Így termeszthetsz te is tökéletes vadszedret kertedben!

hirdetes

A vadszeder sikeres termesztése

Szélesi Ferenc

A vadszeder a világ egyik legsokoldalúbb növénye, termesztése Magyarországon sem lehetetlen, sőt! Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a vadszeder termesztéséről, érdemes velem tartani most is! 

Minden a vadszeder termesztéséről

Az otthon termesztett gyümölcsök mindig finomabbak és frissebbek, mint a boltban kapható alternatívák, de persze nem mindenki engedheti meg magának, hogy gyümölcsfákat, vagy más, helyigényes növényeket ültessen szűkös birtokán. Sokan éppen ezért bogyókat termő bokrokat telepítenek kertjükbe. Ilyen például a vadszeder (Rubus Fruticosus) is, amelyet könnyedén „megszelídíthetsz”, ha tudod, hogyan gondozd megfelelően!

A vadszeder Magyarországon is rengeteg helyen megtalálható a természetben, de természetesen otthoni keretek között is termeszthető – az alábbi útmutató ebben segít majd. A vadszedret általában nyugalmi állapotú, csupasz gyökerekként szokták árulni, de előre elütetett, cserepes változatai is beszerezhetők.

Elültetni is akkor érdemes a gyökereket, mikor nyugalmi állapotban vannak – általában kora tavasszal. Ha elég türelmes vagy, és sikerül néhány magot szerezned, akkor ezeket ősszel kell elültetned, de készülj fel rá, hogy ebben az esetben legalább két évet kell várnod, hogy normális mennyiségű termést hozzanak.

hirdetes

Mi a különbség a vadszeder és a málna között?

A málnák és a vadszedrek mind a szedrek nemzetségébe (Rubus) tartoznak, tehát közeli rokonaik egymásnak. Megjelenésben is hasonlítanak egymáshoz, hiszen mind a málnabokrokon, mind a vadszederbokrokon tüskés vesszőket és recés élű leveleket láthatunk. A legnagyobb különbség a két gyümölcs felépítésében figyelhető meg: a málnák termései üresek, így könnyedén lehúzhatók a szárról. Ezzel szemben a vadszeder terméseinek belseje tömör.

A vadszeder ültetése

Mivel a rózsafélék családjának tagja, a vadszedret hasonlóképpen kell gondozni, mint a rózsákat. Nem kell azonban megijedni, hiszen a vadszedrek sokkal közelebb állnak ilyen tekintetben a vadrózsákhoz, mint az otthon gyakran termesztett, híresen kényes hibrid tearózsákhoz (elvégre a vadonban is megélnek, mindenféle emberi beavatkozás nélkül).

hirdetes

A vadszeder nem túl válogatós, de persze sokkal több és szebb termést szüretelhetsz majd róla, ha ideális körülmények között neveled. Ehhez sok napsütésre, rendszeres öntözésre és tápanyagokban gazdag, vályogos talajra lesz szükség. A palántákat 1,5-2 méterre kell ültetni egymástól. Ha több sorban ülteted őket, akkor a sorok között legalább 1,5-2,5 métert hagyj.

Ültetés előtt szükség szerint egészítsd ki a talajt, hogy enyhén savas, tápanyagokban gazdag legyen, és jól elvezesse a vizet. A vadszedret nem szabad mélyre ültetni – csupán nagyjából 2,5 centivel mélyebbre, mint amilyen mélyen eddigi növénytartójukban voltak. Nézz utána, hogy kúszó változatot vásárolsz-e, mert ha igen, akkor valamilyen támasztékra lesz szüksége, amire felkapaszkodhat vesszőivel. A következő oldalon folytatom! 

S. Hermann & F. Richter képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-10-03

Növények, amik a teljes árnyékban is jól érzik magukat

A teljes árnyékban növekvő növények keresése kihívásokkal teli munka. Kerted egy része egésznap teljes árnyékban van? Így is gondozhatsz ott növényeket!

2022-10-03

A kínai bazsarózsa termesztése és gondozása - Kerti bazsarózsa

Kevés növény rendelkezik hosszabb termesztési múlttal vagy fontosabb szerepet a díszkertészetben, mint a bazsarózsa. A bazsarózsa gondozása, nevelése és fajtái

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-09-12

Növénygyökerekkel kapcsolatos problémák: Miért pusztulnak el a növényeim ugyanazon a helyen?

„Segítség, minden növényem elpusztul!” Ez az egyik leggyakoribb probléma mind a kezdő, mind a tapasztalt termelők körében.Miért megy tönkre minden növény?

2022-10-03

Az 5 legjobb formára metszhető cserje féle

Változtasd műalkotásokká ezeket a törpe fákat, cserjéket! Ezekkel a cserjékkel mindig szépen mutat majd a kerted, mint egy igazi műalkotás! Cserje metszés

2022-02-22

10 tavaszi virág, amiknek ott a helye kertedben

Néhány héten belül kezdetét veszi a természet látványos ébredezése, és bizonyára már te is azon töröd a fejedet, hogy idén milyen tavaszi virágokat ültess?

2022-04-04

Mi is az a liofilizálás és miért is olyan jó?

A liofilizálás és a liofilizált gyümölcsök igen népszerűek a konyhaművészetben. Mi is az a liofilizálás és mik is az előnyei? Olvasd el cikkünket és megtudod!

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

További cikkek ebben a témában


lárvanemzés

lárvakori (—>átalakulás) ->szűznemzéssel való szaporodás. A fejl. lárva ivaréretté... Tovább

Balatonboglári Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Balatonboglár Szabadság u. 15. 8630 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés