Visszatérő jövedéki adó a mezőgazdaságban

Visszatérő jövedéki adó a mezőgazdaságban

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Hektáronként kilencvenhét liter gázolaj jövedéki adóját, literenként hatvannyolc forintot igényelhetnek vissza az őstermelők és a regisztrált gazdálkodók. Az igényléseket elektronikus úton nyújthatják be a gazdák, akinek így évente közel harmincmilliárd forintot fizet vissza az állam.
Visszatérő jövedéki adó a mezőgazdaságban

Változások a jövedéki adó visszaigánylése kapcsán

Az üzemanyag jövedéki adójának visszaigénylése a mezőgazdasági termelők esetében korábban differenciáltan zajlott. A tavaly év elején életbelépő változások egységesítették a különböző művelési ágakban (szántó, kert, gyümölcsös, stb.) felhasznált üzemanyag utáni visszaigénylés mértékét: a jövedéki adót hektáronként maximum kilencvenhét liter után kérheti vissza a termelő, ami 6596 forintot jelent. Rosszul jártak a támogatási rendszer átalakításával a szarvasmarhát tartó gazdálkodók. Ők 2008 előtt tehenenként nyolcvanöt forintot igényelhettek vissza a felhasznált gázolaj jövedéki adójából, ez a lehetőség a jogszabály változásával megszűnt. A nagyobb gazdaságoknak a helyzet akár évi tíz-tizenkétmillió forintos árbevétel kiesést is okozhat, mert a gyepterületre jutó visszatérítés jóval kevesebb, mint amit a tehenek után kaptak. A jövedéki adót a mezőgazdasági termelőkön kívül a vasutat vagy hajót üzemeltető magánszemélyek, illetve gazdasági társaságok igényelhetik vissza.

Feltételei

A jövedékiadó-visszatérítésre vonatkozó igényjogosultság igazolását mezőgazdasági termők részére a területileg illetékes megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) igazolja. A jövedékiadó-visszatérítés feltétele továbbá, hogy a mezőgazdasági termelő a gázolaj vásárlásáról saját nevére szóló számlával rendelkezzen és dokumentálnia kell a felhasznált üzemanyag mennyiségét is. Ha a dokumentáció nem hitelt érdemlő, az állam visszautasítja a visszatérítést. Természetesen a gázolajat csak adóraktári, jövedéki vagy működési engedéllyel rendelkező forgalmazóktól szerezheti be a gazdálkodó. A megvásárolt gázolaj öt évig használható fel, tárolt gázolaj felhasználása esetén valamilyen módon - leltárkönyvvel, záradékolással, hitelesített tárolókapacitással - kell bizonyítani az üzemanyag származását. A csalások visszaszorítása érdekében a Vám- és Pénzügyőrség szakembereinek betekintési joga van valamennyi, a gazdálkodáshoz kapcsolódó dokumentációba, így a gazdálkodási naplóból, a számlákból, a földhasználati lapokból hamar kiderül a visszaigénylés jogosságára.
Az visszaigénylést elektronikus formában évente, vagy negyedévente lehet benyújtani. Őstermelők esetében ettől eltekintenek, ők tovább használhatják a papíralapú adóbevallási nyomtatványt, ellenben csatolniuk kell a számlákat és a kiadott igazolásokat, valamint rendelkezniük kell jövedéki adó visszaigényléshez szükséges vámhivatali nyilvántartási - VPID - számmal is.
A munkaigényesebb ágazatokban dolgozó gazdálkodók (szőlő- és gyümölcs) a fent említett jövedékiadó-visszaigénylésen túl további de minimis támogatást igényelhetnek. A támogatással az a gazdálkodó élhet, aki legalább fél hektáron szőlő- vagy gyümölcstermesztést folytat, a gázolaj vásárlásáról vagy a gépi bérmunka-szolgáltatás igénybevételéről saját névre szóló számlával rendelkezik, valamint a tárgyév egészére vonatkozó teljes adó-visszatérítési igényét a VPOP teljesítette. Ebben az esetben hektáronként hetven liter gázolaj után kérhet jövedékiadó-visszatérítést, maximum a de minimis támogatási összeg felső határáig, azaz három év alatt háromezer euróig.
A gázolaj és egyéb üzemanyagok jövedéki adójából nagyságrendileg négyszáznegyven-négyszázhatvanmilliárd forint folyik be évente a költségvetésbe, a visszaigénylések összege nem éri el a harmincmilliárd forintot.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

értékmérő tulajdonság

1. (növ.) A vetőmag v. vetőanyag számszerűsíthető külső és belső tulajdonsága, amelyből... Tovább

csigák elleni mechanikus védekezés

a puhatestűekhez (Mollusca) tartozó csigákat leginkább a kiszáradás fenyegeti,... Tovább

Tovább a lexikonra