Így termeszthetsz te is tökéletes vadszedret kertedben!

hirdetes

A vadszeder sikeres termesztése

Szélesi Ferenc
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A vadszeder a világ egyik legsokoldalúbb növénye, termesztése Magyarországon sem lehetetlen, sőt! Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a vadszeder termesztéséről, érdemes velem tartani most is! 

Minden a vadszeder termesztéséről

Az otthon termesztett gyümölcsök mindig finomabbak és frissebbek, mint a boltban kapható alternatívák, de persze nem mindenki engedheti meg magának, hogy gyümölcsfákat, vagy más, helyigényes növényeket ültessen szűkös birtokán. Sokan éppen ezért bogyókat termő bokrokat telepítenek kertjükbe. Ilyen például a vadszeder (Rubus Fruticosus) is, amelyet könnyedén „megszelídíthetsz”, ha tudod, hogyan gondozd megfelelően!

A vadszeder Magyarországon is rengeteg helyen megtalálható a természetben, de természetesen otthoni keretek között is termeszthető – az alábbi útmutató ebben segít majd. A vadszedret általában nyugalmi állapotú, csupasz gyökerekként szokták árulni, de előre elütetett, cserepes változatai is beszerezhetők.

Elültetni is akkor érdemes a gyökereket, mikor nyugalmi állapotban vannak – általában kora tavasszal. Ha elég türelmes vagy, és sikerül néhány magot szerezned, akkor ezeket ősszel kell elültetned, de készülj fel rá, hogy ebben az esetben legalább két évet kell várnod, hogy normális mennyiségű termést hozzanak.

hirdetes

Mi a különbség a vadszeder és a málna között?

A málnák és a vadszedrek mind a szedrek nemzetségébe (Rubus) tartoznak, tehát közeli rokonaik egymásnak. Megjelenésben is hasonlítanak egymáshoz, hiszen mind a málnabokrokon, mind a vadszederbokrokon tüskés vesszőket és recés élű leveleket láthatunk. A legnagyobb különbség a két gyümölcs felépítésében figyelhető meg: a málnák termései üresek, így könnyedén lehúzhatók a szárról. Ezzel szemben a vadszeder terméseinek belseje tömör.

A vadszeder ültetése

Mivel a rózsafélék családjának tagja, a vadszedret hasonlóképpen kell gondozni, mint a rózsákat. Nem kell azonban megijedni, hiszen a vadszedrek sokkal közelebb állnak ilyen tekintetben a vadrózsákhoz, mint az otthon gyakran termesztett, híresen kényes hibrid tearózsákhoz (elvégre a vadonban is megélnek, mindenféle emberi beavatkozás nélkül).

hirdetes

A vadszeder nem túl válogatós, de persze sokkal több és szebb termést szüretelhetsz majd róla, ha ideális körülmények között neveled. Ehhez sok napsütésre, rendszeres öntözésre és tápanyagokban gazdag, vályogos talajra lesz szükség. A palántákat 1,5-2 méterre kell ültetni egymástól. Ha több sorban ülteted őket, akkor a sorok között legalább 1,5-2,5 métert hagyj.

Ültetés előtt szükség szerint egészítsd ki a talajt, hogy enyhén savas, tápanyagokban gazdag legyen, és jól elvezesse a vizet. A vadszedret nem szabad mélyre ültetni – csupán nagyjából 2,5 centivel mélyebbre, mint amilyen mélyen eddigi növénytartójukban voltak. Nézz utána, hogy kúszó változatot vásárolsz-e, mert ha igen, akkor valamilyen támasztékra lesz szüksége, amire felkapaszkodhat vesszőivel. A következő oldalon folytatom! 

S. Hermann & F. Richter képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-30

Így lehet ingyen akár több 100 monstera növényed is! – Elég ezt az 5 egyszerű lépést követned!

Ha monsterákkal szeretnéd telepakolni otthonod, nincs szükség rá, hogy újat vásárolj. Egyetlen egészséges növénnyel sok monstera növényt termeszthetsz!

2023-03-30

Mikor van szüksége egy hortenziának több tápanyagra? Hogyan és mikor kell tápozni?

Adj tápot ezeknek a gyönyörű hortenzia növényeidnek, amikor szükségük van rá, és jutalmul egy életerős, dús és ragyogó hortenzia bokrot kapsz majd ajándékul.

2023-03-30

7 különleges mezei virág, ami tökéletesen mutat a kertedben is

Mindig elvarázsol a pipacsos mező látványa? Akkor ezeket a csodaszép vadvirágokat imádni fogod, amiknek különleges formái, színei feldobják majd a kertedet!

2023-03-29

Kezdő kertészként is nevelhetünk sikeresen bazsalikomot – A Thai Bazsalikom termesztésének fortélya

A thai bazsalikom magról, dugványról vagy átültetéssel is termeszthető, és a kertben napos helyen virágzik. Akár kezdő kertészként is könnyen termesztheted.

2023-03-31

Tippek a salátakert létrehozásához áprilisban

A tavaszi salátakert gondozása kifejezetten hálás munka, hisz kisebb energiával is csodás salátáid teremhetnek: így fogj neki áprilisban a tavaszi salátakerthez!

2022-04-04

Mi is az a liofilizálás és miért is olyan jó?

A liofilizálás és a liofilizált gyümölcsök igen népszerűek a konyhaművészetben. Mi is az a liofilizálás és mik is az előnyei? Olvasd el cikkünket és megtudod!

2023-02-02

Tényleg tartalmazhatnak rovart a csomagolt élelmiszerek?

Ahogyan halad a világunk, nagyon úgy tűnik, hogy a rovar fehérje lehet a jövő proteinforrása, egyre többet hallani erről. Már a boltokban is találkozhatunk vele.

2022-10-18

Hogyan készítsd fel a kertedet a fagyokra?

Hogyan készítsd fel a kertedet a hidegre? Mit csinálj az évelő növényekkel, egynyári növényeiddel, cserjéiddel, fáiddal télen? Mutatjuk hogyan készítsd fel őket!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Finale 14 SL

Gyomirtó permetezőszer.   Hatóanyag: 150 g/l... Tovább

Karen (KX 1552)

Kukorica Leírás:Hímvirágzása közepes, a kalászkapelyva nem, vagy nagyon gyengén... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés