Minden, amit a vaníliabab termesztéséről tudnod kell

Termesszünk vaníliát kertünkben! Szakértőnk elmondja, hogyan!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Termessz sikeresen vaníliababot

A vanília gondozása

A vaníliának különleges igényei vannak, amiknek eleget kell tenned, hogy egészségesek és termőképesek maradjanak.

Vízigény

A vaníliák öntözésekor ügyelned kell arra, hogy nehogy túl sok vizet adj nekik. Biztosítanod kell, hogy a talaj felső rétege mindig nyirkos legyen, de ne áztasd át teljesen a talajt alattuk. Ha a talajban túl sok víz gyűlik össze, akkor a gyökerek kirohadnak. Egy lehetséges megoldás ritkábban öntözni, de napi szinten egy pumpás flakonból vizet permetezni a növényre, hogy biztosítsd a folyadék-utánpótlását.

Trágyázás

A vaníliát kéthetente egy alkalommal kell trágyázni, de csak a nyári hónapok alatt. Használj orchideáknak készült műtrágyát, és tartsd be a használati utasítást a csomagoláson.

Körülmények

A vaníliák gondozásának egyik legfontosabb része biztosítani a megfelelő körülményeket. Egy általános szoba nagyjából megfelel majd nekik, persze csak ha gondoskodsz az öntözésről és a rendszeres trágyázásról. A vanília remekül elvan szobanövényként, azonban ha így tartod, akkor nem fog virágzani, ha pedig nincs virág, akkor nem lesz termés sem. Növényeidet tehát tökéletes körülmények között kell neveld, hogy bármi hasznod legyen belőlük.

Ehhez biztosítanod kell, hogy a hőmérséklet ne essen be 16°C alá. A vaníliák magas páratartalmat igényelnek, illetve indirekt napfényt. Ezt egy melegházban, vagy egy meleg szobában, nevelőfények alatt is meg lehet oldani – a személyes megoldásod attól függ majd, hogy mi áll a rendelkezésedre. Ezért kezdtünk azzal, hogy némi kísérletezésre lesz szükséged, hogy megtaláld a legjobb helyet vaníliáid számára otthonodban.

A vanília felhasználása

Felhasználható sütemények, kompótok, fagylaltok, krémek és általában édes ételek, likőrök, édes levesek, mártások ízesítésére. Az étellel együtt főzzük, teljesen ártalmatlan fűszer, ezért gyomor-, epe-, és veseproblémákkal küszködők is nyugodtan használhatják. A k9vetkező oldalon a vanília növényvédelméről ejtek még pár szót! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-01

Ültess paradicsomot még akár júliusban is - Használj hónaljhajtásokat!

Júliusban már sokan úgy gondolják, hogy felesleges belefogni a kertészkedésbe, pedig ez nem igaz. Még mindig van lehetőség a paradicsom ültetésére. Mutatom

2024-07-18

5 jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod: így segíts rajta

A kálciumhiány az egyik leggyakoribb probléma, amivel a kertészek szembesülnek. Íme öt jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod, és hogyan segíthetsz rajta.

2024-07-16

Tejes, jódos permetezés a kertek megmentője? – Itt az igazság

Tejes, jódos permetezés a kertek megmentője? A kertészkedés szerelmesei gyakran keresnek természetes, házi megoldásokat a növényeik védelmére és táplálására.

2024-06-29

Permetezz szódabikarbónával, és élvezd a kártevőmentes kerted látványát!

Ha bio növényvédelemről beszélünk, akkor nem maradhat ki a sorból a szódabikarbóna sem. Szedd ki a szódabikarbónát fiókból, és használd fel ezt a csodaszert!

2024-07-16

Foltos az uborka levél, mit tegyek? – az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága

Az uborka levelein megjelenő foltok az uborka baktériumos szögletes levélfoltosságának a tünete lehet. Az egyik leggyakoribb betegség, amely komoly károkat okozhat.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kukoricanövény-liszt

a teljes kukoricanövény (szár+levél+szem+csutka) viaszérésben (gabonák érési fokozatai)... Tovább

hibridkukorica-vetőmag szárítása

a csöves hibrid kukoricát a Campbell- [e. kembel) kamrás rendszerű szárítókban a felfelé... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem