21 növény, amik rendkívül veszélyesek a háziállatokra

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

21 növény, ami rendkívül veszélyesek a háziállatokra

Szélesi Ferenc - Főkertész
21 növény, amik rendkívül veszélyesek a háziállatokra

5. Fátyolvirág

Ezzel az ártatlannak tűnő virággal gyakran kerti díszként találkozhatsz, de vadon is elterjedt. A macskáknál és kutyáknál emésztési zavarokat, hányást és hasmenést okozhat, de a tünetek közé tartoznak még a duzzanatok is, amik megnehezíthetik a légzést az állatok számára. Az esetek túlnyomó részében az állatok 4-24 órán belül teljesen felépülnek a mérgezésből, azonban mindig kérjük állatorvos segítségét a biztonság érdekében.

6. Begónia

A begóniában termelődő nedvek mérgező kristályokat tartalmaznak, amik nyáladzást, nehéz nyelést, hasmenést és hányást okozhatnak az állatoknak. Habár a kevésbé mérgező fajok közé tartozik, és nem okoz hosszú távú károsodást, a gumói tartalmazzák a legnagyobb mennyiségű mérgező nedvet, így érdemes az állatoktól távol tartani őket.

hirdetes

7. Kerti szegfű

Sajnos ez a klasszikus virág is a mérgező növények közé tartozik, habár nem az igazán veszélyesek közé sorolják. Hányást, hasmenést és erős nyáladzást okozhat, azonban nem ez benne a legrémisztőbb. Az állatoknak nem is feltétlenül kell megrágniuk a szegfűt, hogy a méreganyag hasson rájuk – a puszta virággal való érintkezés is dermatitishez vezethet, ami egy gyulladásos bőrbetegség.

8. Ricinus

Ez az egynyári növény nem való állatok közelébe – életveszélyes hatással lehet a kutyákra, macskákra, lovakra, bárányokra, disznókra, nyulakra és szárnyasokra is, hogy csak néhányat említsünk. A növény minden része mérgező, ezek közül a legveszélyesebbek a magok/babok. A tünetek 12-48 órával elfogyasztás után jelentkeznek. Intő jelek lehetnek az étvágytalanság, fokozott szomjazás, gyengeség, nehéz légzés, reszketés, koordinációs zavarok, láz és véres hasmenés is. A tünetek fokozódásával felléphet rángatózás, kóma is – a mérgezés halálos kimenetelű lehet.

hirdetes

9. Rákvirág

A „bolondbiztos” házi növény kiváló gyakorlási lehetőséget biztosít a kezdő kertészek számára, azonban a háziállatokra komoly veszélyt jelenthet. A kutyák, macskák és lovak sincsenek biztonságban. A tünetek több formában is megjelenhetnek: nyáladzás, habzó száj és hányás is felléphet, illetve a szájban érzett fájdalomra az állatok saját arcuk karmolásával reagálhatnak. Az ajkak, nyelv és légutak felduzzadása légzési zavarokhoz vezethet

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-09-15

Közeleg a tél - Gondoskodj malacaidról időben!

Sertéstartás télen, készülj fel időben és gondoskodj sertéseidről a téli hidegben is. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a sertések téli gondoskodásáról!

2020-09-01

Kártevőirtó madarak – Így csalogasd őket a kertbe!

A leghasznosabb kártevőirtó madarakat mutatom most be nektek, ismerjétek meg ti is a kártevőirtó madarakat, ott a helye a ti kertetekben is a kártevőirtó madaraknak!

2020-02-12

Állatkínzás vagy sem? Ezért van lyuk a tehenek oldalán

Lyuk kerül a tehenek oldalára, ez pedig rengeteg vitának képezi a tárgyát. Nézzük, miért van lyuk a tehenek oldalán, és mennyire előnyös ez. Valóban állatkínzás lenne?

2020-07-24

7 növény, ami segít ingyen kacsatáphoz jutni!

Mostani cikkemben bemutatok nektek hét növény, aminek a segítségével ingyen kacsatáphoz juthatunk. Nézzük, melyik az a hét növény, ami kiváló kacsatáp!

2020-07-03

Tollaslábú szépségek – A Brahma tyúkok bemutatása

A Brahma tyúkok nagyon érdekesek, nagyon szépek és nagyon aranyosak, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a Barahma tyúkokról!

2020-06-05

Melyik tojást fogyasszuk? – Különbségek a bolti és a szabadtartású tojások között!

Mi mindenben különböznek egymástól a bolti valamint a szabadtartású tojások? Cikkünkben mindent elmondunk nektek a tojások közötti különbségekről!

2020-02-18

Kód a tojásokon - Melyik mit jelent? Erre kell odafigyelni!

Kódok a tojásokon - a most következő cikkből minden kiderül, melyik kód milyen jelentéssel bír, mire érdemes odafigyelni tojás vásárlásnál, ajánlom mindenkinek.

2020-03-16

FONTOS FELHÍVÁS ÁLLATTARTÓKNAK - Így készülj fel a koronavírusra!

Mostani cikkemben nagyon fontos információkat gyűjtöttünk össze a koronavírussal kapcsolatban állattartóknak. Most minden állattartó fel tud készülni a koronavírusra!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


gyenge méreg jelzésű növényvédő szerek

azok a növényvédő szerek, amelyekből állatkísérletekben (ált. patkányon) szájon át... Tovább

hasvízkór

a folyadékkilépés fokozódása v. a felszívódás hiányossága következményeként a... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos Állattenyésztés