A legjobb Via Ferrata útvonalak, amiket gyerekekkel is könnyedén teljesíthetsz

hirdetes

A legjobb Via Ferrata útvonalak, amiket gyerekekkel is könnyedén teljesíthetsz

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ezúttal a kaland a via ferrata maga és az új eszközök használata lesz, na és persze a túra végén egy jól megérdemelt lángos, rétes vagy fagyi lehet az extramotiváció!

via ferrata

Via Ferrata Magyarországon gyerekekkel

Sziklák, drótkötelek... hátha ezzel az izgalmi faktorral könnyebb rávenni a túrára a kölyköket.

A Via Ferrata: Vasalt utak a gyerekekkel


A via ferrata olasz eredetű kifejezés, magyarul vasalt utat, mászóösvényt jelent. A kifejezés olyan hegyi utakat jelöl, amelyeken különböző stabilan telepített kábelek, láncok, vaslétrák, lépcsők teszik lehetővé a biztonságos áthaladást. Így, bár a terep – adottságaiból fakadóan – alapvetően hegymászótudást igényelne, ezen eszközök segítségével „földi halandók" számára is élvezetes lehet.

Magyarországon is vannak nehéz via ferrata útvonalak, ilyen például a legnehezebb demjéni útvonal Eger közelében, amelyet gyerekkel semmiképp sem ajánlunk! De akkor merre induljunk itthon, ha egy kis izgalmasabb túrába vonnánk be a gyerekeket?


Via ferrata nehézségi szintek és megfelelő választás gyerekekkel


A via ferrata útvonalak nehézségi szintjeit egy A-tól E-ig terjedő skálán jelzik, ahol a minősítést mindig a jelölt szakasz legnehezebb pontja határozza meg. Kisebb gyerekkel ne menjünk A és B nehézségnél komoly pályára, de egy kamasszal már megpróbálhatjuk a C fokozatot!

•    A (könnyű): sétaútvonal, klasszikus felszerelés nem szükséges hozzá, a Pilisben található Rám-szakadék is ide tartozik. Talán érdemes a Rám-szakadékban megismertetni a gyerekekkel ezt a túrázási műfajt, és ha megtetszik nekik, úgyis vágyni fognak rá, hogy legyen nehezebb kihívás.

•    B (közepesen nehéz): alkalmanként mászást igényel, itt a felszerelés már jól jöhet, ismerkedésre tökéletes. Ez a nehézségi fok arra is jó, hogy gyakoroljuk a gyerekekkel az eszközhasználatot, a karabiner ki- és bekapcsolását.


•    C (nehéz): gyakoriak a meredek falak, így fárasztó, de aki ezt képes teljesíteni, annak érdemes folytatnia a via ferrata túrákat. Edzett, jó kondiban lévő kamaszoknak teljesíthető útvonalak, viszont nagyfokú koncentrációt igényelnek, úgyhogy készítsük fel a fiatalokat, hogy a biztonság érdekében mindig nagyon figyeljenek az utasításokra és a vas kapaszkodókra.

hirdetes

•    D (nagyon nehéz): itt gyakran függőleges sziklafalakon kell mászni, ajánlatos mászócipőt is magunkkal vinni, gyakorlat szükséges hozzá.


•    E (extrém): nagy technikai tudást igénylő terep, pl. sziklaáthajlásokkal, komoly gyakorlat és erőnlét szükséges a teljesítésükhöz.Bérelj felszerelést és kezdd az egyszerűbb útvonalakkal


Ha eldöntöttük, hogy melyik nehézségi szintet választjuk a gyerekekkel, ne feledkezzünk meg a megfelelő felszerelésről. A következőket érdemes bérelni:

•    Mászóbeülő
•    Két önzáró karabiner egy fékezőeszközzel
•    Sisak
•    Túrabakancs
•    Motoros- vagy vitorláskesztyű

hirdetes

Ez a felszerelési szint általában 2–3 ezer forintért bérelhető.


Kezdőknek ideális via ferrata terep – Csesznek


A Bakonyban fekvő község a Dunántúl egyik legkedveltebb kirándulóhelye. Itt valóban minden túrázó megtalálhatja az ideális útvonalakat, hiszen a „Futrinka ucca" (nem elírás) a B nehézségi szint még akár enyhébb tériszonnyal és gyerekkel is könnyedén teljesíthető, míg a Tálos Zoltán Emlékutat csak profiknak ajánlják, hiszen 70 méteres hossza mellett a szintemelkedése 45 méter, így extrém nehéznek minősíthető. De itt van az Ostromlók útja is, az első magyarországi via ferrata útvonal, amelynek különlegessége, hogy a C nehézségi szintű akadályokkal már az első öt méteren meg kell küzdeniük a túrázóknak. A Várpanoráma út pedig nevéhez hűen gyönyörű kilátást biztosít a Cseszneki várra – persze csak akkor, ha végigjárjuk a 180 méteres pályát, amelyet helyenként csúszós kövek és néhány meredekebb rész tesz nehéz, D szintű pályává.

•    Nehézségi szint: B, C, D, E

•    Hossz: max. 180 méter

Gyorsan teljesíthető via ferrata – Cuha-völgy


Csesznekhez nagyon közel, a Bakonyban található a kezdőknek is ideális Bucsek Henrik Emlékút, a jelenlegi leghosszabb hazai via ferrata útvonal (350 m), amely nevét a magyarországi hegymászás jelentős alakjáról kapta. Gyönyörű tájon vezet át, az élővilág zavartalanságát pedig azzal igyekeznek fenntartani, hogy költési időszakban, február közepétől július közepéig az útvonal felső része nem mászható. Külön előnye azonban, hogy akár háromnegyed óra alatt is teljesíthető. Ha tehát gyors, de élményekben gazdag kirándulásra szeretnél elcsábítani egy nagyobb, kamasz gyereket, akkor ez az útvonal tökéletes, mert ha a közelben lakunk (vagy szállunk meg), akkor akár ebéd utáni gyors túrának is megfelel, így nem kell egy egész napot rászánni.

Ugyanitt a profi via ferrata túrázók is találhatnak érdekességeket, hiszen az Ariadné fonala útvonalon változatos környezetben, sziklák között próbálhatják ki magukat, de ez a vasalt út csak edzett és megbízható mászótechnikai tudással is rendelkező túrázóknak ajánlott.

•    Nehézségi szint: C, D, E
•    Hossz: max. 350 méter

A via ferrata útvonalak kiváló lehetőséget kínálnak arra, hogy a gyerekekkel együtt fedezzék fel a hegyek és sziklák világát, miközben izgalmas kihívásokkal is találkoznak. Ne feledd, hogy a biztonság mindenek felett áll, így mindig gondoskodj a megfelelő felszerelésről és az utasítások betartásáról, hogy a családi kalandok felejthetetlen élmények legyenek!


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-28

Felkészültél a több centis hóra? Ilyen hatással lesz a kertben telelő növényeidre!

Készüljünk fel a hóesésre és a hideg hónapokra, hogy tavasszal virágba boruljon a kertünk, és az egész évben élvezhessük a növények szépségét.

2023-11-16

Készíts otthon tökéletes sült gesztenyét, úgy ahogyan az adventi árusok csinálják!

Az igazán finom sült gesztenye titka az alapanyagok frissességében rejlik. De még mire kell odafigyelned? Készíts sült gesztenyét az adventi árusok tippjeivel

2023-11-17

Tízezreket spórolhatsz, ha most ültetsz és nem várod ki a tavaszt!

Az őszi ültetés előnyeit vesszük sorra, amelyek a növények egészséges fejlődése mellett még jelentős költségmegtakarítást is hozhatnak a kertészek számára

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-12-05

Műfenyő vagy vágott fenyő? – Ez egy teljes tévhit!

A Karácsonyfa-vásárlás kapcsán felmerülő dilemmát érintve Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója cáfolja a műfenyő környezetbarátságával kapcsolatos tévhiteket.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

elektrolit

ionokat tartalmazó szilárd v. folyékony halmazállapotú anyagok, amelyeknek olvadéka v. oldata... Tovább

angolperje (kurtaperje, Lolium perenne L.)

a ->pázsitfüvek családjához tartozó, sűrű —>gyepet alkotó évelő aljfű... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Agrárjog Állatok Állatorvos állattartás Állattenyésztés dísznövény Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Húsvét Húsvéti programok Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia növény Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Paradicsom permetezés Talajművelés Tudomány Ünnep virág virágtermesztés webáruház Zöldség Zöldségtermesztés