Így üldözheted el a kertetből a krumplibogarakat

Így védekezz a krumplibogár ellen

Petra, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Néha nem elég csak lepermetezni a burgonyaveteményt, mert a krumplibogarak sokszor még a lepermetezett hajtásokat is megrágcsálják. Most mutatunk egy olyan módszert, amivel nagyobb sikerrel üldözheted el ezeket a kártevőket a kertből.

Krumplibogár

A krumplibogár régóta keseríti az életünket

A krumplibogár már azóta megkeseríti az életünket, amióta a burgonyát meghonosították Európában. Sajnos ezzel a zöldséggel együtt megjelentek ezek a kártevők is, amik elől sokan nem tudják megvédeni a burgonyaveteményeiket. Ráadásul a krumplibogár nemcsak a burgonyát szereti, de szívesen belekóstol még a nadragulyába, és megrágcsálja a paradicsom, meg a tojásgyümölcs leveleit is. Bár kétségtelenül ez a bogár a burgonya egyik legnagyobb ellensége, viszont létezik egy nagyon hatásos módszer, amivel elüldözhetjük őket a burgonya közeléből.

A permetezés sem segít mindig a krumplibogarak ellen

Ezeket a permetszereket állítólag utálják a krumplibogarak és nagyon jók a burgonya gombás betegségei ellen, viszont a tapasztalatok inkább azt bizonyítják, hogy ezek az alattomos kártevők még akkor is támadják a veteményeket, ha le lettek permetezve ezzel a szerrel. Viszont ha nem védekeznek ellenük hatásosan, akkor talán búcsút is mondhatnak az idei burgonyatermésnek, mert a bogarak az egészet elpusztítják úgy, ahogy van. Mivel ezek a bogarak imádják a burgonya leveleit, ezért képesek már csírájában elpusztítani a burgonyát, ugyanis a burgonyagumó a levelekből termelt tápanyagokat raktározza el. Ha pedig kárt tesznek a levelekben, a gumó se nő nagyra. Éppen ezért fontos óvnunk a burgonya hajtásait.

Ha nem figyelünk oda eléggé, ezek a kártevők úgy elszaporodhatnak, mint a nyulak. A krumplibogártól akkor kell elkezdeni félni, amikor is a fejlett példányok felébrednek a téli álomból. De az igazi baj nem itt kezdődik, hanem amikor lerakják a lárváikat. Ugyanis a kikelt lárvák teljesen elpusztíthatják a burgonya leveleit. Végül amikor már jó laktak, jön a párzási időszak, ami után újabb lárvákat raknak és az egész körforgás kezdődik elölről. Ez a folyamat körülbelül 40-50 nap alatt zajlik le.

Ez riasztja el a krumplibogarakat

Ezeket a bogarakat kevésbé riasztja vissza a rezes permetszer, viszont kutatások bizonyítják, hogy a saját fajtájuk rothadó tetemeitől messzire menekülnek. Ezért érdemes már lehetőleg kora tavasszal kiszemezgetni a kertből a kártevőket és szétnyomni őket. Viszont a leghatásosabb ellenszer az, ha leszűrjük a szétlapított bogarakat vízzel, majd azzal permetezzük le a növényeket. Ez egy igen hatásos ellenszer, bár a hatása csak 4-5 napig tart. Éppen ezért nem árt már csírájában elfojtani a rajzásukat és kora tavasszal elkezdeni irtani őket. Ezt persze többször kell megismételnünk.

Olyan is előfordulhat, hogy a bogarak jóval nagyobb túlerővel térnek vissza nyáron. Ilyenkor már nehéz lenne őket egyenként szétlapítani, ezért a permetszerhez kell nyúlnunk. Érdemes két-három alkalommal permeteznünk. Viszont ezzel még nincs vége a mulatságnak, ugyanis ott vannak még a lárvák. Ilyenkor érdemes valamilyen rovarirtó szert beszerezni és azzal kiirtani őket.

A burgonyabogár az egész világon elterjedt

Bárhogy is nevezzük - burgonyabogár, kolorádói burgonyabogár - mindannyian erre a kis, valóban egyedülálló kerti bogárra, a burgonya legnagyobb ellenségére gondolunk. A burgonyabogár nem mindig jelentett problémát a burgonyának, sőt, a növény őshonos környezetében soha nem is találkozott vele. Hogyan sikerült tehát a burgonyabogárnak meghódítania szinte az egész Földet?

A burgonyabogár eredetileg egy Mexikó Új-Mexikó területén honos rovarfaj volt (később tévesen úgy vélték, hogy Coloradóból származik), amelynek elsődleges táplálékforrása a merev, szárazságtűrő csicsóka volt. A minimális csapadék miatt a rovarpusztulás jelentős volt ezeken a helyeken, ezért nem találták meg a burgonyabogarat. A burgonya, a burgonyabogár későbbi gazdanövénye Dél-Amerikában, az Andok hegységben volt őshonos, de az amerikai kontinens meghódítása és a nagyüzemi kereskedelem megjelenése gyorsan északra vitte, ahol a burgonya és a burgonyabogár a mexikói telepesek mezőgazdasági munkájának köszönhetően találkozott.


A burgonyabogár exponenciális ütemben szaporodott, amint új gazdanövényt talált, és végül szinte teljesen összefonódott a burgonyatermesztéssel és -kereskedelemmel, ami a burgonya megvetett kártevőjévé való gyors felemelkedését eredményezte.

Forrás: Eu-info

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

viselkedés (magatartás)

Az állatok környezetükkel különböző tevékenységekben megnyilvánuló állandó... Tovább

idősoros elszámolás

a vállalatok gazd. eseményeinek idősoros nyilvántartását az ún. napló tartalmazza. A gazd.... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet