Megépült az Omiš-híd, az igazi mérnöki csoda! - Csodás kilátás és gyorsabb forgalom a tengerhez

hirdetes

Egy szakadékból kiépített híd segíti a gyorsabb forgalmat a horvát tengerpartra – Igazi mérnöki csoda épült!

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Végre elkészült a mérnöki csodának is titulált Omiš-híd a Cetina folyó felett, amivel végre megszűnik az óriási forgalom és dugó nyaranta a horvát tengerpartra. Horvátország legimpozánsabb hídjának végre összeértek a darabjai, nincs többé sorban állás a horvát autópályán!

omis-híd

Megépült az Omiš-híd, az igazi mérnöki csoda!

Horvátországban számos különleges hidat sorolhatunk fel, amin áthaladunk, hogy a kedvenc tengerparti városunkba érjünk, azonban egy szakaszon már évek óriási dugó volt, bármely napon is indultunk útra. Ennek azonban most vége, hiszen a szakadékból kiívelő híd, az Omiš-híd darabjai végre összeérnek, amivel az egyik legnagyobb mérnöki csodát valósították meg a Cetina folyó felett. Körülbelül 70 méterrel a tengerszint felett, egy szurdokban alakították ki az új útvonalat, amely a helyiek életét is sokban megkönnyíti a nyári csúcsidőszakban. Az Omiš-híd összeköti az Omiš és a Komorjak bekötőalagútak portáljait.


Gyorsabb lesz Split-Omis, megépült a híd a Cetina fölött

A Hrvatske Ceste cég a felelős a beruházásért, amit hamarosan végre hasznosíthatunk a régóta várt gyors, modern Split-Omis utunk során. Hihetetlen mérnöki hozzáértés kellett a híd megvalósításához, hiszen ezen a szakaszon, a szurdokban nem volt egyszerű feladat a híd létrehozása. Egy probléma akadt is a híd kialakítása során, ugyanis a híd részei mikor már csak egy 12 méteres szakasz hiányzott, kiderült, hogy nincsenek egy magasságban, ami még nagyobb távolságból is szabad szemmel látható a keleti és a nyugati oldal között. 

hirdetes

A beruházó azonban egyértelmű választ adott erre a kérdésre, ugyanis a kivitelezési nehézségek természetesen a híd építése során alakultak ki, így elmondta, hogy valóban nem helyezkedtek el egy magasságban a híd részei, ugyanis a híd keresztmetszetének változtatható magassága miatt a szerkezet függőlegesen is elmozdult minden tolásra.

Ez az egyik legösszetettebb infrastrukturális projekt, amely jelenleg folyik Horvátországban, és megépül a Stobreč – Dugi Rat – Omiš gyorsút is, amely segít enyhíteni a forgalmas Split-Omiš útvonalon a turisztikai szezonban a forgalmi problémákat. Nem utolsó sorban ne felejtsük, hogy az elkészült hídról elképesztő kilátásunk nyílik majd Omiš városára.

hirdetes

December végén még így állt a projekt:

Omiš városa a szárazföld és a hegyek közötti keskeny sávban, a Cetina folyó torkolatánál található, ami rendkívül nehéz projektet jelent. Azonban a munkálatok nagyon jól haladnak, a két oldal végre összeér, így akár már idén nyáron áthaladhatunk a mérnöki csodaként megépült hídon, ahonnan az egyik legszebb horvát kilátásban lehet részünk.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-21

Legjobb húsvéti programok a Balatonon – Húsvéti forgataggal, csobbanással, bortúrával és holdfénytúrával élvezhetjük a tavaszt a Balatonon

Rengeteg gyermek- és családiprogram vár minket 2023 áprilisában a Balaton körül – lesz itt nyuszi hopp locsolkodás és csobbanás a húsvéti vásári forgatagban!

2023-02-02

Tényleg tartalmazhatnak rovart a csomagolt élelmiszerek?

Ahogyan halad a világunk, nagyon úgy tűnik, hogy a rovar fehérje lehet a jövő proteinforrása, egyre többet hallani erről. Már a boltokban is találkozhatunk vele.

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-02

Nemzeti vízfelhasználási terv lépett életbe a szárazság miatt Olaszországban

A római kormány a rendkívüli aszályhelyzet kezelésére kormánybiztost nevezett ki, valamint a vízhasználatot szabályzó nemzeti tervet léptetett életbe náluk.

2022-12-29

Figyelem: módosulnak a gazdaságátadás és a földszerzés szabályai

Törvénymódosítás szab határt az osztatlan közös tulajdonban álló területek öröklés miatti további aprózódásának elkerülése céljából. Mutatjuk a részleteket!

2023-02-27

A legromantikusabb mesekastély Magyarországon – A Nádasdy-kastélyban jártunk

A Nádasladányban található Nádasdy-kastély maga a megtestesült romantika, csipkés mintázatával, tornyaival és a körülötte fekvő 20 hektáros angolparkkal.

2023-02-10

Így készíts komposztot a növények táplálására és a hulladék csökkentésére

A komposztálás nem csak környezetbarát tevékenység, de csodálatos módja a növényeink táplálásának: kezdd el te is még ma, és sohasem akarod majd abbahagyni ezt!

2023-02-21

Hatalmas aszály Olaszországban – Már alig van víz a velencei csatornákban

Hetek óta téli szárazság tombol Olaszországban, ezért nem hiába aggódnak az olaszok. Sokan úgy vélik, hogy meg fog ismétlődni a tavaly nyári hatalmas aszály.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Magritte (S 2272)

Cukorrépa Cél: rizománia toleráns Leírás:Monogerm, diploid hibrid, a csíranövény nem... Tovább

hidraulikus motor (hidromotor)

forgó mozgással működő berendezés, amely a munkafolyadék hidrosztatikus energiáját... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Környezetvédelem Tudomány