Így termeszthetsz te is tökéletes vadszedret kertedben!

hirdetes

A vadszeder sikeres termesztése

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus

A vadszeder a világ egyik legsokoldalúbb növénye, termesztése Magyarországon sem lehetetlen, sőt! Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a vadszeder termesztéséről, érdemes velem tartani most is! 

Minden a vadszeder termesztéséről

Az otthon termesztett gyümölcsök mindig finomabbak és frissebbek, mint a boltban kapható alternatívák, de persze nem mindenki engedheti meg magának, hogy gyümölcsfákat, vagy más, helyigényes növényeket ültessen szűkös birtokán. Sokan éppen ezért bogyókat termő bokrokat telepítenek kertjükbe. Ilyen például a vadszeder (Rubus Fruticosus) is, amelyet könnyedén „megszelídíthetsz”, ha tudod, hogyan gondozd megfelelően!

A vadszeder Magyarországon is rengeteg helyen megtalálható a természetben, de természetesen otthoni keretek között is termeszthető – az alábbi útmutató ebben segít majd. A vadszedret általában nyugalmi állapotú, csupasz gyökerekként szokták árulni, de előre elütetett, cserepes változatai is beszerezhetők.

Elültetni is akkor érdemes a gyökereket, mikor nyugalmi állapotban vannak – általában kora tavasszal. Ha elég türelmes vagy, és sikerül néhány magot szerezned, akkor ezeket ősszel kell elültetned, de készülj fel rá, hogy ebben az esetben legalább két évet kell várnod, hogy normális mennyiségű termést hozzanak.

hirdetes

Mi a különbség a vadszeder és a málna között?

A málnák és a vadszedrek mind a szedrek nemzetségébe (Rubus) tartoznak, tehát közeli rokonaik egymásnak. Megjelenésben is hasonlítanak egymáshoz, hiszen mind a málnabokrokon, mind a vadszederbokrokon tüskés vesszőket és recés élű leveleket láthatunk. A legnagyobb különbség a két gyümölcs felépítésében figyelhető meg: a málnák termései üresek, így könnyedén lehúzhatók a szárról. Ezzel szemben a vadszeder terméseinek belseje tömör.

A vadszeder ültetése

Mivel a rózsafélék családjának tagja, a vadszedret hasonlóképpen kell gondozni, mint a rózsákat. Nem kell azonban megijedni, hiszen a vadszedrek sokkal közelebb állnak ilyen tekintetben a vadrózsákhoz, mint az otthon gyakran termesztett, híresen kényes hibrid tearózsákhoz (elvégre a vadonban is megélnek, mindenféle emberi beavatkozás nélkül).

hirdetes

A vadszeder nem túl válogatós, de persze sokkal több és szebb termést szüretelhetsz majd róla, ha ideális körülmények között neveled. Ehhez sok napsütésre, rendszeres öntözésre és tápanyagokban gazdag, vályogos talajra lesz szükség. A palántákat 1,5-2 méterre kell ültetni egymástól. Ha több sorban ülteted őket, akkor a sorok között legalább 1,5-2,5 métert hagyj.

Ültetés előtt szükség szerint egészítsd ki a talajt, hogy enyhén savas, tápanyagokban gazdag legyen, és jól elvezesse a vizet. A vadszedret nem szabad mélyre ültetni – csupán nagyjából 2,5 centivel mélyebbre, mint amilyen mélyen eddigi növénytartójukban voltak. Nézz utána, hogy kúszó változatot vásárolsz-e, mert ha igen, akkor valamilyen támasztékra lesz szüksége, amire felkapaszkodhat vesszőivel. A következő oldalon folytatom! 

S. Hermann & F. Richter képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-05-11

Négylevelű lóhere és szerencsehere – melyik hoz szerencsét és miért?

Miért hisznek az emberek abban, hogy a négylevelű lóhere szerencsét hoz? Mostani cikkünkből tudj meg a négylevelű lóheréről, illetve a szerencseheréről mindent.

2021-05-09

Egzotikus szobanövények – ismerd meg Te is a szerencsebambuszt

A szerencsebambusz közkedvelt növény, aki hisz a feng shui hatásában, tudja, hogy nem csak rá de környezetére is szerencsét fog hozni. Ismerd meg most őt Te is!

2021-05-08

Bemutatkozik a zöldike – ismerjétek meg ezt a csüngő. csíkos növényt

Ez a kedves, csíkokkal mintázott növény kezdő kertészeknek is tökéletes, nincsenek nagy igényei, rendkívül kedvelt szobanövény. Ismerjétek meg most Ti is!

2021-05-07

Finom megjelenésű szobanövény – ismerd meg a párnafüvet!

A párnafű kedvelt szobanövényünk, apró zöld leveleivel, melyek szőnyeget képeznek, s melyek a kaspó szélén futnak lefelé. Most ismerd meg a párnafüvet Te is!

2021-05-26

Kertészkedj az egyik legegyszerűbb módon – legyen szuper palackkerted!

A palackkertek vagy floráriumok, valamint terráriumok napjainkban egyre népszerűbbek, ráadásul gondozásuk is egyszerű – se locsolás, se bonyodalmak.

2020-11-10

A tél legcsodálatosabb éke – A mikulásvirág gondozása/tippek, trükkök szakértőktől!

A mikulásvirágról nagyon sokan kérdeztetek tavaly és már idén is, éppen ezért most elhoztam nektek szakértőnk szuper cikkét, tudjatok meg mindent a mikulásvirágról!

2020-11-26

A legcsodálatosabb karácsonyi növények - És a gondozásuk

Minden, amit tudni érdemes a karácsonyi növények gondozásáról, karácsonyi növények neveléséről. Szakértőnk mindent elmond a karácsonyi növények gondozásáról!

2020-11-24

10 titok a szobanövények gondozásához, ha te is egész télen pompázó virágokra vágysz!

Nagyon hasznos trükköket gyűjtöttem most össze nektek, amik ráadásul nem csak hasznosak, de még nagyon olcsók is. Próbáld ki mindet és virágozzanak a szobanövényeid egész télen!

További cikkek ebben a témában


utóérés

az érett magvakban végbemenő fejl. folyamat. A talajjal való kapcsolat megszűntével a mag... Tovább

halászat

a mg. egyik sajátos ága, amely magába foglalja a halak és más víziállatok tartását,... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés