Városi csirketartás

hirdetes

7 tipp a városi csirketartáshoz

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Csirketartás városban

Etetés és szabadon eresztés

Amikor csak lehetséges, a legjobb módszer egyszerűen kiengedni a csirkéket, hogy kedvükre kapirgálhassanak a kertben, és megegyenek mindent, amit találnak. Persze ez sok helyen nem megengedett, ezért is fontos előre tájékozódni arról, hogy mit szabad és mit nem. Amennyiben lehetőséged nyílik kiengedni csirkéidet az udvarra, rengeteget spórolhatsz az etetésükön, hiszen ennek egy részét saját maguk oldják meg természetes forrásokból. Étrendjüket némi organikus tápszerrel kiegészítve bőséges és egészséges tojásokra számíthatsz.

Az ól és a szabad kapirgálás közötti feles megoldás egy kis elkerített rész kialakítása az ól körül, ahol ugyan nem találnak majd annyi természetes táplálékot, de némi szabadságban lehet részük. Függetlenül attól, hogy mennyi mozgásteret adsz szárnyasaidnak, minőségi tápszerekre lesz szükséged etetésükhöz. Ha szabadon kapirgálhatnak, akkor csak kiegészítőként, de ha folyamatosan el vannak kerítve, akkor az összes tápanyagukat ebből kapják majd. A tápon nem érdemes spórolni, ugyanis ennek minőségétől sokban függ az is, hogy a későbbiekben milyen tojásokat gyűjthetsz be az ólakból.

A csibék átköltöztetése az ólba

hirdetes

Ha keltetőben nevelt csibékkel indítottál, akkor idővel át kell majd őket költöztetned az ólba (általában 5-6 hetes korukban, vagy amikor ledobták pelyheiket és elegendő tollat növesztettek, hogy melegen tartsák magukat). Ha a szabadba is kiengeded őket, akkor előtte mindenképpen tartsd őket az ólban egy hétig – ez különösen fontos, ugyanis csak így szokják majd meg, hogy ez az új otthonuk. Ez után kedvükre járhatnak-kelhetnek a szabadban.

hirdetes

Az ól takarítása

Az ól takarítása elengedhetetlen a fertőzések megelőzése miatt. A tisztaság továbbá a csirkék hangulatát és általános egészségét is javítja. Ehhez rendszeresen tisztára kell cserélned a használt bélést, illetve a kettő között szappanos vízzel le kell takarítanod az összes benti felületet. Ne feledkezz meg az itató és etető alapos megtisztításáról sem – az állott, piszkos vizet a csirkék nem isszák meg, ami kiszáradáshoz vezethet.

A tojások

Amennyiben csirkéid, tiszta, meleg, biztonságos körülmények között nevelkedtek, és biztosítottad számukra a megfelelő folyadék- és tápanyagmennyiséget, előbb-utóbb tojások jelennek majd meg az ólban. A csirkék általában hat napos korukban kezdenek el tojásokat tojni, de ez évszaktól, fajtától és más tényezőktől függően változhat. Ha csirkéid szabadon is járkálhatnak (akár csak nap közben, akár napszaktól függetlenül), nem biztos, hogy tudják, hogy hova kell rakni a tojásaikat. Elképzelhető, hogy az első tojásokat teljesen váratlan helyeken találod majd meg. A tojásrakás egyik árulkodó jele a nagyon világos piros taraj.

Ha csirkéidet egy hétig az ólban tartod, és műtojásokat helyezel el a fészeklődobozokban, akkor hozzászoktathatod őket. Mivel általában leutánozzák azt, amit társaik csinálnak, idővel megtanulják majd, hogy hová tegyék tojásaikat. Érdemes észben tartani, hogy a csirkék nem naptárhoz kötötten tojnak. Mint azt korábban említettük, a fajta és az évszak is befolyásoló tényezők. A jó minőségű tojásokhoz továbbá jó minőségű tápra lesz szükség, ami legalább 17%-ban fehérjéből áll. Mindemellett győződj meg róla, hogy mindig elegendő friss, tiszta vizük legyen, kapjanak elég fényt és tartsd őket tiszta körülmények között. A tojások idővel megérkeznek majd, de hogy milyen sűrűséggel, az már csak rajtuk múlik.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-13

Így hosszabbítsd meg kutyád életének aranyéveit

Ha idős a kutyusunk mindig félünk, mikor hagy itt bennünket: ezek az utolsó évek azonban ne félelemmel, hanem szeretettel és sok foglalkozással teljenek!

2023-01-18

Nyulak gondozása a téli, hideg időben

Nyulainkra fokozottan érdemes figyelni a téli időjárás viszontagságai miatt, hisz hamar megfázhatnak: tippjeink segítenek őket megvédeni!

2022-10-14

Hogyan lehet felhasználni a sütőtök magját?

Szeretnéd felhasználnia sütőtök magját, és megmenteni a kidobástól? Rengeteg szuper ötletünk van a sütőtök magjának felhasználására, amit imádni fogtok!

2022-12-13

5 tipp: Így tartsd kis kedvencedet biztonságban, és nyugalomban Szilveszterkor

A tűzijáték, a hangos zene és a zajok miatt a szilveszter stresszes lehet kedvenced számára ez az éjszaka. Mutatunk néhány tippet, neked és kiskedvencednek!

2023-01-10

2023-ban a barkóscinege az év madara

A barkóscinegét választották a 2023-as év madarának az MME szavazásán, az év kétéltűje az alpesi gőte, a 2023-as év lepkéje pedig a fecskefarkú pillangó lett.

2023-01-13

Így lesznek a szarvasmarhák egészségesek és boldogok egész télen keresztül

Ugyan hó nincsen, de hideg meglehetősen van, aminek a szarvasmarhák nem kifejezetten örülnek: így tartsd őket egészségesen és boldogan a tél folyamán is!

2023-01-24

A leghatékonyabb módok, amik távol tartják a madarakat a veteményeskerttől

Ha rendszeresen kertészkedsz, akkor te is tudnál mesélni a bosszantó madarakról, akik megdézsmálják a veteményeskertedet: így védekezz ellenük tippjeinkkel!

2023-01-27

Így gyűjtsük össze és tisztítsuk meg a tyúktojást

Ha vannak tyúkjaid akkor bizonyára rendszeresen gyűjtöd be a tojásaikat, ezért nem árt tudni, a pontos menetét ennek és a tisztításuk teljes folyamatát is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Advent

  Adventi készülődés időszaka azt jelenti, hogy hamarosan itt a karácsony, a... Tovább

beruházás

a termelő és a nem termelő állóalapok létrehozására és korszerűsítésére irányuló... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos