Így termeszthetsz te is tökéletes vadszedret kertedben!

A vadszeder sikeres termesztése

Szélesi Ferenc
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A vadszeder a világ egyik legsokoldalúbb növénye, termesztése Magyarországon sem lehetetlen, sőt! Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a vadszeder termesztéséről, érdemes velem tartani most is! 

Minden a vadszeder termesztéséről

Az otthon termesztett gyümölcsök mindig finomabbak és frissebbek, mint a boltban kapható alternatívák, de persze nem mindenki engedheti meg magának, hogy gyümölcsfákat, vagy más, helyigényes növényeket ültessen szűkös birtokán. Sokan éppen ezért bogyókat termő bokrokat telepítenek kertjükbe. Ilyen például a vadszeder (Rubus Fruticosus) is, amelyet könnyedén „megszelídíthetsz”, ha tudod, hogyan gondozd megfelelően!

A vadszeder Magyarországon is rengeteg helyen megtalálható a természetben, de természetesen otthoni keretek között is termeszthető – az alábbi útmutató ebben segít majd. A vadszedret általában nyugalmi állapotú, csupasz gyökerekként szokták árulni, de előre elütetett, cserepes változatai is beszerezhetők.

Elültetni is akkor érdemes a gyökereket, mikor nyugalmi állapotban vannak – általában kora tavasszal. Ha elég türelmes vagy, és sikerül néhány magot szerezned, akkor ezeket ősszel kell elültetned, de készülj fel rá, hogy ebben az esetben legalább két évet kell várnod, hogy normális mennyiségű termést hozzanak.

Mi a különbség a vadszeder és a málna között?

A málnák és a vadszedrek mind a szedrek nemzetségébe (Rubus) tartoznak, tehát közeli rokonaik egymásnak. Megjelenésben is hasonlítanak egymáshoz, hiszen mind a málnabokrokon, mind a vadszederbokrokon tüskés vesszőket és recés élű leveleket láthatunk. A legnagyobb különbség a két gyümölcs felépítésében figyelhető meg: a málnák termései üresek, így könnyedén lehúzhatók a szárról. Ezzel szemben a vadszeder terméseinek belseje tömör.

A vadszeder ültetése

Mivel a rózsafélék családjának tagja, a vadszedret hasonlóképpen kell gondozni, mint a rózsákat. Nem kell azonban megijedni, hiszen a vadszedrek sokkal közelebb állnak ilyen tekintetben a vadrózsákhoz, mint az otthon gyakran termesztett, híresen kényes hibrid tearózsákhoz (elvégre a vadonban is megélnek, mindenféle emberi beavatkozás nélkül).

A vadszeder nem túl válogatós, de persze sokkal több és szebb termést szüretelhetsz majd róla, ha ideális körülmények között neveled. Ehhez sok napsütésre, rendszeres öntözésre és tápanyagokban gazdag, vályogos talajra lesz szükség. A palántákat 1,5-2 méterre kell ültetni egymástól. Ha több sorban ülteted őket, akkor a sorok között legalább 1,5-2,5 métert hagyj.

Ültetés előtt szükség szerint egészítsd ki a talajt, hogy enyhén savas, tápanyagokban gazdag legyen, és jól elvezesse a vizet. A vadszedret nem szabad mélyre ültetni – csupán nagyjából 2,5 centivel mélyebbre, mint amilyen mélyen eddigi növénytartójukban voltak. Nézz utána, hogy kúszó változatot vásárolsz-e, mert ha igen, akkor valamilyen támasztékra lesz szüksége, amire felkapaszkodhat vesszőivel. A következő oldalon folytatom! 

S. Hermann & F. Richter képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-03-13

Ezzel a trükkel szüretelj rengeteg málnát idén nyáron

Tanulj meg metszeni málnát, hogy a növény erősebb, a termés pedig több és jobb minőségű legyen. Ismerd meg a metszés előnyeit, mikor és hogyan kell metszeni!

2024-03-05

Ezért jobb tavasszal elültetni a levendulát, mint ősszel

Levendula ültetés márciusban? Naná, hiszen ez a legjobb és legalkalmasabb időpont több okból kifolyólag is egy kertész szerint, mutatjuk mire figyelj kifejezetten!

2024-03-05

Csinos szellőrózsa: így ültesd el márciusban és minden évben visszatér

Az elképesztően szép, csinos szellőrózsa nevű virágot márciusban is elültetheted többek között, jövőre pedig már vissza fog térni hozzád, fogadd meg ezeket!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

javítóhegesztés

a ->gépjavítás technológiájának egyik legfontosabb művelete, amely az üzemi igénybevétel... Tovább

far

a gerincesek törzsének az a része, amelynek szilárd alapját a medencecsont és a keresztcsont... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés