Így csökkentsd a kerti vízszámládat!

Ezekkel az egyszerű tippekkel megtudhatod, hogyan csökkentheted kerti vízszámládat

NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Akár saját élelmiszertermesztéssel próbálkozol, akár színes virágokkal díszíted kertedet, tornácodat vagy erkélyedet, észrevehetted, hogy a tavasz-nyár előrehaladtával a növények szomjúsága nő – és a vízszámlája is. Ha összeadod, hogy mennyibe kerülhet a kert öntözése egy teljes vegetációs időszakban, akkor ez meglehetősen magas összegekig mehet. A vízszámla csökkentésének azonban számos egyszerű módja van, például a pazarló víz minimalizálása és a szárazságtűrő növények kiválasztása. Mutatjuk kedvenc tippjeinket!

Vízszámla csökkentése a kertben

Mulcs, hogy megtartsd a nedvességet a talajban

A talajtakarás, legyen szó faforgácsról, levágott fűről, szalmáról vagy szerves anyagok keverékéről , számos célt szolgál a kertedben. A talajtakarás megakadályozhatja a gyomok kihajtását, amelyek ugyanazokért a tápanyagokért versenyeznek, mint a növények. És megvédheti a növények gyökereit az extrém meleg vagy hideg hőmérsékletektől. De a talajtakaró védőréteget is biztosít, amely megakadályozza a talaj túl gyors kiszáradását. A talajtakaró árnyékolja a talajt, hogy megőrizze a talaj nedvességét. Csökkenti a párolgást, és megvédi a talajt a hőtől és az erős széltől való kiszáradástól.

Adjunk hozzá sok komposztot

A komposzt gazdag, szerves anyag, amely számos előnnyel jár a kert számára, például tápanyagokkal dúsítja a talajt, ami segít csökkenteni a műtrágya szükségességét . A komposzt fontos szerepet játszik a víz talajban való visszatartásában, valamint megakadályozza, hogy a talaj kevésbé vízáteresztő rétegekké szilárduljon (a talaj kéregképződéseként ismert).

A komposzt csökkenti a talaj kérgesedését, elősegítve a víz felszívódását a talajba, hozzáadása azt is segíti, hogy a víz könnyebben áthaladjon a talajon. Évszaktól függetlenül adhatsz hozzá komposztot, de különösen hasznos a melegebb hónapokban. A nagy vízmegtartó képesség segít a nyári aszályok idején, és csökkenti a növények stresszét.

Locsolás olcsón

Tudd, mikor kell öntözni

Mozgalmas napokon előfordulhat, hogy elfelejtheted az öntözést, amíg észre nem veszed, hogy a növények elkezdenek kókadni. Nem tűnhet fontosnak, de az időzítés sokat jelenthet. A reggeli öntözés a legjobb. Ha felső esőztetővel vagy más eszközzel öntözzük, a legjobb reggel öntözni, hogy a levelek még este előtt kiszáradjanak, és megelőzzék a gombás és bakteriális problémákat. A reggeli öntözés bonyolult lehet, különösen a hét folyamán, munkanapokon, így, ha az esti jobb megoldás, ez is lehetséges. Az esti öntözés akkor van rendben, ha csak a gyökérzónát öntözzük!

Válassz öntözőrendszert!

A megbízható öntözőrendszer egyszerű módja lehet annak biztosítására, hogy kerted megkapja a szükséges vizet anélkül, hogy aggódnod kellene. Különböző stílusú és típusú öntözőrendszerek léteznek, például öntözőberendezések vagy csövek, amelyeket a növények köré helyezhetsz el.

A mikroöntözés magában foglalja a kis mennyiségű vízhasználatot permetezéssel, csepegtetővel, felszín alatti és buborékos öntözéssel. Csepegtető öntözés alatt olyan folyamatot értünk, amelynek során a növény tövéhez közel kis vízcseppek szabadulnak fel. A csepegtető öntözés az egyik leghatékonyabb módszer a növények öntözésére, mert víz közvetlenül a gyökerekhez jut, és csökkenti a párolgást.  A mikroöntözés előnyei közé tartozik a vízfogyasztás csökkentése, a talajerózió és a gyomnövekedés.

Mélyebbre a vizet, de ritkábban! 

A kert öntözésének módját az is befolyásolhatja, hogy milyen gyakran kell öntözni a növényeket, mielőtt elhervadnak. Az egyik módszer, amelyet mélyöntözésnek neveznek, a növények lassan, körülbelül 15 percig tartó öntözését jelenti ahelyett, hogy a tömlőfúvókát teljes erővel működtetnék, és gyorsan áthaladnának. A mélyöntözés azt jelenti, hogy a víz néhány centivel lejjebb kerül a növény gyökereinél. Arra ösztönzi a gyökérrendszert, hogy mélyre nőjön, ahol a talaj lassabban szárad ki.

Válassz szárazságtűrő növényeket!

Valószínűleg nem meglepő, hogy nem minden növénynek van szüksége ugyanannyi vízre. Ha megismered, hogy mely növények fejlődnek jól azon a vidéken , ahol élsz, akkor rengeteg betekintést nyerhetsz abba, hogy a kerted folyamatosan szomjas lesz-e, vagy hosszabb ideig kihagyható lesz a locsolás.

A környéken őshonos növények mindig jó választások, mert minimális öntözési szükségletük lesz, ha egyáltalán lesz. Egy másik lehetőség, hogy bizonyos fajokat keresünk, amelyeknek kevés vízre van szükségük. Válasszon olyan dísznövényeket, amelyeket „alacsony vízfelhasználású” vagy „szárazságtűrő” -ként határoztak meg. Ha tudjuk, hogy az egyes növényeknek mennyi vagy kevés vízre van szükségük a virágzáshoz, az óriási változást hozhat a növekedésükben, valamint a vízszámládban is.

Gyűjtsd össze az esővizet! 

Egy másik megfontolandó lehetőség egy esővízrendszer kiépítése, amely lehetővé teszi az esővíz összegyűjtését a tetőről és az ereszcsatornákról. Az esővizet ezután hordóban vagy tartályban tárolják, hogy olyan időkben használhassák, amikor kevés vagy nincs csapadék. Az esővíz begyűjtése jó ötlet, mert ez ingyenes és tiszta vízforrás. Mivel az eső közvetlenül az égből esik, anélkül, hogy áthaladna csöveken vagy szűrőrendszereken, nincs hozzáadott klór, így ideális a növények számára.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

frissítő öntözés

kis vízmennyiséggel, rövid megszakításokkal és kis intenzitású szórófejekkel végzett... Tovább

elapasztás

a tejtermelés szándékos időleges megszüntetése (gyógyíthatatlan tőgy gyulladás,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek