Így üldözheted el a kertetből a krumplibogarakat

hirdetes

Így védekezz a krumplibogár ellen

Petra

Néha nem elég csak lepermetezni a burgonyaveteményt, mert a krumplibogarak sokszor még a lepermetezett hajtásokat is megrágcsálják. Most mutatunk egy olyan módszert, amivel nagyobb sikerrel üldözheted el ezeket a kártevőket a kertből.

Krumplibogár

A krumplibogár már azóta megkeseríti az életünket, amióta a burgonyát meghonosították Európában. Sajnos ezzel a zöldséggel együtt megjelentek ezek a kártevők is, amik elől sokan nem tudják megvédeni a burgonyaveteményeiket. Ráadásul a krumplibogár nemcsak a burgonyát szereti, de szívesen belekóstol még a nadragulyába, és megrágcsálja a paradicsom, meg a tojásgyümölcs leveleit is. Bár kétségtelenül ez a bogár a burgonya egyik legnagyobb ellensége, viszont létezik egy nagyon hatásos módszer, amivel elüldözhetjük őket a burgonya közeléből.

Krumplibogár

Ezeket a permetszereket állítólag utálják a krumplibogarak és nagyon jók a burgonya gombás betegségei ellen, viszont a tapasztalatok inkább azt bizonyítják, hogy ezek az alattomos kártevők még akkor is támadják a veteményeket, ha le lettek permetezve ezzel a szerrel. Viszont ha nem védekeznek ellenük hatásosan, akkor talán búcsút is mondhatnak az idei burgonyatermésnek, mert a bogarak az egészet elpusztítják úgy, ahogy van. Mivel ezek a bogarak imádják a burgonya leveleit, ezért képesek már csírájában elpusztítani a burgonyát, ugyanis a burgonyagumó a levelekből termelt tápanyagokat raktározza el. Ha pedig kárt tesznek a levelekben, a gumó se nő nagyra. Éppen ezért fontos óvnunk a burgonya hajtásait.

Krumplibogár

Ha nem figyelünk oda eléggé, ezek a kártevők úgy elszaporodhatnak, mint a nyulak. A krumplibogártól akkor kell elkezdeni félni, amikor is a fejlett példányok felébrednek a téli álomból. De az igazi baj nem itt kezdődik, hanem amikor lerakják a lárváikat. Ugyanis a kikelt lárvák teljesen elpusztíthatják a burgonya leveleit. Végül amikor már jó laktak, jön a párzási időszak, ami után újabb lárvákat raknak és az egész körforgás kezdődik elölről. Ez a folyamat körülbelül 40-50 nap alatt zajlik le.

Krumplibogár

Ezeket a bogarakat kevésbé riasztja vissza a rezes permetszer, viszont kutatások bizonyítják, hogy a saját fajtájuk rothadó tetemeitől messzire menekülnek. Ezért érdemes már lehetőleg kora tavasszal kiszemezgetni a kertből a kártevőket és szétnyomni őket. Viszont a leghatásosabb ellenszer az, ha leszűrjük a szétlapított bogarakat vízzel, majd azzal permetezzük le a növényeket. Ez egy igen hatásos ellenszer, bár a hatása csak 4-5 napig tart. Éppen ezért nem árt már csírájában elfojtani a rajzásukat és kora tavasszal elkezdeni irtani őket. Ezt persze többször kell megismételnünk.

 

Olyan is előfordulhat, hogy a bogarak jóval nagyobb túlerővel térnek vissza nyáron. Ilyenkor már nehéz lenne őket egyenként szétlapítani, ezért a permetszerhez kell nyúlnunk. Érdemes két-három alkalommal permeteznünk. Viszont ezzel még nincs vége a mulatságnak, ugyanis ott vannak még a lárvák. Ilyenkor érdemes valamilyen rovarirtó szert beszerezni és azzal kiirtani őket.

Forrás: Eu-info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


osztódó szövet (merisztéma)

egymáshoz szorosan illeszkedő, sokszögletű, vékony, főként pektinből álló sejtfalú,... Tovább

E-vitamin-hiány

következménye a fiatal állatok fejl.-ének lassúbbodása, a sejtlégzésben, a szénhidrátok, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet