Várható áremelkedések a következő 6 hónapban

  Újabb emelkedés várható az élelmiszeripari termékeknél az Agrárgazdasági Kutató Intézet szerint. Az emelkedés termékenként változóan fog alakulni az előrejelzések szerint, de összességében 10 százalék körüli értéket fog jelenteni a következő fél évben.

A kenyér, tej árának várható növekedése a következő félévben

A félév októbertől márciusig tartó időszakot jelenti . A szakemberek szerint a fehér kenyér árának növekedésére körülbelül 15-20 százalékot kell számolni, míg a nyerstej árának növekedése megközelíti majd a 6-9 százalékot, valamint 84-87 forinti kilogrammonkénti árra számíthatunk az augusztusi árszintekhez képest. „Ennek megfelelően a tej fogyasztói árának emelkedését a szakértők 5-7 százalék között valószínűsítik.”
 

Baromfi és sertés várható árnövekedése a következő fél évben

A húsok terén is számíthatunk változásra, a vágósertés termelői árának drágulása 5-10 százalék közé esik majd, ami élősúlyban kilónkénti 420-440 forintot jelent majd a felvásárlóknak. A fogyasztókhoz már kisebb áremelkedéssel elfogni a sertéshús a szakértők szerint. Nem marad el a csirkehús sem a következő hat hónapban megközelítőleg 8-10 százalék árnövekedésre számíthatunk a baromfik terén is, ami körülbelül 294-299 forintos kilónkénti emelkedés jelent majd. Mindez a fogyasztói piacon 6-8 százalékban fog meglátszani.
A számok nagynak tűnhetnek, de a szakértők szerint nem árrobbanásra kell számítanunk, az emelkedés fokozatos lesz a következő fél évben, egyszerre kismértékű növekedést fogunk észlelni.

Árnövekedés Európa szerte

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint tartósan magas, de lassan csökkenő árak lesznek a jellemzőek, mivel az egész EU területén magasak a takarmány árak így ez meglátszik a fogyasztói piacon is. A kevés és rossz minőségű termés kihatott a hústermékek áraira, aminek nehezen lehet megbecsülni nagyságát. Az árak szeptemberben érték el a csúcspontot azóta is kissé visszaestek az árak és árcsökkenés kezdődött.