Minden, amit tudni érdemes a vitorlavirágról

Ezért nem virágzik a vitorlavirágod!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A vitorlavirág (Spathiphyllum) az egyik legnépszerűbb szobanövény, és még ennél is népszerűbb lenne, ha többen tudnák róla, hogy segít megtisztítani a levegőt a benzintől, a formaldehidtől, a triklóretiléntől, a xiloltól és az ammóniától is. Ha felkeltettük az érdeklődésed, akkor nézzük, hogy mi mindent kell tudnod a vitorlavirág gondozásáról, ha szeretnéd kihasználni jótékony hatásait otthonodban!

Hasznos információk a vitorlavirágról

Általános tudnivalók a vitorlavirágról

A különösen csinos vitorlavirágoknak már sötétzöld leveleik is látványos díszeik lehetnek a szobának, de persze a legtöbben mutatós virágaik miatt tartják őket. A levelek és a virágok külön-külön is mutatósak, de egymással való éles kontrasztjuk adja igazi szépségüket. A virágok általában a levelek fölé emelkednek az egyenes, vékony szárak végén – eleinte halványzöldek, de idővel felveszik fehér, tiszta színüket. Virágzásuk sokáig tart, illatuk azonban meglehetősen enyhe.

Lehetséges problémák a vitorlavirággal kapcsolatban

Nevelési problémák

A sárga levelek túl sok fényt, a barna foltok pedig napégette felületeket jeleznek, ahol közvetlen napfény éri a leveleket. Ha virágaid zöldek, akkor a növény túl sok műtrágyát kapott. Vegyél vissza használatából, hogy a következő szezonban fehér virágokat hozzon.

Kártevők

A kártevőket a levelek rendszeres takarításával tarthatod távol. Levéltetvekkel és viaszos pajzstetvekkel találkozhatsz majd. A levéltetveket a ragacsos anyag alapján fedezheted fel, amivel bevonják a növényeket. Spricceld le őket vízzel róluk, illetve használj rovarirtó mosogatószert a kiirtásukhoz. A lisztes pajzstetveket izopropanol alkohollal átitatott vattapamaccsal állíthatod meg – ha ez nem sikerül, szintén jöhet a mosogatószeres megoldás.

Fertőzések

A vitorlavirágokat kevés betegség fenyegeti, legnagyobb valószínűséggel gyökérrothadással találkozol majd a főbb problémák közül. Ezt okozhatja fertőzött talaj, vagy a talajban ragadt fertőzött víz. Ezek kezelése különbözik egymástól, legnagyobb valószínűséggel a túlöntözésből származó verzióval gyűlik meg majd a bajod. Ültesd át virágodat, közben pedig alaposan öblítsd át a gyökereit. Ezzel mindkét problémát megoldhatod. A következő oldalon elmondom, hogyan kell gondozni a vitorlavirágot szakszerűen! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-01

Ültess paradicsomot még akár júliusban is - Használj hónaljhajtásokat!

Júliusban már sokan úgy gondolják, hogy felesleges belefogni a kertészkedésbe, pedig ez nem igaz. Még mindig van lehetőség a paradicsom ültetésére. Mutatom

2024-06-29

Permetezz szódabikarbónával, és élvezd a kártevőmentes kerted látványát!

Ha bio növényvédelemről beszélünk, akkor nem maradhat ki a sorból a szódabikarbóna sem. Szedd ki a szódabikarbónát fiókból, és használd fel ezt a csodaszert!

2024-06-27

Mit tehetünk, ha megjelennek a poloskák a kertben?

A ploska az egyik legidegesítőbb rovar a világon. Nemcsak sokan vannak és könnyen szaporodnak, de büdösek és kártékonyak is. Így irtsd ki őket kertedből.

2024-06-25

Tuti megoldás a bio növényvédelemre: A tejes permetezés

A tejes permetezés tényleg működik. Rengetegen alkalmazzák, és növényeik boldogabbak, mint valaha. Ha következőnek marad egy kis tej a hűtőben, gondolj erre.

2024-06-27

Elverte a jégeső a veteményesedet? - Ne ess pánikba, helyre lehet hozni!

Mit tehetsz, ha elverte a jégeső a veteményesedet? Ebben a cikkben végigvezetlek a folyamaton. Ne ess pánikba, a természet csodálatos, és meggyógyítja magát.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Csávázó Prestige

Rovar és gombaölő csávázó szer a burgonya vetőgumó csávázására.Hatóanyag: 140 g/l... Tovább

előesés

egyes szervek (végbél, méh, hüvely stb.) külvilágra kerülése a természetes testnyílásokon... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem