Váci Kolodko szobrok: Váci miniszobrok, Mária Terézia miniszobor Vácon, Csúzli szobor Vácon, Anáym tyúkja miniszobor

Titokzatos miniszobrokra bukkantunk Vácon

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Vác csodálatos, a mesés Dunakanyar igazi ékköve, ahol nemcsak a folyó csodás esését lehet megcsodálni, illetve a környéket felfedező kirándulásra indulni, hanem olyan érdekességeket is felfedezni, mint a Váci Nagyboldogasszony Székesegyház, vagy a Váci Diadalív. Na meg olyan rejtett kincseket megkeresni, mint a címben említett titokzatos miniszobrok, amiből három is van a városban.

Váci Kolodko szobrok hol vannak?

Milyen titokzatos miniszobrok vannak Vácon?

Az az igazság a Váci titokzatos miniszobrokkal kapcsolatban, hogy még az is lehet, hogy nem is annyira titokzatosak. De ezt mindjárt meg is magyarázzuk, hogy miért neveztük olyan titokzatosaknak őket! Vácon a sokak által csak “gerillaművészként” ismert Kolodko Mihály műalkotásai találhatóak meg, szám szerint 3 is. Kolodko Mihály egy olyan kárpátaljai szobrászművész, akinek neve, alkotásai főként a budapesti szemfüles lakosok számára lehet ismertebb. Kolodko miniatűr szobrokat készít, és ezzel dobja fel az arra járók mindennapjait. És már meg is magyarázzuk, hogy miért neveztük titkos szobroknak ezeket, mert nagyon picik, minden egyes helyen neki kell állni szétnézi, és megkeresni őket, nagyjából olyan kézben elférő méretűek, ezért figyelmesnek kell lenni. Nincs is jobb móka, mint megállni egy téren, szép helyen, és szemfülesen nézelődni, gyerekeknek főleg nagy élmény lehet a miniszobrok felkutatása. Hol vannak ezek Vácon?

Milyen Kolodko miniszobrok vannak Vácon?

Hogy ne legyen olyan lehetetlen küldetés ezeknek a titkos miniszobroknak a felkutatása, segítünk kicsit, és elmondjuk, hol milyen Kolodko Miniszobor található a Dunakanyar gyöngyszemében.

Mária Terézia miniszobor Vácon

A Váci Diadalív nagyon különleges hely, amit valószínűleg mindenki megnéz, ha erre jár, ezért tökéletes hely, hogy egy szobrot rejtsünk el körülötte. Itt Mária Terézia emlékére készített Kolodko Mihály egy mini bronzszobrot. Hiszen van némi köze a helynek hozzá, történt ugyanis, hogy amikor a királynő Vácon tett látogatása során egyszerűen nem mert áthajtani kocsijával a tiszteletére épített diadalív alatt. Sétáljatok egyet a városközpontból és nézzétek meg a szobrot, ami nagyon különlegesen bájolog a szintén különleges építmény előtt.

Kolodko miniszobrok Vácon: Mária Terézia miniszobor Vácon

Csúzli miniszobor Vácon

Sajdik Ferenc gyűjteménye tekinthető meg Vácon, ezért nem véletlenül kerülhetett egy Csúzli szobor a Pannónia Ház elé, Vác különleges háromszög alakú Főterére. A főtér csodálatos, hiszen csodálatos épületek hada veszi körül, jó itt sétálni, gyerekeknek rohangálni, miközben a miniszoborra. bukkanhatunk.

Váci Kolodko miniszobrok: Csúzli miniszobra Váci Főtéren

Anyám Tyúkja miniszobor Vácon

Az összes Kolodko Mihály miniszobor nagyon különleges, de tényleg. Főleg akkor, ha belegondolunk, hogy ez az irány valójában azért alakult ki, mert a műész anyagi támogatás híján kénytelen volt kicsiben gondolkodni. Az Anyám Tyúkja szobor az egyik kedvencem a miniszobrok közül. Köztudott, hogy Petőfi Sándor az Anyám tyúkja című versét 1848.-ban írta Vácon. Ennek emlékére Morzsa kutya és tyúk barátja áll a vasútállomás előtt, keressétek meg feltétlenül! 
Váci Kolodko szobrok: Anyám Tyúkja miniszobor Vácon

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

takarmánybúza

sütőip. célra kevésbé, de takarmánynak alkalmas, többnyire bőtermő —>búza. Tovább

idényen kívüli öntözés

a tenyészidőszak előtti és utáni öntözés. Lehet a gyorsabb és a biztosabb -> csírázás... Tovább

Tovább a lexikonra