Egyszerű vegán sajtok: vágható cukkinisajt és kenhető paradicsomsajt

Ma két olyan egyszerű recepttel kedveskedünk az olvasóknak, hogy jobbnak láttuk egyetlen cikkben összefoglalni a hozzávalóikat és elkészítésüket is. Az első egy cukkiniból készített puha sajt, amit kedvedre szeletelhetsz magadnak. A második egy krémes, narancsszínű paradicsomos nacho sajt, ami tökéletes különféle szöldségek mártogatására, illetve szószként is felhasználhatod, ha különleges sajtostésztára vágysz. Kezdjük is!

Cukkinis vegán sajt recept

A cukkinisajt hozzávalói

•    4 közepes méretű cukkini, hámozva
•    2+2 bögre víz
•    1/2 bögre almaborecet
•    1 bögre kendermag
•    1 bögre tökmag, 2-8 óra áztatás után
•    2 teáskanál só
•    1 teáskanál fokhagymapor
•    1/2 teáskanál kurkuma
•    1/2 bögre élesztő
•    4 evőkanál agar por
•    némi kókuszzsír

A cukkinisajt elkészítése

1.    Kenj ki egy 4 bögrés tárolót kókuszzsírral.
2.    Öblítsd át a magokat, majd helyezd őket egy turmixgépbe 2 bögre vízzel és a zöldségekkel együtt.
3.    Keverd őket puha állagúra.
4.    Add hozzá a maradék hozzávalókat, és keverd tovább, amíg az egész keverék puha állagúvá nem válik.
5.    Keverd hozzá az agar port a másik 2 bögre vízhez egy kis lábasban és forrald fel. Ne felejtsd el rendszeresen kevergetni, hogy ne ragadjon le.
6.    Vedd vissza a lángot minimum hőfokra és kevergesd így további 2 percig a lábas tartalmát, amíg a víz állaga be nem sűrűsödik. Ez után vedd le a lángról.
7.    Öntsd a sűrű vizet a turmixba és keverd addig, amíg jól el nem elegyedik annak tartalmával.
8.    Öntsd ki a kész sajtot a kikent tárolóba és helyezd a hűtőbe 2 órára.
9.    Fordítsd ki a sajtot a formából, majd tálald szeletelve.

 

A paradicsomsajt hozzávalói

•    1 bögre napraforgómag
•    1 bögre brazildió
•    1 bögre mandula
•    1 paradicsom
•    1 bögre pirospaprika, feldarabolva
•    1/4 bögre őrölt lenmag
•    1 csipet kömény
•    2 teáskanál só
A napraforgómagokat, a brazildiót és a mandulákat áztasd be 4 órára a recept elkészítése előtt!

A paradicsomsajt elkészítése

1.    Öntsd az összes hozzávalót egy turmixgépbe, majd keverd őket tetszőleges állagúra.
Ennyi! Nincs több lépés!
A kész paradicsomsajtot zöldségekkel, sós kekszekkel érdemes fogyasztani, de akár ki is száríthatod egy élelmiszerszárítóban (10 órán át). 6 óra elteltével vágd őket tetszőleges méretűre.