notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Bár kora tavasszal virágzik – úgy március elejétől – a szeszélyes időjárásnak köszönhetően még csak most mondhatjuk el, hogy az egész országban virágzik a som.

Hirdetés

Virágzik a som

Kucsma Vivien
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Bár kora tavasszal virágzik – úgy március elejétől – a szeszélyes időjárásnak köszönhetően még csak most mondhatjuk el, hogy az egész országban virágzik a som.

 
Bár kora tavasszal virágzik – úgy március elejétől – a szeszélyes időjárásnak köszönhetően még csak most mondhatjuk el, hogy az egész országban virágzik a som.

 

 

 

 

 

Virágzik a som – Végre mindenhol virágzik

A húsos som (Cornus mas) eredetileg Közép és Dél Amerikában honos cserje. Általában véve egy igazán igénytelen, téltűrő növényről van szó, ami itthon sem igényel különleges bánásmódot, ezáltal kedvelt díszcserje és az erdőkben is megállja a helyét.
Korai virágzása ellenére március eleje helyett most inkább április második felében lehet elmondani, hogy országosan virágzik. Jó téltűrő képessége ellenére, azért ebben a fagyos és bizonytalan márciusi időjárásban nem volt kedve kinyílni neki sem.

Virágzik a som – A som szerepe

Hirdetés
A húsos som amellett, hogy igénytelen és sokan díszcserjének használják, termésének magas C-vitamin tartalma miatt igazán értékes növény is egyben. Régen a som a falusi ember életét nagyon megkönnyítette. Egészséges termése mellett szinte minden részét felhasználták az emberek. A faanyagából különböző használati tárgyakat és kisebb bútorokat készítettek, a kérgéből pedig sárga színező anyagot vontak ki. A növény magjából olajat sajtoltak, de gyakran a rózsafüzérek is ebből készültek.
 
Virágzik a som

Virágzik a som – Felhasználás

A fiatal növény lassan indul növekedésnek, majd idősebb korában egyre bokrosabb és terebélyesebb lesz. Nem ritka a 7 méter magas som, amely akár 100 évig is képes elélni. Szeptember közepétől lehet számítani az ízletes, vitamindús gyümölcsök szüretelésére, amikor ízük kellemes édes-savanykássá válik és C-vitamin tartalma a legmagasabb. Beérés után a som lombozata őszi színekbe borul, sárga, illetve vörös színben pompázik az ősz végére. Szedés után a som kb. egy-másfél hétig tartható el, de lekvárt, szörpöt, kandírozott gyümölcsöt, vagy likőrt készítve belőle sokkal tovább eltarthatjuk.
Hirdetés
 
Virágzik a som
 
 
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
475 833
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 013 991
Közösség

biológiai produkció

az ökológiai rendszerekben végbemenő szervesanyag-termelés. A növények... Tovább

keresztesvirágúak (Cruciferae)

a kétszikűek egyik családja, többnyire lágy szárúak, magjuk fehérjét nem tartalmaz,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 143

Átlagos értékelés: 4.7

Növénytermesztés