Nyári virághagymák felásása

hirdetes

Mikor ássuk fel a nyáron virágzó növények hagymáit?

SFV
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A nyáron virágzó hagymás növények ültetése egyszerű és nagyszerű módja annak, hogy virágágyásainkat könnyed szépséggel ruházzuk fel.

Virághagyma

Az ültetést követően a legtöbb nyári faj kevés figyelmet vagy különös gondoskodást igényel a termelőktől. Bár egyes típusok évelőként viselkednek, sokan közülük kevésbé szívósak, így az időjárás változása könnyedén kárt tehet bennük. Ez az oka annak, hogy néhány növény esetében érdemes figyelmet fordítanunk arra, hogy a virágzás őszi abbamaradását követően a virághagymákat felássuk, majd azokat megfelelően tároljuk. Az alábbiakban megvizsgáljuk a nyári virághagymák néhány leggyakoribb típusának utógondozási eljárásait. 


Mikor kell felásni dáliahagymákat?


A dáliákat technikailag gumókból termesztik. Ezek a gumók gyorsan nőnek, és minden évszakban hatalmas növényeket hoznak létre. Azok számára, akik a dália őshonos zónáján kívül élnek, kulcsfontosságú, hogy tudják, mikor kell kiásni és tárolni a gumókat, hogy megmentsék őket a következő szezonra. 


A legtöbb szakértő azt javasolja, hogy az első fagy beköszöntével hagyjuk a növényeket természetes módon elpusztulni. Miután a növények megbarnultak, a kertészek gyakran hagynak egy-két hetet a gumók kiásása előtt. Ez lehetővé teszi, hogy minden gumón „szemek” alakuljanak ki, amelyekből a következő szezon hajtása alakul majd ki. 


Ásás után hagyjuk a gumókat néhány napig száradni, mielőtt hűvös, sötét helyen kezdjük tárolni őket! A gumókat olyan tárolóközegbe kell csomagolni, amely jól szabályozza a nedvességet: például faforgácsba vagy vermikulitba. A gumók ne legyenek se túl nedvesek, se túl szárazak!

hirdetes


Mikor kell felásni a kannavirág hagymáit?


A dáliákhoz hasonlóan a kannavirág esetében is érdemes megvárnunk, míg a fagy elpusztítja az eleven növényt. 


Óvatosan távolítsuk el az elhalt növényi anyagot úgy, hogy a talaj szintjére vágjuk azt! 


Ezután egy lapáttal óvatosan kiemelhetjük a hagymákat a talajból. 


Mivel a kanna növényeket technikailag rizómákból termesztik, a termelők a nagy csomók eltávolítását találhatják a legegyszerűbbnek. Ezek a csomók mindegyike szétválasztható és szennyeződésmentesre öblíthető tárolás előtt. Miután megszáradtak, a kanna-rizómákat hűvös, sötét helyen kell tárolni, ahol nem éri őket a fagy


Mikor kell felásni a kardvirághagymákat?


 Amelyeket a gumóról termesztettek, azok az első őszi fagy beköszöntével kiáshatóak a kertből. Ezalatt a lombozat természetesen elkezd visszahalni. 


A többi nyáron virágzó évelőhöz hasonlóan a kardvirágot is hagyni kell megszáradni, mielőtt raktárba kerül. Bár nem kötelező, sok kertész úgy találja, hogy a gombaölő szerek és egyéb kezelések alkalmazása jótékony hatással van a különböző betegségek és kártevők áttelelésére. 

hirdetes


Mikor kell felásni a liliomhagymákat?


Bár a liliomhagymák gyakran szívósak, több okból is érdemes inkább felásnunk őket. Ezek közzé tartozik a szaporítás vagy egyszerűen az új helyre való áthelyezés. A többi nyári virághagymához hasonlóan a díszkertészeknek is meg kell várniuk az első fagy beköszöntét. A lombozat természetes elpusztítása elengedhetetlen a növények egészségének és erélyének megőrzéséhez az elkövetkező évszakokban. 


A növények kiásása után minden hagymát alaposan mossunk meg, és ellenőrizzük, hogy nincsenek-e rajtuk sérülés vagy rothadás jelei! 


Hagyjuk megszáradni, és a hagymákat télen át hűvös, sötét helyen tároljuk!


Mikor kell kiásni az elefántfülhagymákat? 


A technikailag gumóból termesztett elefántfülhagymákat az első őszi fagy beköszönte után el kell távolítani a kertből. Ekkor a termelőknek gondosan körül kell ásniuk az egyes növényeket, ügyelve arra, hogy ne károsítsák a gumót. Miután megtisztítottuk a talajtól, minden gumó számára előnyös, ha meleg helyen hagyjuk megszáradni. A legtöbb kertész azt javasolja, hogy csomagoljuk be a gumókat papírba, mielőtt hűvös, sötét helyre visszük őket.
 

Forrás: gardeningknowhow.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-02-03

Márciusi kerti előkészületek a veteményeskert számára

Márciusi kerti munkák, beleértve az elvetendő magvakat és a betakarítandó növényeket: mert itt az idő a kerti tevékenykedéshez, amit annyira vártunk mindannyian!

2023-02-03

Így ültesd át a boltban vásárolt cserepes koriandered – hosszabb ideig fog élni!

Tippek a boltban vásárolt koriander termesztéséhez és annak hosszabb életben tartásához. Használd ezt a technikát, hogy több termést hozzon neked a koriandered.

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-31

6 ok, amiért a nárciszhagymáid nem virágoznak- és a megoldás

Nárciszhagyma nem virágzik, mi a megoldás? Több oka is lehet annak, ha a nárciszhagymák nem virágoznak, mutatjuk mik azok, és hogy mit tudsz tenni ellene!

2023-01-31

A nárcisz gondozása- 5 fontos tudnivaló a nárcisz megfelelő ápolásához

Bentre vagy kintre szeretnél nárciszt ültetni? Igazából mindegyig, néhány fontos információt mindenképpen tudnod kell a nárciszok gondozásával kapcsolatban.

2023-01-27

Így gyűjtsük össze és tisztítsuk meg a tyúktojást

Ha vannak tyúkjaid akkor bizonyára rendszeresen gyűjtöd be a tojásaikat, ezért nem árt tudni, a pontos menetét ennek és a tisztításuk teljes folyamatát is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fenyérfű (sikárfű, Andropogon ischaemum L.)

a pázsitfüvek családhoz tartozó, évelő, laza bokrú, gyenge minőségű aljfű (fűfélék).... Tovább

foszforsavas trágyaerjesztés

célja a trágya szervesanyag- és N-veszteségének csökkentése az erjesztés folyamán, valamint... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert virág virágtermesztés