcsfákat is ültetni, de nem tudod milyeneket válassz? Elhoztuk a legjobb gyümölcsfákat kezdőknek.

2024-03-05

Ez a leghatékonyabb eszköz a gyomok ellen: Ismerd meg a geotextíliát

A geotextília egy áteresztő, szövet alapú anyag, amelyet széles körben használnak a kertészetben és tájépítészetben. Számos előnye van, véd a gyomok ellen...

2024-05-18

Füvesítés májusban: 5 tipp, hogy sikeres legyen

Füvesítés májusban: Ne add fel! 5 tipp a sikerhez! Májusban is gyönyörű gyepet varázsolhatsz kertedbe! Kövesd tippjeinket, és élvezd a zöldellő fű pompáját nyáron.

2024-04-10

Áprilisban indulhat a pázsitfelújítás, ezekkel a lépésekkel

Indítsuk el a pázsitfelújítást ezekkel a lépésekkel, hiszen áprilisban végre eljött az ideje ezeknek a teendőknek. Kövessétek kertészünk szuper tanácsait ti is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fibrines gyulladás

jellemzője, hogy a gyulladás területére sok fibrinogénben gazdag vérplazma lép ki a... Tovább

génsebészet (génmanipuláció, rekombináns-DNS-technika)

új kombinációjú öröklési anyag létrehozása oly módon, hogy vektorral DNS-szakaszt... Tovább

Tovább a lexikonra
Gyeptermesztés Házi kert kertfenntartás