Bemutatkozik az üstökliliom - így legyen mediterrán hangulat kertedben

hirdetes

Ezzel a növénnyel garantált a mediterrán hangulat kertedben – bemutatkozik az üstökliliom

TK, SFV
Üstökliliom

Érdemes még arra is ügyelned, hogy talaja mindenképpen jó vízelvezetéssel rendelkezzen, hiszen a pangó vizet nem tűri, valamint az legyen mélyrétegű. Mivel az üstökliliomnak magas a tápanyagigénye, érdemes majd földjét tápozni. Ezutóbbi, vízigényével együtt nyáron a legmagasabb – májustól egészen szeptember végéig fontos, hogy kéthetente tápoldatozd, lehetőleg guanós táppal, valamint, hogy földjét folyamatosan nedvesen tartsd.


Hazánkban az üstökliliom nem tudja elviselni a téli időjárást, így teleltetni kell.


Hogyan végezd el a növény teleltetését?


Teleltetése végett érdemes elsősorban cserépben nevelni, hiszen így könnyebben gondoskodhatunk majd róla a téli időszakban.


Amennyiben mégis szabadföldbe ülteted, akkor azt mindenképpen csak a fagyok elmúlásával tedd meg, illetve az 10 – 15 centiméter mélyen történjen majd meg.

hirdetes


Az ősz megérkeztével fontos, hogy fokozatosan csökkentsük le a növény locsolását, majd szeptember végén teljesen hagyjuk azt el. Amikor a növény levelei már elkezdtek sárgulni, akkor érdemes kiszedni majd a földből, majd egy árnyékos, csapadékmentes helyre lefektetni – egészen addig, még levelei teljesen el nem száradnak. Amikor ez megtörtént, akkor távolítsuk el őket, majd csomagoljuk be a hagymákat egy újságpapírba a következő tavaszig.


hirdetes
Érdemes olyan helyiséget választani számára, ahol megközelítőleg 5 – 10 fok lesz majd a hőmérséklet. Fontos, hogy időbe kiássuk még a növényt a fagyok előtt, így biztosítva, hogy megfelelően visszahúzódjon még a ténylegesen hideg időjárás előtt. Abban az esetben, ha ez nem történik meg, akkor a növény nedvessége miatt a téli időszakban kirohadhat a tárolás során.


Hogyan szaporítsd növényedet?


Szaporítása rendkívül egyszerű – csupán le kell majd választani róla a sarjhagymákat egy nagyon steril és éles késsel. Ezután a vágott részét kezeljük le gombaölővel, majd hagyjuk, hogy egy picit száradjon a sarj. A kezdetleges növényt 1 – 2 évig érdemes cserépben nevelni, ahonnan télen sem szabad majd kiszednünk. Amikor elér már egy nagyobb méretet, akkor nevelése és teleltetése is megtörténhet az imént leírtak alapján.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-08-05

Unod a sima gyepet és amúgy is mindig kiszárad? Válassz inkább vadvirágos talajtakarót!

A gyönyörű pázsit minden otthon büszkesége. A pázsit egészségének megőrzése és jó megjelenése azonban sok munka lehet és még így is könnyen kiszáradhat.

2022-08-05

Ez a legjobb idő a növények átültetésére! – Útmutató házi kertészeknek

A növények átültetése nagyszerű módja annak, hogy új életet adjunk kertünknek. De átültettél már egy növényt, és láttad, ahogy meghal? Mindenkivel előfordul!

2022-08-05

Hogyan ültessünk zabot? – Zabültetés és gabonatermesztés a házikertben

A „vadzab elvetéséhez” nincs szükség 40 hektárra vagy nehézgépekre. Egy 20 x 50 méteres parcellán egy köböl zabot termeszthetsz! Így termessz zabot otthon!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

További cikkek ebben a témában


Salgótarjáni Földhivatal

Földhivatal hivatalvezetõ: Sulyok Zoltán Cím: Salgótarján Május 1. út 79/A., Pf. 179.... Tovább

Bos namadicus falconer

az ázsiai szarvasmarha-fajták ősének tekintett, valaha Indiában honos vadtulok elnevezése.... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert Növénytermesztés