Nyári virághagymák felásása

Mikor ássuk fel a nyáron virágzó növények hagymáit?

SFV
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A nyáron virágzó hagymás növények ültetése egyszerű és nagyszerű módja annak, hogy virágágyásainkat könnyed szépséggel ruházzuk fel.

Virághagyma

Az ültetést követően a legtöbb nyári faj kevés figyelmet vagy különös gondoskodást igényel a termelőktől. Bár egyes típusok évelőként viselkednek, sokan közülük kevésbé szívósak, így az időjárás változása könnyedén kárt tehet bennük. Ez az oka annak, hogy néhány növény esetében érdemes figyelmet fordítanunk arra, hogy a virágzás őszi abbamaradását követően a virághagymákat felássuk, majd azokat megfelelően tároljuk. Az alábbiakban megvizsgáljuk a nyári virághagymák néhány leggyakoribb típusának utógondozási eljárásait. 


Mikor kell felásni dáliahagymákat?


A dáliákat technikailag gumókból termesztik. Ezek a gumók gyorsan nőnek, és minden évszakban hatalmas növényeket hoznak létre. Azok számára, akik a dália őshonos zónáján kívül élnek, kulcsfontosságú, hogy tudják, mikor kell kiásni és tárolni a gumókat, hogy megmentsék őket a következő szezonra. 


A legtöbb szakértő azt javasolja, hogy az első fagy beköszöntével hagyjuk a növényeket természetes módon elpusztulni. Miután a növények megbarnultak, a kertészek gyakran hagynak egy-két hetet a gumók kiásása előtt. Ez lehetővé teszi, hogy minden gumón „szemek” alakuljanak ki, amelyekből a következő szezon hajtása alakul majd ki. 


Ásás után hagyjuk a gumókat néhány napig száradni, mielőtt hűvös, sötét helyen kezdjük tárolni őket! A gumókat olyan tárolóközegbe kell csomagolni, amely jól szabályozza a nedvességet: például faforgácsba vagy vermikulitba. A gumók ne legyenek se túl nedvesek, se túl szárazak!


Mikor kell felásni a kannavirág hagymáit?


A dáliákhoz hasonlóan a kannavirág esetében is érdemes megvárnunk, míg a fagy elpusztítja az eleven növényt. 


Óvatosan távolítsuk el az elhalt növényi anyagot úgy, hogy a talaj szintjére vágjuk azt! 


Ezután egy lapáttal óvatosan kiemelhetjük a hagymákat a talajból. 


Mivel a kanna növényeket technikailag rizómákból termesztik, a termelők a nagy csomók eltávolítását találhatják a legegyszerűbbnek. Ezek a csomók mindegyike szétválasztható és szennyeződésmentesre öblíthető tárolás előtt. Miután megszáradtak, a kanna-rizómákat hűvös, sötét helyen kell tárolni, ahol nem éri őket a fagy


Mikor kell felásni a kardvirághagymákat?


 Amelyeket a gumóról termesztettek, azok az első őszi fagy beköszöntével kiáshatóak a kertből. Ezalatt a lombozat természetesen elkezd visszahalni. 


A többi nyáron virágzó évelőhöz hasonlóan a kardvirágot is hagyni kell megszáradni, mielőtt raktárba kerül. Bár nem kötelező, sok kertész úgy találja, hogy a gombaölő szerek és egyéb kezelések alkalmazása jótékony hatással van a különböző betegségek és kártevők áttelelésére. 


Mikor kell felásni a liliomhagymákat?


Bár a liliomhagymák gyakran szívósak, több okból is érdemes inkább felásnunk őket. Ezek közzé tartozik a szaporítás vagy egyszerűen az új helyre való áthelyezés. A többi nyári virághagymához hasonlóan a díszkertészeknek is meg kell várniuk az első fagy beköszöntét. A lombozat természetes elpusztítása elengedhetetlen a növények egészségének és erélyének megőrzéséhez az elkövetkező évszakokban. 


A növények kiásása után minden hagymát alaposan mossunk meg, és ellenőrizzük, hogy nincsenek-e rajtuk sérülés vagy rothadás jelei! 


Hagyjuk megszáradni, és a hagymákat télen át hűvös, sötét helyen tároljuk!


Mikor kell kiásni az elefántfülhagymákat? 


A technikailag gumóból termesztett elefántfülhagymákat az első őszi fagy beköszönte után el kell távolítani a kertből. Ekkor a termelőknek gondosan körül kell ásniuk az egyes növényeket, ügyelve arra, hogy ne károsítsák a gumót. Miután megtisztítottuk a talajtól, minden gumó számára előnyös, ha meleg helyen hagyjuk megszáradni. A legtöbb kertész azt javasolja, hogy csomagoljuk be a gumókat papírba, mielőtt hűvös, sötét helyre visszük őket.
 

Forrás: gardeningknowhow.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-28

A virágoskerted mindig gyönyörű lesz, ha ezeket az egyszerű módszereket alkalmazod

Bizonyára mindenki látott már olyan virágoskertet, aminek szépségétől leesett az álla. Most egy karnyújtásnyira vagy attól, hogy ez a kert a tiéd legyen.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-06-29

3 egyszerű tipp a körömvirág felhasználásához - Egészséges és kreatív megoldások

A körömvirág nemcsak kertjeinket szépítheti csodaszép sárgás-narancssárgás szirmaival, hanem rendkívül egészséges és sokoldalúan felhasználható növény is.

2024-06-11

Ezek a muskátli leggyakoribb betegségei, így kerüld el őket

Ismerd meg a muskátlik leggyakoribb betegségeit és tanuld meg, hogyan védekezhetsz ellenük! Ezzel a tudással muskátlijaid egészségesek és gyönyörűek maradnak!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

glaukóma (zöld hályog)

a szem azon kóros állapotainak gyűjtőfogalma, amikor a szembetegség fő v. kísérő tünete a... Tovább

vonalon járás

Az állat lábnyomai párhuzamos egyenes mentén helyezkednek el,a lábszerkezet szabályos, a... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert virág virágtermesztés