Minden, amit a vaníliabab termesztéséről tudnod kell

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Termesszünk vaníliát kertünkben! Szakértőnk elmondja, hogyan!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Termessz sikeresen vaníliababot

A vanília gondozása

A vaníliának különleges igényei vannak, amiknek eleget kell tenned, hogy egészségesek és termőképesek maradjanak.

Vízigény

A vaníliák öntözésekor ügyelned kell arra, hogy nehogy túl sok vizet adj nekik. Biztosítanod kell, hogy a talaj felső rétege mindig nyirkos legyen, de ne áztasd át teljesen a talajt alattuk. Ha a talajban túl sok víz gyűlik össze, akkor a gyökerek kirohadnak. Egy lehetséges megoldás ritkábban öntözni, de napi szinten egy pumpás flakonból vizet permetezni a növényre, hogy biztosítsd a folyadék-utánpótlását.

Trágyázás

A vaníliát kéthetente egy alkalommal kell trágyázni, de csak a nyári napok alatt. Használj orchideáknak készült műtrágyát, és tartsd be a használati utasítást a csomagoláson.

hirdetes

Körülmények

A vaníliák gondozásának egyik legfontosabb része biztosítani a megfelelő körülményeket. Egy általános szoba nagyjából megfelel majd nekik, persze csak ha gondoskodsz az öntözésről és a rendszeres trágyázásról. A vanília remekül elvan szobanövényként, azonban ha így tartod, akkor nem fog virágzani, ha pedig nincs virág, akkor nem lesz termés sem. Növényeidet tehát tökéletes körülmények között kell neveld, hogy bármi hasznod legyen belőlük.

Ehhez biztosítanod kell, hogy a hőmérséklet ne essen be 16°C alá. A vaníliák magas páratartalmat igényelnek, illetve indirekt napfényt. Ezt egy melegházban, vagy egy meleg szobában, nevelőfények alatt is meg lehet oldani – a személyes megoldásod attól függ majd, hogy mi áll a rendelkezésedre. Ezért kezdtünk azzal, hogy némi kísérletezésre lesz szükséged, hogy megtaláld a legjobb helyet vaníliáid számára otthonodban.

hirdetes

A vanília felhasználása

Felhasználható sütemények, kompótok, fagylaltok, krémek és általában édes ételek, likőrök, édes levesek, mártások ízesítésére. Az étellel együtt főzzük, teljesen ártalmatlan fűszer, ezért gyomor-, epe-, és veseproblémákkal küszködők is nyugodtan használhatják. A k9vetkező oldalon a vanília növényvédelméről ejtek még pár szót! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-11-24

10 titok a szobanövények gondozásához, ha te is egész télen pompázó virágokra vágysz!

Nagyon hasznos trükköket gyűjtöttem most össze nektek, amik ráadásul nem csak hasznosak, de még nagyon olcsók is. Próbáld ki mindet és virágozzanak a szobanövényeid egész télen!

2020-11-26

A legcsodálatosabb karácsonyi növények - És a gondozásuk

Minden, amit tudni érdemes a karácsonyi növények gondozásáról, karácsonyi növények neveléséről. Szakértőnk mindent elmond a karácsonyi növények gondozásáról!

2020-11-10

Karácsonyi kaktusz gondozása

A karácsonyi kaktusz gondozása, a karácsonyi kaktusz nevelése, a karácsonyi kaktusz igényei - Mit kell tennünk annak érdekében, hogy időben virágozzon a karácsonyi kaktusz? Szakértői tanácsok a karácsonyi kaktusz gondozásához, a karácsonyi kaktusz neveléséhez, a karácsonyi kaktusz ápolásához.

2020-11-18

Tudtad, hogy fán terem a kolbász? Nevelj te is kolbászfát!

Hallottatok már kolbászfáról? Pedig létezik, most be is mutatjuk nektek a nem mindennapi kolbászfát! Tudjátok meg ti is, hogyan lehet kolbászfát nevelni!

2020-11-10

Hogyan teleltessük a citromfát helyesen? - Szakértőnk elmondja!

Most mindent megtudhatsz a citromfa teleltetéséről, szakértőnk azokat a tippeket-trükköket osztja meg a citromfa teleltetéséhez, amik már ténylegesen beváltak! Olvasd el cikkünket, és teleltesd át a citromfát sikeresen!

2020-11-17

A répalepkék kártétele – Így védekezz a répalepkék ellen!

A répalepke rengeteg kárt képes okozni a kertben, éppen ezért most mindent elmondunk nektek a répalepkéről, valamint a répalepke elleni védekezésről!

2020-11-26

Védd a fákat, nevelj élő karácsonyfát – Itt a teljes útmutató!

Érdemes lenne mindenkinek az élő karácsonyfa mellett letennie a voksát, mivel sokkal szebbek, illatosabbak, mint a többi alternatíva, ráadásul így nem kell elpusztítani a fát.

2020-11-10

A tél legcsodálatosabb éke – A mikulásvirág gondozása/tippek, trükkök szakértőktől!

A mikulásvirágról nagyon sokan kérdeztetek tavaly és már idén is, éppen ezért most elhoztam nektek szakértőnk szuper cikkét, tudjatok meg mindent a mikulásvirágról!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


gén

az élőlények kialakulását meghatározó, a genetikai információt hordozó öröklődési... Tovább

LG3472 (LZM 452/23)

Kukorica Cél: szemes Leírás:A hímvirágzás ideje közepesen korai. A kalászkapelyva nem,... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem