Vess borsót áprilisban ezekkel a lépésekkel

Vessünk borsót április közepén, úgy, mint a profik

Kiss Jázmin, kertész
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A tavaszi kertészkedés egyik legnagyszerűbb öröme a borsó vetése. Ez a zöldség nem csupán ízletes és tápláló, de a kert egyik első hírnöke is, jelezve, hogy a természet újra életre kel. Április közepén a borsó vetése ideális időpontnak számít: ekkor a talaj már elegendően felmelegedett, hogy biztosítsa a magok csírázását, ugyanakkor a növény még ki tudja használni a késő tavaszi, korai nyári hűvösebb időszakot is. Lássuk, hogyan végezhetjük ezt a műveletet úgy, mint a profik!

Borsóvetés áprilisban

1. Talaj előkészítése a borsónak

A sikeres borsóvetés alapja a megfelelően előkészített talaj. A borsó szereti a lazább, jó vízelvezetésű talajt, amely gazdag humuszban. Tavasszal, mielőtt hozzálátnánk a vetéshez, alaposan lazítsuk fel a talajt, és távolítsuk el a köveket, gyomokat. A borsónak semleges vagy enyhén lúgos pH-értékű talaj fekszik meg leginkább, így szükség esetén módosíthatjuk a talaj savasságát mész hozzáadásával.

2. A vetés mélysége és távolsága

A borsót körülbelül 2-3 cm mélyre kell vetni. Fontos, hogy ne legyenek túl közel egymáshoz a magok, különben versengeni fognak a tápanyagokért és a vízért. A sorok közötti optimális távolság körülbelül 30-50 cm, míg a magok közötti távolság a soron belül 5-10 cm legyen. Ez biztosítja, hogy a növények elegendő fényhez és levegőhöz jussanak, ami elengedhetetlen az egészséges növekedéshez.í

3. Öntözés és tápoldatozás

A borsónak rendszeres öntözésre van szüksége, különösen a csírázás és a növekedés korai szakaszában. Kerüljük azonban a túlöntözést, mivel a pangó víz gyökérrothadást okozhat. A talaj nedvességtartalmának fenntartása érdekében használhatunk mulcsot, ami segít megőrizni a nedvességet és kontrollálni a gyomnövényeket. Bár a borsó viszonylag kevés tápanyagot igényel, egy enyhe tápoldatozás – különösen foszfort és nitrogént tartalmazó – elősegítheti a bőségesebb termést.

4. Támaszték használata a borsónál

A borsó természeténél fogva kapaszkodó növény, így szüksége van támasztékra, amelyen felkúszhat. A támasztékot a vetés idején, vagy közvetlenül utána helyezzük el, hogy ne sértsük meg a fiatal növények gyökereit. Használhatunk bambuszbotokat, hálót vagy akár régi létrát is, amelyek nemcsak funkcionálisak, de dekoratív elemként is szolgálhatnak a kertben.

5. Betegségek és kártevők elleni védekezés

Mint minden növény esetében, a borsó esetében is fontos a megelőzés. A leggyakoribb kártevők közé tartoznak a levéltetvek és a borsóbogarak, amelyek ellen biológiai védekezési módszerekkel, például hasznos rovarok bevetésével vagy növényi kivonatok permetezésével védekezhetünk. A talajfertőtlenítés és a vetésforgó alkalmazása segíthet megelőzni a gombás betegségeket.

6. Zöldtrágyázás

A borsóvetés után érdemes megfontolni a zöldtrágyázást is. A borsó, mint hüvelyes növény, képes megkötni a levegő nitrogénjét, így javítva a talaj minőségét. A letermelt növények beleforgatása a talajba tovább növeli annak tápanyagtartalmát, előkészítve a területet a következő szezonra.

Türelem és gondoskodás

Végül, de nem utolsósorban, a borsó termesztése – mint minden kertészeti tevékenység – türelmet és odafigyelést igényel. Rendszeres gondozással, megfelelő öntözéssel és tápanyag-ellátással, valamint a növények egészségének figyelmes ellenőrzésével bőséges termésre számíthatunk.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-18

Füvesítés májusban: 5 tipp, hogy sikeres legyen

Füvesítés májusban: Ne add fel! 5 tipp a sikerhez! Májusban is gyönyörű gyepet varázsolhatsz kertedbe! Kövesd tippjeinket, és élvezd a zöldellő fű pompáját nyáron.

2024-05-16

Itt a spárgaszezon: Ezek a LEGFINOMABB spárgás ételek

Annyira vártuk és végre eljött: itt a spárgaszezon és vele együtt érkeznek az isteni spárgás ételek is, nekünk ezek a kedvenceink, készíts te is spárgás ételt!

2024-05-16

Uborka tápoldatozás a nagymama titkos receptjével

Így tápoldatozzunk uborkát sikeresen, a nagymamám titkos uborka tápoldat receptjével. Ez a trükk garantáltan be fog válni neked is és gyönyörű uborkáid lesznek!

2024-05-16

5 különleges májusi virág, aminek illatától még a szomszéd is megrészegül

Fedezzük fel együtt a legkülönlegesebb és legjobb illatú májusi virágokat, melyeknek illata valóban részegítő tud lenni, hiszen annyira kellemesek és finomak!

2024-05-18

5+1 legszebb növény az erkélyedre, ami egész nyáron virágozni fog

5+1 legszebb növény az erkélyedre, amik egész nyáron virágozni fognak! Telepítsd be virággal az erkélyed, és élvezd a nyarat a színes virágok pompájában!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-17

Töltsd meg színekkel a kerted- kiváló növények júniusra!

Töltsd meg színekkel a kertedet! Cikkünk segít abban, hogy te is megtaláld a megfelelő növényeket kertedben, amiket még júniusban sem késő elültetned.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

diklobenil hatóanyagú gyomirtó szer

szemcsés (granulált) készítmény, nagy dózisban totális hatású gyomirtó szer, de nálunk... Tovább

vihar

Olyan időjárási jelenség,amelynek folyamán a szél erőssége a Beaufort-féle skálán a 7-es... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert kertfenntartás