Így üldözheted el a kertetből a krumplibogarakat

hirdetes

Így védekezz a krumplibogár ellen

Petra, GE.

Néha nem elég csak lepermetezni a burgonyaveteményt, mert a krumplibogarak sokszor még a lepermetezett hajtásokat is megrágcsálják. Most mutatunk egy olyan módszert, amivel nagyobb sikerrel üldözheted el ezeket a kártevőket a kertből.

Krumplibogár

A krumplibogár már azóta megkeseríti az életünket, amióta a burgonyát meghonosították Európában. Sajnos ezzel a zöldséggel együtt megjelentek ezek a kártevők is, amik elől sokan nem tudják megvédeni a burgonyaveteményeiket. Ráadásul a krumplibogár nemcsak a burgonyát szereti, de szívesen belekóstol még a nadragulyába, és megrágcsálja a paradicsom, meg a tojásgyümölcs leveleit is. Bár kétségtelenül ez a bogár a burgonya egyik legnagyobb ellensége, viszont létezik egy nagyon hatásos módszer, amivel elüldözhetjük őket a burgonya közeléből.

Ezeket a permetszereket állítólag utálják a krumplibogarak és nagyon jók a burgonya gombás betegségei ellen, viszont a tapasztalatok inkább azt bizonyítják, hogy ezek az alattomos kártevők még akkor is támadják a veteményeket, ha le lettek permetezve ezzel a szerrel. Viszont ha nem védekeznek ellenük hatásosan, akkor talán búcsút is mondhatnak az idei burgonyatermésnek, mert a bogarak az egészet elpusztítják úgy, ahogy van. Mivel ezek a bogarak imádják a burgonya leveleit, ezért képesek már csírájában elpusztítani a burgonyát, ugyanis a burgonyagumó a levelekből termelt tápanyagokat raktározza el. Ha pedig kárt tesznek a levelekben, a gumó se nő nagyra. Éppen ezért fontos óvnunk a burgonya hajtásait.

Ha nem figyelünk oda eléggé, ezek a kártevők úgy elszaporodhatnak, mint a nyulak. A krumplibogártól akkor kell elkezdeni félni, amikor is a fejlett példányok felébrednek a téli álomból. De az igazi baj nem itt kezdődik, hanem amikor lerakják a lárváikat. Ugyanis a kikelt lárvák teljesen elpusztíthatják a burgonya leveleit. Végül amikor már jó laktak, jön a párzási időszak, ami után újabb lárvákat raknak és az egész körforgás kezdődik elölről. Ez a folyamat körülbelül 40-50 nap alatt zajlik le.

Forrás: Eu-info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


lég-előmelegítéses szénaszárítás

közvetett fűtéssel, a környezeti levegő felmelegítésével történő szénaszárítás. Ált.... Tovább

szűkített önköltség

A termelési tevékenység v. szolgáltatás közvetlen ráfordításainak költsége,beleértve a... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet