Üvegház téliesítés lépésről-lépésre! - Készülj fel a hidegre!

hirdetes

Hogyan téliesítsünk üvegházat – 6 lépés, hogy felkészüljünk a hidegre

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ha már tudjuk, hogyan kell téliesíteni egy üvegházat, biztosíthatjuk, hogy kertünk a leghidegebb hónapokban is túléljen.

üvegház téliesítés

Az üvegházak téliesítésének ismerete a titka annak, hogy a legtöbbet hozzuk ki kertünkből egész évben. Az üvegházak téliesítése nemcsak a teret fogja felkészíteni a tavaszra, hanem lehetővé teszi a gyümölcs- és zöldségtermesztést az év leghidegebb hónapjaiban is.

Amikor elkezded kutatni az üvegházhatást okozó ötleteket, a nyár bőségére és az őszi bőségre fogsz gondolni, és nem valószínű, hogy a hidegebb téli hónapokra gondolnál. Az üvegházak téliesítésének elsajátítása azonban elengedhetetlen – elvégre a tenyészidőszakok közötti távolság elengedhetetlen az újracsoportosításhoz és a következő év előrehaladásához.

HOGYAN TÉLIESÍTSÜNK ÜVEGHÁZAT

Üvegház tervezése során feltétlenül gondoljuk át, hogyan fog működni télen. „Ha van helye egy nagy méretű – legalább 30 négyzetméteres – üvegház számára, akkor egy termesztőágyat helyezhet el a közepén, és a téli hónapokban rendkívül lenyűgöző termést hozhat, például burgonyát vagy sárgarépát” – magyarázza Chris Sawyer, stratégiai igazgatója az üvegházhatást okozó Alitex-nél.

Ha azonban csak kis üvegházzal rendelkezel, az üvegház téliesítésének ismerete segít abban, hogy a leghidegebb hónapokban is termelékeny legyen, és felbecsülhetetlen értékű lesz a zsenge évelők átteleltetése.

1.    AZ ÜVEGHÁZ MÉLYTISZTÍTÁSA

Az üvegház téliesítésének első lépése a mélytisztítás és a rendetlenség kiűzése. Kezdjük azzal, hogy mindent kiürítünk az üvegházból, majd fogjuk meg a seprűt, és söpörjük ki a hulladékot.

"Söpörje le a padlót és a padokat, és alaposan tisztítsa meg meleg, szappanos vízzel és fertőtlenítőszerrel, védve felületeit a betegségektől és a kártevőktől, nem feledkezve meg a szerszámokról sem!" tanácsot ad Daniel Carruthersnek a Cultivar Greenhouses-tól. „Az üvegház külsejének tisztítása ugyanolyan fontos, mint a belsejének, ezért kezdje az ereszcsatornák ellenőrzésével, és távolítsa el az esetlegesen eltömődött leveleket. Ez segít elkerülni az eltömődéseket, és biztosítja a víz szabad áramlását a lefolyókba. Tisztítsa meg az üveget is, mert így a napfény maximális mennyisége éri el növényeit és terményeit az előttünk álló sötétebb napokban.”

Ha vannak ágyások az üvegházban, ezekhez is szükség lesz némi TLC-re. Távolíts el minden olyan növényt, amely befejezte a növekedési periódusát, és tedd őket a komposztkupacba. – Áss át a határokon, ahol a paradicsom, a paprika és a padlizsán termett, és távolíts el minden gyomot. A talajba gereblyézett és öntözött pelletált műtrágyával végzett könnyű kezelés biztosítja, hogy az ágyások megfelelő állapotban legyenek a következő szezonban történő ültetésre.

2.    SZABADÍTSA AZ ÜVEGHÁZÁT

Nyáron, amikor a kertészkedés a legforgalmasabb – valószínű, hogy üvegház a nem használt cserepek, véletlenszerű szerszámok és még az elkóborolt növények szeméttelepévé vált. Itt az ideje, hogy ezeket rendbe tegyük a következő időszakra.

hirdetes

Válogasd szét és rakd egymásra az üres cserepeket, és gondoskodj arról, hogy minden növénycímkét gondosan tárolj a következő szezonra. Ha nem tervezed, hogy az összes polcot felhasználd ősszel, akkor ezeket összecsukhatod, hogy több hely maradjon az olyan tárgyak tárolására, mint a szerszámok és az edények. Oszd fel az üvegházat zónákra a maximális szervezés érdekében, legyen külön terület a cserepes anyagok, szerszámok, tárolás és növények számára, figyelembe véve a növények által előnyben részesített növekedési körülményeket. Ha a hűvösebb hónapokban tervezed az üvegház fűtését, akkor elegendő helyet kell biztosítani a fűtőberendezés számára, hogy maximális légáramlást biztosíts.

Ha szeretnéd maximalizálni a kerti tárolóhelyet, fontold meg egy ilyen fészer-ötlet hozzáadását, amely megszünteti a szerszámok és cserepek üvegházi tárolásának szükségességét. Számos fészerrendezési és tárolóhelyi ötlet is található, amelyek segítenek mindent rendben tartani.

3.    GONDOLJ A FŰTÉSRE ÉS VILÁGÍTÁSRA

hirdetes

A hideg és a sötét a fő kihívás, amellyel a kertnek szembe kell néznie télen, ugyanakkor ez a két tényező a legfontosabb a növények túlélése szempontjából. Ezért szükségesnek találjuk a növényeink által kapott hő és fény kiegészítését.

Az üvegház fűtése segít abban, hogy télen többet nőjenek a növényeink, mint egy fűtetlen helyen. Szerencsére, ha csak annyi fűtést adunk hozzá, hogy megakadályozzuk a hőmérséklet fagypont alá süllyedését, sok növény életben marad. Az üvegházi fűtésnek nem kell költségesnek lennie, és a rendszerek a fagy elleni háttérmelegítéstől az állandó fűtésig terjednek.

Az egyik leggazdaságosabb fűtési rendszer a talaj egyszerű felmelegítése, akár ágyásban, akár szaporítópadon. A talajmelegítő kábel ott ad hőt, ahol a legnagyobb szükség van rá, a gyökereknél, így még ha a felső növekedés hidegkárosul is, a gyökerek megmaradnak. A kábel biztonságos és könnyen beszerelhető, termosztáttal pedig pontosabban szabályozhatjuk a talaj hőmérsékletét. Teljesítménye függ a kábel típusától, az uralkodó hőmérséklettől és a rendszer telepítési módjától, pl. egy 6 méteres kábel 75 wattot fogyaszt, és megfelelően telepítve 15-25 fok közötti hőmérsékletet tart fenn a fedett pad négyzetméterenként. Fedjük le a növényeket gyapjúval vagy egy áttetsző fóliával, hogy megtartsák a hőt.

A fűtés azonban csak a csata fele. Ne felejtsd el, hogy gyakran gyenge fényviszonyok vannak, nem pedig hideg, ami a növények növekedésének legnagyobb akadálya. A közelmúltban kifejlesztett LED-es nappali világítási egységek óriási előnyt jelentenek, az extra fényre a növényeknek pontosan szükségük van a legsötétebb napokon. És ezek beszerzési és üzemeltetési költsége sokkal alacsonyabb, mint a régebbi egységeké, így még értékesebbek. (Ráadásul hasznosabbak lesznek tavasszal, amikor extra fényük sokkal jobb palántákat hoz ki).

4.    ZÁRJUK EL A CSAPOKAT!

A vízkifolyók elzárása és szigetelése bevált gyakorlat, akár van üvegházad, akár nincs – ha a kültéri csap lefagy, az komoly károkat okozhat otthonunk vízvezetékében. Ezért a külső csaptelep fagy elleni védelmének megtanulása elengedhetetlen kerti tudás, amellyel sok időt és pénzt takaríthatsz meg a jövőben.

5.    SZIGETELJÜK LE AZ ÜVEGHÁZAT

Egyes üvegházak elektromos fűtéssel rendelkeznek, hogy a hidegebb hónapokban a környezeti hőmérsékleten tartsák őket, míg mások szigetelésre támaszkodnak.

Ha szigeteled az üvegházat, erre a legalkalmasabb időpont a takarítás után, és mielőtt bármilyen zsenge növényt behozna a téli sziesztára. De győződj meg arról, hogy az üveg tiszta, mielőtt felhelyezed a szigetelést.

Az üvegház szigetelésének nem kell drágának lennie. Az üvegtáblákon lévő buborékfólia rétegek különbséget tehetnek a között, hogy a növények átvészelik a telet vagy sem.

Alternatív megoldásként szigetelheted magukat a növényeket, ha a talajt egy réteg buborékfóliával vonod be.

6.    VÉDELEMRE SZÜKSÉGES NÖVÉNYEKET HOZZ BE

Miután téliesítetted az üvegházat, itt az ideje, hogy hozzáadd a növényeket – ez egy nagyszerű módja annak, hogy megvédd a növényeket a fagytól. Ha nem vagy biztos abban, hogy milyen növényeket téliesíts az üvegházban, akkor kezd a zsenge évelők áttekintésével. Ezek a növények nem tudnak túlélni semmilyen fagyot. A népszerű zsenge évelő növények közé tartozik a begónia, a muskátli és a salvia. Üvegházban olyan hagymákat és gumókat is tárolhatsz, amelyek nem élik túl a fagyot – ezek közé tartoznak a dáliák is.

Üvegházad arra is használhatod, hogy a vegetációs időszakot jóval télig meghosszabbíts. „Az üvegházak sok termést tudnak termelni, amelyek frissen fogyaszthatók egész télen. Még a gyengéd nyári ehető termékek is: az uborka, a paradicsom, a paprika és a padlizsán, akár hetekig is nőhetnek a fedő alatt. A legtöbb fűszernövény télen át tető alatt is termeszthető, ezért érdemes külön beültetni erre a célra, még a szívósakat is, mivel a lombjuk puhább és aromásabb marad. A kakukkfű, a petrezselyem, a menta és a metélőhagyma mindig hasznosak” – mondja Tom Barry, a Hartley Botanic munkatársa.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-09-19

A Balaton-felvidék 5 mesés kirándulóhelye, amely ősszel is elkápráztat

Ha beköszönt az ősz akkor én személy szerint, imádom felfedezni a Balatont, a friss levegő és őszi illat, ami ilyenkor az erdőkben és a hegyekben érződik, mind-mind magával ragad

2023-09-19

Klímával fűtesz? - Ilyen hatással lesz a szobanövényekre!

A klímaberendezések hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami negatívan befolyásolhatja a szobanövényeket. A száraz levegő stresszt okozhat a növényeknek.

2023-09-26

A tuja őszi ápolása - ezeket a lépéseket ki ne hagyd!

Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a tuja őszi gondozásának lépéseit, amiket nem hagyhatsz ki, ha azt szeretnéd, hogy csodás legyen egész évben tujád.

2023-09-21

Szeptember végi metszés: meggy- és cseresznyefa metszése szakszerűen

Szeptember végén metszd meg a cseresznyefádat és a meggyfádat is, a cikkben megmutatom, hogyan kezdj neki és elmagyarázom miért szeptemberben csináld a metszést!

2023-09-25

Így metsszük meg októberben a ribiszkét és az egrest

Október a kerti metszések hónapja, így a ribiszkét és az egrest is javasolt megmetszeni ebben az időszakban: mutatjuk, milyen metszési lépéseket kövess te is!

2023-09-22

Ezek a legkedveltebb őszi dísznövények: októberig ültesd el őket!

Az ősz beköszöntével eljön az idő, amikor kertünkben is megjelennek az őszi színek, ezekkel a virágokkal könnyen varázsolhatunk kertünkbe egy kis különlegességet.

2023-09-19

Már csak két hétvége van a szeptemberből - De még mindig jobbnál-jobb programok várnak a Balatonnál!

A Balaton környéke továbbra is pezsgő élettel teli és jobbnál-jobb programok várnak szeptember utolsó két hétvégéjén is. Koncertek, falunapok, gasztronómiai fesztiválok és szüreti mulatságok

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fehér hulladékgyapjú

a színgyapjúnál kevésbé értékes, az állat fejéről, farkáról nyírt és az... Tovább

46/2006. (VI. 19.) FVM rendelet

a 2006. évi iskolatej program elsõ félévének szabályozásáról szóló 115/2005. (XII. 15.)... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcstermesztés Házi kert Kertészet kertfenntartás Növénytermesztés virágtermesztés Zöldségtermesztés