Vakond elleni védekezési módok - bevált módszert mutatunk

Vakond ellen hatásosan

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

így küzdhetsz te is a vakond ellen. Olvasd el a legjobb módszereket te is

Vakond elleni védekezés - Így ne csináld

Ahol kárt okoz, a vakondot ott sem szabad megölni (ami védettsége miatt amúgy is szabálysértés), mert hatékony eszközökkel el is lehet űzni. Vegyi anyagokat, egyéb mérgeket, üvegcserepet ne szórjunk a földbe, mert velük a vakonddal együtt a környezetünket is pusztítjuk..

A régi bevált módszerek nem túl humánusak, ráadásul nem is célra vezetőek. Főleg, hogy a vakond nem éli túl, ami ugye törvénybe ütközik. Szóval felejtsük el a kapás, ásós módszereket, illetve a kiöntést is. A kiöntés eredménye lehet az, hogy a vakond azonnal megfullad, vagy egy járatba menekül, ahol elbújik, egyik sem túl célra vezető. Ráadásul a talajba rengeteg vizet juttathatunk ki, feleslegesen emelve a számlánkat.

Régen vidéken alkalmazták sokszor a petróleumos, olajos, benzines, gázolajos módszert. Ilyen ronggyal tömték be a járatokat, nem volt jó megoldás. A talajéletet, a gyepet egyébként is megölik az ilyen anyagok, a vakond ellen pedig semmit sem ér. A vakond szaglása nagyon fejlett, így tehát ezek a szagok távol tartják, de csak egy darabig, egy idő után megszokja és visszamegy. Nézzük tehát a jó megoldásokat, lapozz tovább! Most felsorolok nektek egy pár remek megoldást, azt viszont tudnotok kell, hogy nekem eddig csak egyetlen egy vált be. Szerencsére időben felfedeztem ezt a megoldást, így számos kerthez hívtak vissza, hogy mondjam el nekik is.

Nézzük tehát a legjobb módszert: A VAKONDHÁLÓ

Ez az, amit sokan még mindig nem ismernek, pedig az egyik legbiztosabb megoldás gyepünk megóvása érdekében. Ez a megoldás több szempontból is kiváló: gazdaságos, környezetbarát, és nem tudom eléggé hangsúlyozni: HATÁSOS!!!!! Gyeptelepítés előtt jelenti a legjobb megoldást, de kész gyepnél is alkalmazhatjuk, persze ilyenkor körülményesebb, ugyanis ilyenkor fel kell ásnunk a kertet, és újra füvesíteni, de megéri, ezt biztosíthatom. A vakondháló egy műanyag háló, amit a füvesített rész alá helyezünk. A vakondháló fektetését úgy kell elvégezni, hogy a vakond ne tudjon kibújni alatta. A csatlakozásoknál legalább 15-20 centiméter átfedés javasolt, méterenként pedig rögzítsük speciális szegekkel. Ezután a széleket levágjuk és jöhet a föld, nagyjából 10 centiméter vastagon.

Elektromos vakondriasztó

Bevallom őszintén, nem tudok erre a szerkezetre egyértelműen nemet mondani ugyanis 10 emberből 5 azt mondja, hogy neki bevált, 5 viszont azt, hogy kiröhögte a vakond. Azt tudom mondani, hogy egy próbát mindenképpen megér, ugyanis az ára nem olyan vészes, 4-5000 forintért már lehet kapni bármelyik gazdaboltban. A szerkezet 3-400 Hz frekvencián működik, ezek a hangimpulzusok irritálják a vakondot.

Árok

Igen, ez is egy jó megoldás lehet, mondjuk nem biztos, hogy túl esztétikus, nekem nem tetszene egyáltalán. A lényege az, hogy a kertünket körülvesszük egy árokkal. Ez az árok akadályt jelent az ásásban, így távol tarthatjuk a vakondot.

Növények

A nagy sárfű Vakondűző fű, mint népies nevébe is benne van, távol tartja a kertből eme állatokat. Viszonylag igénytelen növény, könnyen elszaporodik a kertben. Hasonló hatású a császárkorona, melynek erős szagú gyökerei tartják távol a vakondokat, egereket és egyéb rágcsálókat. Azonban ezeket is megszokhatja egy idő után.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

amur (Ctenopharyngodon idella)

a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó, ún. növényevő hal. Természetes hazája... Tovább

lábvíz

a —>talajvíz olyan magas állása, amikor már a ->gyökérzónába hatolva a gyökérzet... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok