Tippek, trükkök a vegyszermentes kertészkedéshez

hirdetes

Tippek a vegyszermentes kertészkedéshez!

Szélesi Ferenc
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Minden a vegyszermentes kertészkedésről

Gyilkosdarázs

Sokan a darazsakat sem szeretik, szóval miért telepítene bárki ép ésszel gyilkosdarazsakat a kertjébe? Azért, mert ezek a rovarok (Braconidae) egyáltalán nem olyan rosszak, mint amilyennek a nevük leírja őket, és nagyon is hasznosak a kertben (különösen, ha paradicsomot is termesztesz). Ezek a kegyetlen módszerekkel „dolgozó” darazsak a paradicsomokat terrorizáló hernyókba rakják bele lárváikat, megvédve ezzel palántáidat. Ha mindez nem lenne elég, rátámadnak a levéltetvekre, különböző bogarakra, poloskákra és további hernyókra is. Ezeket a rovarokat sárgarépa, kapor, édeskömény, kamilla és őszi margitvirág ültetésével vonzhatod kertedbe.

Lágybogárfélék

Ezek az elegáns kis rovarok a világos színű virágokon üldögélve várják áldozataikat: a levéltetveket és a leveleket rágcsáló hernyókat. Afféle extra gyanánt a lágybogárfélék ezzel még a virágok beporzásában is segítenek egy kicsit. Ültess bársonyvirágokat és aranyvesszőket, hogy a kertedbe csalogathasd őket.

hirdetes

Zengőlégyfélék

Ezeket az apró rovarokat gyakran láthatod virágaid felett lebegni. A nőstény zengőlegyek a levéltetvek közé rakják le petéiket, amik kikelve rögtön hozzá is látnak azok elfogyasztásához. E mellett szívesen vadásszák a pajzstetveket, a rojtosszárnyúakat és a hernyókat is. Ültess kaprot, mentát, bergamottnarancsot, citromfüvet és petrezselymet, hogy bevonzd őket vegyszermentes kertedbe.

hirdetes

Zöldfátyolkák

Ezeket a törékeny testű rovarokat nyugodt szívvel sorolhatod kerted legádázabb vadászai közé. A zöldfátyolkák éjszaka jönnek elő, és nem kímélik a levéltetveket, a rojtosszárnyúakat, a pajzstetveket, az atkákat, és a liszteskéket sem. A pillangóvirág, a közönséges cickafark, az aranyvessző, a vadmurok és a cserjés margitvirág segíthetnek bevonzani őket kertedbe.

Földigiliszták

Habár nem rovarok, a földigilisztáknál keresve sem találnál hasznosabb apró élőlényeket kertedben. Ők azok, akik segítenek lebontani az talaj organikus anyagait, tápanyagot biztosítva ezzel a növények gyökerei számára. Mindemellett áskálódásuk során lazítják a talajt, ami így jobban szellőzik majd – ez szintén nagyon fontos a gyökereknek. A gilisztás talaj egészséges talaj. Ha szeretnél még több földigilisztát telepíteni kertedbe, akkor a legegyszerűbb megvásárolni őket.

Méhek

A méhek pótolhatatlan szerepét remélhetőleg még azoknak sem kell bemutatni, akik nincsenek otthon a kertészkedésben. Nem kell méhésznek állnod ahhoz, hogy segíthess ezeknek a hasznos rovaroknak – elég csak minél több virágzó növényt ültetned zöldségeid közé, és garantáltan több méh zümmög majd kertedben.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-10-03

Tisztítás ecettel: 15 házimunka, amit az ecet könnyebbé varázsol

Az ecet egy csodaszer a háztartásban, amely nem csak a konyhában, de az otthoni tisztaság fenntartásában is hasznos. Lássuk miben is segíthet nekünk az ecet?

2023-10-03

Sosem hallottál még szarvasbőgést? Mutatjuk a legjobb szarvasleső helyeket!

Magyarország gazdag szarvaspopulációval büszkélkedhet, és számos helyen lehetőség nyílik megcsodálni és meghallgatni a különleges szarvasbőgés rivalizálást

2023-10-03

Újra többnapos szüreti fesztivált rendeznek Balatonfüreden – Ingyenes koncertekkel és finom borokkal várnak!

Október 13-15. között megrendezik a hagyományos Balatonfüredi Szüreti Fesztivált, amely már évek óta kulturális és turisztikai rendezvénnyé nőtte ki magát.

2023-10-03

A Keszthelyi-hegység romantikus várromja | Holdfényes túra Rezi várához

A Rezi vár nem csak egy történelmi helyszín, hanem egy romantikus éjszakai kalandra is hív. Könnyen megközelíthető romjainál páratlan a kilátás a Balatonra

2023-10-03

A 10 legszebb díszhagyma, amit a tavaszi virágzásért októberben kell elültetned!

Október az ideális időszak a díszhagymák ültetésére, mivel a föld még meleg, de már elég hűvös ahhoz, hogy a hagymák megfelelően gyökerezzenek, majd virágozzanak.

2023-10-03

Hogyan lehet újra puhává tenni a törölközőket?

Ne aggódj, nem kell új törölközők vásárlásához folyamodnod. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan lehet újra puhává tenni a törölközőket otthoni praktikákkal!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

dolgozók állománycsoportja

a vállalatnál foglalkoztatott személyek tevékenységük jellege szerinti csoportosítása. A... Tovább

harmat

a földfelszínen, a növények felületén a levegő páratartalmából kicsapódott víz. Az... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem