A viaszvirág bemutatása, a viaszvirág gondozása - Hogy gondozzam viaszvirágom?

hirdetes

Viaszvirág – Megérintve megdöbbentő, mert tényleg valódi!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus,GE.
Minden a viaszvirágról

A viaszvirág gondozása

Az előző oldalon sok mindent elmondtam már a viaszvirág igényeiről, de nézzük részletesebben a legfontosabb dolgokat. Egy biztos: csak napos helyen érzi jól magát a viaszvirág, ezért ilyen helyet válasszunk a számára. Különösen nagy szaktudást nem igényel a viaszvirág gondozása, szerencsére a ez a trópusi és szubtrópusi területeken őshonos növény a legtöbb lakásban, valamint melegházban kitűnően érzi magát. Növekedés közben a kúszófajták a száraikon található gyökérkezdemények segítségével kapaszkodnak, és alkotnak sűrű szövevényt. Számos fajuk ráadásul különösebb beavatkozás nélkül hoz létre nagyon mutatós, kosárszerű formát. 

A viaszvirág helye

A viaszvirág számára tökéletes lehet egy délre néző ablak, egy a fontos, ezt pedig már sokszor elmondtam: legyen számára elegendő fény! Ültetésnél figyeljünk arra, hogy a talaj jó vízelvezetésű, laza és nyirkos legyen – a legjobb, ha perlittel kevert virágföldet használunk. 

hirdetes

A viaszvirág öntözése

Ha kész az ültetés, és megtaláltuk a legmegfelelőbb helyet számára, akkor nézzük, mit kell tudnunk ahhoz, hogy bőségesen virágozzon! Tavasszal és nyáron fokozottan figyeljünk az öntözésre, tartsuk a földjét nedvesen. Télen nagyrészt száraz legyen a földje, de arra figyeljünk, hogy a levelei ne kezdjenek el zsugorodni a vízhiánytól. Ha nagyon száraz a levegő a lakásban, akkor gyakoribb öntözésre van szükség. 

hirdetes

A viaszvirág tápoldatozása

A viaszvirág növekedési időszaka tavasszal és nyáron van, ekkor biztosítsunk számára közepesen meleg-meleg környezetet, télen érkezik a nyugalmi időszak, ekkor nem szükséges számára meleg környezet, szobahőmérséklet megfelel neki. Tavasszal szereti a tápoldatozást, érdemes 3-4 hetente folyékony műtrágyát használnunk öntözés során, a vegetációs időszakban ezt elhagyhatjuk.

A viaszvirág virágzásának elérése

Fontos tudni, hogy a viaszvirág kocsányokon fejleszti a virágait, ezek a virágok elhervadása után is a növényen maradnak, és a következő virágzáshoz szükséges kis rügyek is ezen alakulnak ki – tehát ezeket a kocsányokat ne bántsuk soha! Sajnos gyakori, hogy nem virágzik a növényünk, ha biztosítottuk a kellő fényt, a páradús levegőt, és a nedvességet, mégsem hozott eredményt, akkor még elvégezhetjük a következő trükköt.

A téli napokban tegyük a növényt száraz, hűvös (9-10 Celsius fokos) helyre, amikor pedig megjelennek rajta a rügyek, ismét emeljük a hőmérsékletet, fokozatosan. Ez azért segít, mert a folyamatos magas hőmérséklet inkább a szárak növekedését serkenti, a virágrügyek kialakulását pedig akadályozza. A végére tartogattam még egy nagyon fontos dolgot: soha ne mozgassuk a növényt és ne érintsük meg a virágokat virágzás alatt! Remélem, hogy sok örömötök lesz ebben a meseszép növényben, sok sikert kívánok a gondozásához! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

9 gyorsan növekvő kúszó növény, amikkel árnyékot varázsolhatsz a kertbe vagy a teraszra

A nyári melegben próbáljuk hűvösen tartani a lakást, azonban ahhoz elengedhetetlen, hogy a házkörnyékét is lehűtsük valamelyest. Árnyékot adó kúszónövények.

2022-06-30

10 szobanövény, amely segít megküzdeni a magas páratartalommal

Fullasztóan meleg, párás az idő a lakásodban? Ezek a növények igazán szeretnének nálad lakni és megszabadítani a párától, hiszen nekik éltető táplálék!

2022-06-29

Így mentheted meg kiszáradt növényeidet

A szárazság még a gyökereket is megtámadhatja, amitől a növény végül teljesen kipusztul majd. De van megoldás a kiszáradt növények megmentésére, mutatjuk!

2022-06-23

Kerülendő évelők - ezeket nem biztos, hogy jó ötlet a kertedbe ültetni

Vannak évelő növények, amelyek bár lehet, hogy gyönyörűek, több fejfájást okoznak, mint örömöt hoznak a házhoz. Ezeknek az ültetését gondold át többször is!

2022-06-22

10 nyári virág, ami nem hiányozhat kertedből

Habár sok virágot már kora tavasszal érdemes elültetni, akár a nyár elején is elhelyezhetsz néhány palántát vagy magot a kertedben. Ezek a legszebb nyári virágok.

2022-07-03

Rózsavíz készítése házilag: három pofonegyszerű módszer

A rózsavizet nemcsak napjainkban, de már évezredek óta rendkívüli csodaszerként emlegetik. Mutatjuk, hogyan készíthetsz Te is otthon saját rózsavizet!

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

További cikkek ebben a témában


alkaloidok

egyes növénycsoportokra (családokra, nemzetségekre) jellemző, bonyolult összetételű,... Tovább

ívás

halfajonként változó viselkedéssel járó szaporodási tevékenység, aminek eredménye az... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés virág