Vigyázat, moníliaveszély!

hirdetes

Vigyázat, moníliaveszély!

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Ez a betegség minden évben fellép és súlyos károkat okoz. Mindannyiszor felhívjuk rá a figyelmet, sajnos a házi kerti fák esetében kevés sikerrel, mert az okozott kár évről évre növekszik. Nem véletlenül nevezik a csonthéjasok betegségének: legerősebben a kajszibarackot és a meggyet fertőzi meg, de a többi csonthéjas fajon is okoz károsodást.
Vigyázat, moníliaveszély!

Tavaly virágzáskor kevés csapadék hullott, így nem voltak kedvező feltételek a virágtünetek kialakulásához. Ennek ellenére jelen volt a betegség, és főleg házi kertekben okozott problémát, csésze- és sziromlevél-barnulást, virágelhalást. A júniusi, júliusi bőséges csapadék robbanásszerű fertőzést indított el, mely főleg a termést veszélyeztette. Minden ültetvényben találkoztunk a betegséggel.

Gyakorlatilag a cseresznyétől kezdve minden faj gyümölcseit károsította.


Az eredményes védekezéshez kulcsfontosságú, hogy a metszést, a lemosó permetezést és a vegyszeres kezeléseket összehangolva, egymásra épülve végezzük el. Metszés során el kell távolítani az előző évi fertőzés maradványait, illetve a fertőzés tünetét mutató vesszőket, gallyakat. A szellős, benapozható, bepermetezhető korona kialakítása szintén segíti a vegyszeres védekezés eredményességét. A rügyfakadás előtt végzett rezes lemosó permetezés a megfelelő védekezés.

hirdetes

Ezt követik a célzott kezelések: időjárástól függően 2-3 permetezést kell végezni a hatékonyság és a folyamatos védelem céljából. Nagyon fontos a kezelések időzítése.
Az első permetezésre mindenképpen kerüljön sor fehér bimbós állapotban, de legkésőbb az első szirmok kifeslésekor. Az időjárástól függ, hogy mennyiszer kezelünk a továbbiakban. Amennyiben hűvös, csapadékos az időjárás, elhúzódik a virágzás, miközben kedvező feltételek lesznek a kórokozó támadásához. Ilyenkor nagyon ajánlott a fővirágzásban újabb kezeléssel védeni a fáinkat (természetesen egy esőmentes napon). A kórokozó számára kedvező körülmények folytatódása esetén, sziromhullás kezdetén javasolt a harmadik kezelés.
A bevált hatóanyagok között meg kell említeni a tebukonazolt, viszonylag új szer a boscalid+piraklostrobin hatóanyagot tartalmazó termék, de használható a ciprodinil, tiofanat-metil és a penkonazol is. Az első két hatóanyagot tartalmazó termékek II. forgalmi kategóriába tartoznak, míg a további 3 hatóanyagot tartalmazó készítmények szabad forgalmúak. Erős fertőzési nyomás esetén ajánlatos az előbbi hatóanyagokat mankoceb hatóanyaggal megerősíteni, ez kontakt hatású készítményben kapható.

hirdetes
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

vörösvérsejtek

A vérnek a vöröscsontvelőben képződő, hemoglobintartalmú alakos eleme. Az emlősállatok... Tovább

kipállás

1. (növ.) Hónyomás. 2. (áeü.) A bőr (köztakaró) hámrétegének fellazulása, ami akkor... Tovább

Tovább a lexikonra