Így termeszthetsz te is tökéletes vadszedret kertedben!

hirdetes

A vadszeder sikeres termesztése

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus

A vadszeder a világ egyik legsokoldalúbb növénye, termesztése Magyarországon sem lehetetlen, sőt! Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a vadszeder termesztéséről, érdemes velem tartani most is! 

Minden a vadszeder termesztéséről

Az otthon termesztett gyümölcsök mindig finomabbak és frissebbek, mint a boltban kapható alternatívák, de persze nem mindenki engedheti meg magának, hogy gyümölcsfákat, vagy más, helyigényes növényeket ültessen szűkös birtokán. Sokan éppen ezért bogyókat termő bokrokat telepítenek kertjükbe. Ilyen például a vadszeder (Rubus Fruticosus) is, amelyet könnyedén „megszelídíthetsz”, ha tudod, hogyan gondozd megfelelően!

A vadszeder Magyarországon is rengeteg helyen megtalálható a természetben, de természetesen otthoni keretek között is termeszthető – az alábbi útmutató ebben segít majd. A vadszedret általában nyugalmi állapotú, csupasz gyökerekként szokták árulni, de előre elütetett, cserepes változatai is beszerezhetők.

Elültetni is akkor érdemes a gyökereket, mikor nyugalmi állapotban vannak – általában kora tavasszal. Ha elég türelmes vagy, és sikerül néhány magot szerezned, akkor ezeket ősszel kell elültetned, de készülj fel rá, hogy ebben az esetben legalább két évet kell várnod, hogy normális mennyiségű termést hozzanak.

hirdetes

Mi a különbség a vadszeder és a málna között?

A málnák és a vadszedrek mind a szedrek nemzetségébe (Rubus) tartoznak, tehát közeli rokonaik egymásnak. Megjelenésben is hasonlítanak egymáshoz, hiszen mind a málnabokrokon, mind a vadszederbokrokon tüskés vesszőket és recés élű leveleket láthatunk. A legnagyobb különbség a két gyümölcs felépítésében figyelhető meg: a málnák termései üresek, így könnyedén lehúzhatók a szárról. Ezzel szemben a vadszeder terméseinek belseje tömör.

A vadszeder ültetése

Mivel a rózsafélék családjának tagja, a vadszedret hasonlóképpen kell gondozni, mint a rózsákat. Nem kell azonban megijedni, hiszen a vadszedrek sokkal közelebb állnak ilyen tekintetben a vadrózsákhoz, mint az otthon gyakran termesztett, híresen kényes hibrid tearózsákhoz (elvégre a vadonban is megélnek, mindenféle emberi beavatkozás nélkül).

hirdetes

A vadszeder nem túl válogatós, de persze sokkal több és szebb termést szüretelhetsz majd róla, ha ideális körülmények között neveled. Ehhez sok napsütésre, rendszeres öntözésre és tápanyagokban gazdag, vályogos talajra lesz szükség. A palántákat 1,5-2 méterre kell ültetni egymástól. Ha több sorban ülteted őket, akkor a sorok között legalább 1,5-2,5 métert hagyj.

Ültetés előtt szükség szerint egészítsd ki a talajt, hogy enyhén savas, tápanyagokban gazdag legyen, és jól elvezesse a vizet. A vadszedret nem szabad mélyre ültetni – csupán nagyjából 2,5 centivel mélyebbre, mint amilyen mélyen eddigi növénytartójukban voltak. Nézz utána, hogy kúszó változatot vásárolsz-e, mert ha igen, akkor valamilyen támasztékra lesz szüksége, amire felkapaszkodhat vesszőivel. A következő oldalon folytatom! 

S. Hermann & F. Richter képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-05-10

Így turbózd fel a talaj minőségét fillérekből! – Trükkök a kertészektől

A növények fejlődésére óriási hatással van a talaj minősége, ezért az egyik legfontosabb feladat, hogy növényeink számára biztosítsuk a megfelelő termőföldet.

2022-05-09

Készíts Te is sziklakertet! – Ez a 8 virág gyönyörűen mutat és még különösebb gondozást sem igényelnek!

Egy sziklakert egész évben mediterrán hangulatot varázsol a kertbe, ráadásul minimális törődést igényel, ha a megfelelő fénytűrő virágokkal ülteted be!

2022-05-09

Miért (és hogyan) védd meg kaktuszaidat az esőtől?

A kaktuszok száraz körülmények között érzik jól magukat, hiszen természetes élőhelyükön is ehhez szoktak hozzá. Hogyan védd meg a kaktuszokat az esőtől?

2022-05-09

A legújabb trend: gyümölcs és zöldség dekoráció az esküvőkön

Nem tudnánk ennél jobb irányt elképzelni az esküvői dekorációban, mint hogy gyümölcsök és különböző zöldségek váltsák fel a habos masnikat, virágos végteleneket.

2022-05-16

Ezzel az 5 tippel meggyógyíthatod a muskátlid!

A muskátli levele könnyen megsárgulhat, szemölcsös lehet és a gondos öntözés mellett is elhervadhat a virága. Ezzel az 5 módszerrel megmentheted a muskátlid!

2022-02-17

A csodálatos csicseriboróból: a tökéletes hummusz recept, 4 ízesítésben

Az alábbiakban eláruljuk, hogy hogy készül a tökéletes „alap hummusz”, és hogy hogyan teheted még érdekesebbé 3 extra variációval! Íme a tökéletes humusz receptje.

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

2022-03-08

A tavasz hírnökei – 4 tavaszköszöntő virág kertünkben

Ki ne várná, hogy a zord időjárásnak búcsút intsen? A tavasz beköszöntével egyre több virág bújik elő a földből. De milyen növények jelzik a tavasz elérkeztét?

További cikkek ebben a témában


ablakosság (foghíjasság)

a hiányosan megtermékenyült (főleg rozs-) kalász részleges meddősége. Oka lehet a... Tovább

Gyomirtó Gesagard 500 FW

Csattanó maszlag és más kétszikű gyomok ellen, gyors kezdeti hatással napraforgó, burgonya,... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés