Minden, amit a vaníliabab termesztéséről tudnod kell

Termesszünk vaníliát kertünkben! Szakértőnk elmondja, hogyan!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Termessz sikeresen vaníliababot

Lehetséges veszélyforrások

A vaníliát szerencsére kevés természetes ellenség fenyegeti, főleg akkor, ha házon belül tartod.

Gyökérrothadás

Mint említettük, nagyon oda kell figyelned, nehogy túlöntözd növényeidet. A vanília különösen érzékeny erre, és mivel egy orchideaféléről van szó, így jobban szereti, ha az öntözések között hagysz némi szárazságot neki. Ha gyökerek túl nedvessé válnak, akkor kirohadnak. Ha nem vagy biztos a dolgokban, akkor inkább öntözz kevesebbet, mint többet.

Csigák

Egyedül a csigáktól és meztelen csigáktól kell féltened vaníliáidat, ugyanis ezek előszeretettel dézsmálják meg a növények gyökereit és leveleit. Ha a szabadban termesztesz, és tartasz ezektől a kártevőktől, akkor szórj „védőfalat” kovaföldből vagy tojáshéj-szilánkokból köréjük – ez a csigákat, és jó néhány rovarfélét is megállít majd.

Társültetés

A vanília mellé remek társ a banán, és a nyílgyökér, de lehetőleg ne ültesd őket borsók és babok közelébe.

Szüretelés és tárolás

1. Szüreteld le a terméseket – Ez talán a legegyszerűbb lépése az egész folyamatnak. Fogj egy sima vagy metszőollót, és vágd le vele a terméstokokat a vaníliáról. A termések akkor érettek meg a szüretelésre, ha a tokok sárgulni kezdenek.

2. Izzaszd meg a babokat – A szüretelés után a babokat egy úgynevezett „izzasztásnak” kell alávetni. Csomagold őket egy vastag takaróba, vagy törölközőbe, és hagyd őket kint egy száraz helyen 3-4 napra. Ez után ellenőrizd őket – ha minden rendben, akkor halványbarna színük kell, hogy legyen.

3. Szárítsd ki őket – Az izzasztást a szárítás követi, méghozzá napon. Hagyd kint a babokat a napon egy egész hónapra. Ha ez kész, felületük tapintása bőrszerű, színük pedig sötétbarna kell legyen. Ha idáig eljutottál, akkor a babok készen állnak a tárolásra

4. A vaníliababok megfelelő tárolása – Az izzasztott, napon szárított vaníliababokat légmentesen zárható dobozban kell tárolni egy napfénytől védett, hűvös, száraz helyen (pl. az éléskamrában vagy a pincében. Időnként érdemes rájuk pillantani, hogy milyen állapotban vannak, és nem-e kezdtek el penészedni. Ne tartsd őket hűtőben, vagy fagyasztóban, mert ilyenkor kiválik belőlük a maradék nedvesség is, és penészessé válhatnak!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-01

Ültess paradicsomot még akár júliusban is - Használj hónaljhajtásokat!

Júliusban már sokan úgy gondolják, hogy felesleges belefogni a kertészkedésbe, pedig ez nem igaz. Még mindig van lehetőség a paradicsom ültetésére. Mutatom

2024-07-18

5 jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod: így segíts rajta

A kálciumhiány az egyik leggyakoribb probléma, amivel a kertészek szembesülnek. Íme öt jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod, és hogyan segíthetsz rajta.

2024-07-16

Tejes, jódos permetezés a kertek megmentője? – Itt az igazság

Tejes, jódos permetezés a kertek megmentője? A kertészkedés szerelmesei gyakran keresnek természetes, házi megoldásokat a növényeik védelmére és táplálására.

2024-06-29

Permetezz szódabikarbónával, és élvezd a kártevőmentes kerted látványát!

Ha bio növényvédelemről beszélünk, akkor nem maradhat ki a sorból a szódabikarbóna sem. Szedd ki a szódabikarbónát fiókból, és használd fel ezt a csodaszert!

2024-07-16

Foltos az uborka levél, mit tegyek? – az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága

Az uborka levelein megjelenő foltok az uborka baktériumos szögletes levélfoltosságának a tünete lehet. Az egyik leggyakoribb betegség, amely komoly károkat okozhat.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gyomaendrõdi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Gyomaendrõd Kossuth u. 45. 5500 Magyarország Tovább

adenokarcinóma (adenocarcinoma)

mirigyhámból kiinduló rosszindulatú ->daganat. Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem