Tippek, trükkök a vegyszermentes kertészkedéshez

hirdetes

Tippek a vegyszermentes kertészkedéshez!

Szélesi Ferenc
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Minden a vegyszermentes kertészkedésről

Borágó

A borágó – a mentához hasonlóan – nagyon agresszívan képes terjeszkedni, és még olyan helyeken is feltűnhet a kertben, aminek a közelébe sem ültetted. Mindenképpen ültesd tehát cserepekbe, hogy elkerüld a kellemelenségeket (egyébként könnyű kihúzni őket a talajból, ahol nemkívánatosak). A borágó különféle rovarokat segít távol tartani, de e mellett vonzza a méheket is, és remek ízt kölcsönöz a mézüknek. Lényegében minden USDA zónában hidegtűrő. Remek társ az eper, a paradicsom és a tök mellé.

Rozmaring

A rozmaring a káposzta-bagolylepkéket és a répalegyeket tartja távol a közeli növényektől, és 9-11 USDA zónákban hidegtűrő. Kiváló társa a céklának, a brokkolinak, a fejes káposztának, a karfiolnak, a kelnek, a kerti salátának és a karalábénak.

Fehér üröm

hirdetes

A fehér üröm az alticini rovarokat segít távol tartani, és 4-8 USDA zónákban hidegtűrő. Jó társ a sárgarépa, a vöröshagyma és a póréhagyma mellé.

hirdetes

Koriander

A levéltetvek és a takácsatkák ki nem állhatják a koriandert. Ültess belőlük gazdagon zöldségeskerted minden pontjára. Erős illata hatékony, de csak akkor, ha tényleg nagy mennyiségben fordul elő kertedben. A hosszú, száraz nyarak során a koriander viszonylag hamar hajlamos felmagzani. 3-11 USDA zónákban hidegtűrő. Remek társ a bazsalikom, a menta, a paradicsom és a közönséges cickafark mellé.

Vegyszermentes kertészkedés - Vonzz hasznos rovarokat kertedbe

A vegyszermentes kertészkedés egyik leghatékonyabb formája hasznos rovarokat csalogatni kertedbe. Ehhez olyan növényeket kell ültetned, amik ilyen segítőkész élőlényeket vonzanak házad köré. Kertedben meglepően sok hasznos rovar élhet, azonban sajnos a legtöbb rovarölő permet velük is végez, nem csak a kártevőkkel. Ha azonban életben hagyod őket, akkor minden erejükkel azon lesznek, hogy minél több káros társukat pusztítsák el kertedben! Egy másik opció nagytételben vásárolni belőlük, és szétereszteni őket kertedben.

Katicabogár

Kicsi a bors, de erős. A katicabogarak valóban nem sokkal nagyobbak egy átlagos szem borsnál, mégis kerted leghasznosabb élőlényei közé tartoznak. A katicák óriási mennyiségű levéltetvet, apró hernyót, pajzstetvet és rojtosszárnyút pusztítanak el. Ahhoz, hogy kertedbe csalogasd őket, ültess petrezselymet, mentát, citromfüvet, kaprot, bergamottnarancsot és pillangóvirágot.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

cukorrépafej

a cukorrépa-termelés mellékterméke, a levélből és a levágott répakoronábó áll.... Tovább

fénymikroszkóp

olyan összetett nagyító, amelynek két gyűjtőlencse-rendszerével kis méretű tárgyak... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem