notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Minden, amit a vaníliabab termesztéséről tudnod kell

Hirdetés

Termesszünk vaníliát kertünkben! Szakértőnk elmondja, hogyan!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Termessz sikeresen vaníliababot

Lehetséges veszélyforrások

A vaníliát szerencsére kevés természetes ellenség fenyegeti, főleg akkor, ha házon belül tartod.

 

Gyökérrothadás

Mint említettük, nagyon oda kell figyelned, nehogy túlöntözd növényeidet. A vanília különösen érzékeny erre, és mivel egy orchideaféléről van szó, így jobban szereti, ha az öntözések között hagysz némi szárazságot neki. Ha gyökerek túl nedvessé válnak, akkor kirohadnak. Ha nem vagy biztos a dolgokban, akkor inkább öntözz kevesebbet, mint többet.

 

Csigák

Egyedül a csigáktól és meztelen csigáktól kell féltened vaníliáidat, ugyanis ezek előszeretettel dézsmálják meg a növények gyökereit és leveleit. Ha a szabadban termesztesz, és tartasz ezektől a kártevőktől, akkor szórj „védőfalat” kovaföldből vagy tojáshéj-szilánkokból köréjük – ez a csigákat, és jó néhány rovarfélét is megállít majd.

Hirdetés

 

Társültetés

A vanília mellé remek társ a banán, és a nyílgyökér, de lehetőleg ne ültesd őket borsók és babok közelébe.

Hirdetés

 

Szüretelés és tárolás

1. Szüreteld le a terméseket – Ez talán a legegyszerűbb lépése az egész folyamatnak. Fogj egy sima vagy metszőollót, és vágd le vele a terméstokokat a vaníliáról. A termések akkor érettek meg a szüretelésre, ha a tokok sárgulni kezdenek.

 

2. Izzaszd meg a babokat – A szüretelés után a babokat egy úgynevezett „izzasztásnak” kell alávetni. Csomagold őket egy vastag takaróba, vagy törölközőbe, és hagyd őket kint egy száraz helyen 3-4 napra. Ez után ellenőrizd őket – ha minden rendben, akkor halványbarna színük kell, hogy legyen.

 

3. Szárítsd ki őket – Az izzasztást a szárítás követi, méghozzá napon. Hagyd kint a babokat a napon egy egész napra. Ha ez kész, felületük tapintása bőrszerű, színük pedig sötétbarna kell legyen. Ha idáig eljutottál, akkor a babok készen állnak a tárolásra

 

4. A vaníliababok megfelelő tárolása – Az izzasztott, napon szárított vaníliababokat légmentesen zárható dobozban kell tárolni egy napfénytől védett, hűvös, száraz helyen (pl. az éléskamrában vagy a pincében. Időnként érdemes rájuk pillantani, hogy milyen állapotban vannak, és nem-e kezdtek el penészedni. Ne tartsd őket hűtőben, vagy fagyasztóban, mert ilyenkor kiválik belőlük a maradék nedvesség is, és penészessé válhatnak!

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2020-01-21

Paprikapalánta nevelése – Szakértői kisokos mindenkinek!

A paprika palántázása, szakértőnk mindent elmond nektek a paprika palántázásáról, olvasd el remek írását, és tudj meg mindent a paprika palántázásáról.

2020-01-16

Kertünk gyöngyszerű ékessége – A kínai lilabogyó

A kínai lilabogyó csodaszép éke lehet kertünknek, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kínai lilabogyóról, ismerjétek meg közelebbről a kínai lilabogyót!

2020-01-24

Az egres szakszerű metszése – Még tavasz előtt cselekednünk kell!

Az egres metszése nagyon fontos feladat, éppen ezért most mindent elmondok nektek az egres metszéséről! Fontos, hogy mindenképp elolvassátok cikkünket az egres metszéséről!

2020-01-15

Legyen saját kávétermésed – A teljes kávétermesztési útmutató!

Kávétermesztés saját kezűleg, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kávétermesztésről. Legyen saját kávétermésetek, tudjatok meg mindent a kávétermesztésről!

2020-01-23

Használd a természet naptárát a kertben – A fenológia fontossága!

Fenológia szerepe a kertészkedésben, mi az a fenológia és milyen szerepe van a kertészkedésben? Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a fenológiáról!

2020-01-24

A sokoldalú citronella – A teljes termesztési útmutató szakértőktől!

A citronella termesztése, a citronella felhasználása, minden, amit tudni érdemes a citronelláról. Szakértőnk mond el nektek mindent a citronelláról!

2020-01-17

Örökzöldek téli barnulása – Mi okozza, és mit tehetsz ellene?

Az örökzöldek téli barnulásáról szóló cikkünket mindenkinek merem ajánlani, most mindent megtudhattok az örökzöldek téli barnulásáról, valamint arról, hogy mit lehet tenni ellen!

2020-01-13

Kíméletlen húsevő - A Vénusz légycsapója gondozása, nevelése

Vénusz légycsapója, egy különleges növényt mutatok most be nektek, olvassátok el írásomat, és tudjatok meg mindent a Vénusz légycsapójáról!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
622 902
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
622 902
Közösség

fehérjehiány

az állatok helytelen takarmányozásából eredő hiányos fehérjeellátás különböző... Tovább

kereszt (kepe, kalangya)

a rendre vágott és felkötött gabona kévéiből rakott alakzat. A legalsó, az ún. mesterkéve... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 105

Átlagos értékelés: 4.6

Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem