Minden, amit a vaníliabab termesztéséről tudnod kell

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Termesszünk vaníliát kertünkben! Szakértőnk elmondja, hogyan!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Termessz sikeresen vaníliababot

Lehetséges veszélyforrások

A vaníliát szerencsére kevés természetes ellenség fenyegeti, főleg akkor, ha házon belül tartod.

Gyökérrothadás

Mint említettük, nagyon oda kell figyelned, nehogy túlöntözd növényeidet. A vanília különösen érzékeny erre, és mivel egy orchideaféléről van szó, így jobban szereti, ha az öntözések között hagysz némi szárazságot neki. Ha gyökerek túl nedvessé válnak, akkor kirohadnak. Ha nem vagy biztos a dolgokban, akkor inkább öntözz kevesebbet, mint többet.

Csigák

Egyedül a csigáktól és meztelen csigáktól kell féltened vaníliáidat, ugyanis ezek előszeretettel dézsmálják meg a növények gyökereit és leveleit. Ha a szabadban termesztesz, és tartasz ezektől a kártevőktől, akkor szórj „védőfalat” kovaföldből vagy tojáshéj-szilánkokból köréjük – ez a csigákat, és jó néhány rovarfélét is megállít majd.

hirdetes

Társültetés

A vanília mellé remek társ a banán, és a nyílgyökér, de lehetőleg ne ültesd őket borsók és babok közelébe.

hirdetes

Szüretelés és tárolás

1. Szüreteld le a terméseket – Ez talán a legegyszerűbb lépése az egész folyamatnak. Fogj egy sima vagy metszőollót, és vágd le vele a terméstokokat a vaníliáról. A termések akkor érettek meg a szüretelésre, ha a tokok sárgulni kezdenek.

2. Izzaszd meg a babokat – A szüretelés után a babokat egy úgynevezett „izzasztásnak” kell alávetni. Csomagold őket egy vastag takaróba, vagy törölközőbe, és hagyd őket kint egy száraz helyen 3-4 napra. Ez után ellenőrizd őket – ha minden rendben, akkor halványbarna színük kell, hogy legyen.

3. Szárítsd ki őket – Az izzasztást a szárítás követi, méghozzá napon. Hagyd kint a babokat a napon egy egész napra. Ha ez kész, felületük tapintása bőrszerű, színük pedig sötétbarna kell legyen. Ha idáig eljutottál, akkor a babok készen állnak a tárolásra

4. A vaníliababok megfelelő tárolása – Az izzasztott, napon szárított vaníliababokat légmentesen zárható dobozban kell tárolni egy napfénytől védett, hűvös, száraz helyen (pl. az éléskamrában vagy a pincében. Időnként érdemes rájuk pillantani, hogy milyen állapotban vannak, és nem-e kezdtek el penészedni. Ne tartsd őket hűtőben, vagy fagyasztóban, mert ilyenkor kiválik belőlük a maradék nedvesség is, és penészessé válhatnak!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-11-24

10 titok a szobanövények gondozásához, ha te is egész télen pompázó virágokra vágysz!

Nagyon hasznos trükköket gyűjtöttem most össze nektek, amik ráadásul nem csak hasznosak, de még nagyon olcsók is. Próbáld ki mindet és virágozzanak a szobanövényeid egész télen!

2020-11-26

A legcsodálatosabb karácsonyi növények - És a gondozásuk

Minden, amit tudni érdemes a karácsonyi növények gondozásáról, karácsonyi növények neveléséről. Szakértőnk mindent elmond a karácsonyi növények gondozásáról!

2020-11-10

Karácsonyi kaktusz gondozása

A karácsonyi kaktusz gondozása, a karácsonyi kaktusz nevelése, a karácsonyi kaktusz igényei - Mit kell tennünk annak érdekében, hogy időben virágozzon a karácsonyi kaktusz? Szakértői tanácsok a karácsonyi kaktusz gondozásához, a karácsonyi kaktusz neveléséhez, a karácsonyi kaktusz ápolásához.

2020-11-18

Tudtad, hogy fán terem a kolbász? Nevelj te is kolbászfát!

Hallottatok már kolbászfáról? Pedig létezik, most be is mutatjuk nektek a nem mindennapi kolbászfát! Tudjátok meg ti is, hogyan lehet kolbászfát nevelni!

2020-11-10

Hogyan teleltessük a citromfát helyesen? - Szakértőnk elmondja!

Most mindent megtudhatsz a citromfa teleltetéséről, szakértőnk azokat a tippeket-trükköket osztja meg a citromfa teleltetéséhez, amik már ténylegesen beváltak! Olvasd el cikkünket, és teleltesd át a citromfát sikeresen!

2020-11-17

A répalepkék kártétele – Így védekezz a répalepkék ellen!

A répalepke rengeteg kárt képes okozni a kertben, éppen ezért most mindent elmondunk nektek a répalepkéről, valamint a répalepke elleni védekezésről!

2020-11-26

Védd a fákat, nevelj élő karácsonyfát – Itt a teljes útmutató!

Érdemes lenne mindenkinek az élő karácsonyfa mellett letennie a voksát, mivel sokkal szebbek, illatosabbak, mint a többi alternatíva, ráadásul így nem kell elpusztítani a fát.

2020-11-10

A tél legcsodálatosabb éke – A mikulásvirág gondozása/tippek, trükkök szakértőktől!

A mikulásvirágról nagyon sokan kérdeztetek tavaly és már idén is, éppen ezért most elhoztam nektek szakértőnk szuper cikkét, tudjatok meg mindent a mikulásvirágról!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


heteroméria

a különböző, nem allél gének ellentétes hatása egy tulajdonság kialakításában. (gén-kölcsönhatás) Tovább

szakaszos fejlődés (stádiumos fejlődés)

a magvas növények —>egyedfejlődésére jellemző, hogy jól elkülöníthető, alaktani... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem