Várható áremelkedések a következő 6 hónapban

Várható áremelkedések a következő 6 hónapban

Kiszner Klaudia
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

  Újabb emelkedés várható az élelmiszeripari termékeknél az Agrárgazdasági Kutató Intézet szerint. Az emelkedés termékenként változóan fog alakulni az előrejelzések szerint, de összességében 10 százalék körüli értéket fog jelenteni a következő fél évben.

élelmiszer árnövekedés várható

A kenyér, tej árának várható növekedése a következő félévben

A félév októbertől márciusig tartó időszakot jelenti . A szakemberek szerint a fehér kenyér árának növekedésére körülbelül 15-20 százalékot kell számolni, míg a nyerstej árának növekedése megközelíti majd a 6-9 százalékot, valamint 84-87 forinti kilogrammonkénti árra számíthatunk az augusztusi árszintekhez képest. „Ennek megfelelően a tej fogyasztói árának emelkedését a szakértők 5-7 százalék között valószínűsítik.”
 

Baromfi és sertés várható árnövekedése a következő fél évben

A húsok terén is számíthatunk változásra, a vágósertés termelői árának drágulása 5-10 százalék közé esik majd, ami élősúlyban kilónkénti 420-440 forintot jelent majd a felvásárlóknak. A fogyasztókhoz már kisebb áremelkedéssel elfogni a sertéshús a szakértők szerint. Nem marad el a csirkehús sem a következő hat hónapban megközelítőleg 8-10 százalék árnövekedésre számíthatunk a baromfik terén is, ami körülbelül 294-299 forintos kilónkénti emelkedés jelent majd. Mindez a fogyasztói piacon 6-8 százalékban fog meglátszani.
A számok nagynak tűnhetnek, de a szakértők szerint nem árrobbanásra kell számítanunk, az emelkedés fokozatos lesz a következő fél évben, egyszerre kismértékű növekedést fogunk észlelni.

Árnövekedés Európa szerte

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint tartósan magas, de lassan csökkenő árak lesznek a jellemzőek, mivel az egész EU területén magasak a takarmány árak így ez meglátszik a fogyasztói piacon is. A kevés és rossz minőségű termés kihatott a hústermékek áraira, aminek nehezen lehet megbecsülni nagyságát. Az árak szeptemberben érték el a csúcspontot azóta is kissé visszaestek az árak és árcsökkenés kezdődött.

Forrás: agrarszektor.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

gyomorrepedés

lóban és nyúlban gyakori; elsőrendű oka a gyomorkitágulás, de kiválthatja az is, ha a ló... Tovább

láncgyapjú

a 8—9 cm-nél hosszabb fürtű —>fésűsgyapjú. Tovább

Tovább a lexikonra