Majdnem 100 méter magas: Itt található a világ legnagyobb fája

hirdetes

Majdnem 100 méter magas- meg fogsz lepődni, hol található a világ legnagyobb fája

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A General Sherman Tree, azaz Sherman tábornok fája, a világ legnagyobb fája, ami 275 láb, azaz 83 m magas, és az alapnál több mint 36 láb, azaz 11 átmérőjű. Te is emlékszel még, mikor gyerekkorodban úgy mérted a fák nagyságát, hogy törzseiket ár tudod-e ölelni? Na, ezt garantáltan nem. Olyan grandiózus látvány, hogy a világ több pontjáról járnak csodájára a General Sherman Tree-nek.

A világ legnagyobb fája

Hol található a világ legnagyobb fája?

Ha látni szeretnéd a világ legnagyobb fáját, a hatalmas mamutfenyőt, akkor kontinenseket kell átutaznod, ugyanis nem a szomszédban lelhetünk rá erre a természeti csodára (legnagyobb sajnálatunkra). Sherman tábornok monumentális fája a tengerentúlon, az Egyesült Államokban, a Sequoia Nemzeti Parkban áll. Könnyedén megközelíthető, ha már ott vagyunk, ugyanis ki van táblázva egészen jól, hiszen sokan keresik fel ezt a nem kicsi fát, hogy megnézzék, milyen is az, amikor valóban majdnem az égig ér a terebélyes lombkorona. A közelben van egy parkoló, innen egy kilométert sem kell sétálni, hol kikövezett, hol nem annyira kikövezett úton, a megfelelő jelzéseket, táblákat követve. A fát a Giant Forest sequoia ligetben kell keresni. A táblákról ment közben érdekes információkat olvashatsz. 

Hogyan néz ki a világ legnagyobb fája?

Hatalmas! Alapvetően nehéz megbecsülni az óriási mamutfenyők méretét, mert a szomszédos fák olyan nagyok. A memutfenyők közül a legnagyobbak olyan magasak, mint egy átlagos 26 emeletes épület, és átmérőjük a tövénél meghaladja sok városi utca szélességét. Ahogy tovább nőnek, évente körülbelül 40 köbméter (egy köbméter) fát termelnek, ami megközelítőleg megegyezik egy 15 méter magas és egy láb átmérőjű fa térfogatával.

hirdetes

Mikor látogatható a világ legnagyobb fája?

hirdetes

A világ legnagyobb fáját tehát lehet látogatni, ehhez külön kiépített ösvény vezet, Azonban azt tudni kell, hogy ha sok hó esik, a Wolverton Road melletti fő parkoló bezár, viszont a Generals Highway akadálymentes parkolója ilyenkor is elérhető, és ilyenkor mindenki előtt meg is nyitják azt. A Sherman-fához vezető ösvény nem meredek, de nagyon havas vagy jeges lehet, ezért ilyenkor ajánlott óvatosnak lenni. Ezen a területen az erdő hivatalos honlapja szerint októbertől júniusig bármikor hullhat a hó.

A hatalmas fa túlélte az erdőtüzet

Egy kis érdekesség a világ legnagyobb fájáról: olyannyira nagy értéket képvisel, hogy a fát védő alumínium anyagba csomagolták, amikor annak idején egy villámlás okozta futótűz égett felfelé az Óriáserdő felé. Ezen a területen egyébként az elmúlt években nagyon sok tűz pusztított, tehát az óvintézkedések nem teljesen hiábavalóak. Bármilyen nevetségesnek is tűnhet külső szemmel, egy fa alumíniumba való becsomagolása, egy ilyen természeti értéket igencsak meg kell menteni. Bár az ilyen nagy fák védőkérgüknek hála képesek ellenállni a mérsékelt tüzek hőjének, addig a súlyosabb tüzek már több nagyobb példányt elpusztítottak az elmúlt években. A tűzoltók méréseket is végeznek a tüzek kapcsán, megpróbálnak mindent megtenni az óriásfák védelme érdekében, és hogy megmentsék többek között a világ legnagyobb fáját is. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-04

Rengetegen rohamozzák meg az IKEA-t, ilyen olcsón fenyőhöz máshol nem lehet jutni

IKEA fenyővásár árak 2023-ban kicsit ugyan emelkedtek, de még mindig megéri az IKEA-ban fenyőt vásárolni. Az árak alacsonyak, és még kedvezmények is várnak.

2023-12-05

Kint is teleltethetjük a Leandert? - Tanácsok és Különféle Megközelítések

Ebben a vitatott témában számos ellentétes vélemény és tanács található, és a következőkben megvizsgáljuk, hogyan befolyásolhatják a kertek sokfélesége, mikroklímák és a leanderek sajátos jellemzői a téli teleltetést.

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

2023-12-05

Természetes tápanyagok a szobanövények számára: banánhéj, zacc és cukor?

Természetes tápanyagok segítségével, a cukor, kávézacc, zöldségek főzőlevének és banánhéjnak titkait megismerve kertünkben exponenciálisan növelhetjük a növények szépségét

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-11-28

Így készül az eredeti savanyú káposzta – Elárulták a kerecsendiek a titkok

A káposztasavanyítás ősi művészete mélyen gyökerezik a hagyományokban, és Kerecsenden egy különleges, közösségi program keretében kaphatunk betekintést ebbe a gasztrokalandba.

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-12-05

A kínai hibiszkusz teleltetése: ezekkel a tippekkel túléli a telet!

A kínai hibiszkusz fagyérzékeny növény, ezért fontos, hogy időben megkezdjük a teleltetését, mégpedig ezekkel a tippekkel, így biztosan sikerül a teleltetés!!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Károly Róbert Fõiskola

Fõiskola A Károly Róbert Fõiskola az észak-magyarországi régió egyik meghatározó... Tovább

vagyonalap

a gazdálkodó szervezetek összes eszközének, beruházásainak, álló- és forgóeszközeinek... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Gazdaság Házi kert