Így termeszthetsz te is tökéletes vadszedret kertedben!

hirdetes

A vadszeder sikeres termesztése

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus
Minden a vadszeder termesztéséről

Trágyázás

A vadszedret tavasszal kell trágyázni, amikor a bokrok téli nyugalmi időszakukból ébredeznek. Ehhez 10-10-10 arányú, kiegyensúlyozott NPK műtrágyát érdemes használni. Ősszel egy második trágyázást is érdemes tartani, szerves trágya vagy komposzt használatával, ami a gyomokat is segít lefojtani.

Metszés

A vadszeder gyökerei évelők ugyan, de az azokból kinövő vesszők egynyáriak. Éppen ezért a második évben kihajtó vesszőket, amelyekről már leszüretelted a terméseket, le kell majd metszened róluk. Egy kifejlett bokrok új, még nem termett vesszőit nyáron nagyjából 90cm-re kell visszavágni. Ez arra készteti majd őket, hogy szerteágazzanak, és a lehető legtöbb termést hozzák majd. Miután ezek a vesszők is termést hoztak, rögtön a leszüretelésük után egészen a talajig vissza kell vágni őket. Kora tavasszal, amikor beindulnak az új hajtások, távolítsd el az összes télen megsérült vesszőt a bokrokról, és ritkítsd meg a maradékot, hogy csupán 4-5 maradjon meg a legerősebb vesszők közül.

hirdetes

A vadszeder szaporítása

A vadszeder szaporítása egyszerű feladat, hiszen elég csupán néhány dugványt vágni hozzá. Metssz le egy 10cm-es darabot az egyik szár végéről a tavasz végén, amikor a hőmérséklet már kellemesen felmelegedett. Ültesd el ezt a dugványt a talajban, és tartsd azt nyirkosan körülötte (ha az eső nem gondoskodik erről, akkor neked kell). Ideális körülmények között a dugvány négy hét elteltével gyökereket növeszt majd. A palánta őszre kellően megerősödik majd, hogy végleges helyére ültesd (ha eredetileg nem oda került), de egészen tavaszig is nevelgetheted egy védettebb helyen, hogy az utolsó fagy után kiültethesd a kertbe.

hirdetes

A vadszeder betegségei és kártevői

A vadszedrek fogékonyak az antraknózisra, a szárrothadásra és a gyökérgolyvára is. A betegségek megelőzése érdekében ajánlott megbízható helyről vásárolt, ellenálló fajtákat ültetni a kertbe. Fontos továbbá a kert rendszeres gyomlálása és általános tisztántartása, mert a gyomokon és a növényi hulladékok között többféle betegség is rejtőzködhet.

Rovarok telén a poloskákra és a Pennisetia marginata nevű fekete-sárga molyokra kell odafigyelned (amelyek ijesztően hasonlítanak a kecskedarazsakra). A moly lárvái előszeretettel ássák be magukat a szederfélék gyökereibe. Minél egészségesebbek bokraid, annál jobban ellenállnak majd az efféle támadásoknak. A vadszedreket vírusos betegségek is megtámadhatják. Ezek általában világossárga foltok formájában jelennek meg a leveleken, és a fertőzött bokrokat azonnal el kell távolítani a kertből, és meg kell semmisíteni őket.

A vadszeder szüretelése

A még éretlen vadszedrek zöldek, majd piros színt vesznek fel, végül pedig sötét, fekete színűre érnek be. A vadszeder nem érik tovább, miután leszüretelik, ezért csak éretten szabad betakarítani őket a bokrokról. Ez után legfeljebb egy hétig tárolhatod őket a hűtőben.

MegLearner képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-07-03

Rózsavíz készítése házilag: három pofonegyszerű módszer

A rózsavizet nemcsak napjainkban, de már évezredek óta rendkívüli csodaszerként emlegetik. Mutatjuk, hogyan készíthetsz Te is otthon saját rózsavizet!

2022-06-30

10 szobanövény, amely segít megküzdeni a magas páratartalommal

Fullasztóan meleg, párás az idő a lakásodban? Ezek a növények igazán szeretnének nálad lakni és megszabadítani a párától, hiszen nekik éltető táplálék!

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-02-17

A csodálatos csicseriboróból: a tökéletes hummusz recept, 4 ízesítésben

Az alábbiakban eláruljuk, hogy hogy készül a tökéletes „alap hummusz”, és hogy hogyan teheted még érdekesebbé 3 extra variációval! Íme a tökéletes humusz receptje.

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

2022-03-08

A tavasz hírnökei – 4 tavaszköszöntő virág kertünkben

Ki ne várná, hogy a zord időjárásnak búcsút intsen? A tavasz beköszöntével egyre több virág bújik elő a földből. De milyen növények jelzik a tavasz elérkeztét?

További cikkek ebben a témában


Mv 223

Kukorica Cél: szemes Leírás:A címerhányás ideje közepes, a kalászkapelyva nem, vagy nagyon... Tovább

hát

az állat törzsének mar és az ágyék között levő szakasza, a mellkas felső része. Alapját... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés