Bemutatkozik az üstökliliom - így legyen mediterrán hangulat kertedben

Ezzel a növénnyel garantált a mediterrán hangulat kertedben – bemutatkozik az üstökliliom

TK, SFV
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Üstökliliom

Érdemes még arra is ügyelned, hogy talaja mindenképpen jó vízelvezetéssel rendelkezzen, hiszen a pangó vizet nem tűri, valamint az legyen mélyrétegű. Mivel az üstökliliomnak magas a tápanyagigénye, érdemes majd földjét tápozni. Ezutóbbi, vízigényével együtt nyáron a legmagasabb – májustól egészen szeptember végéig fontos, hogy kéthetente tápoldatozd, lehetőleg guanós táppal, valamint, hogy földjét folyamatosan nedvesen tartsd.


Hazánkban az üstökliliom nem tudja elviselni a téli időjárást, így teleltetni kell.


Hogyan végezd el a növény teleltetését?


Teleltetése végett érdemes elsősorban cserépben nevelni, hiszen így könnyebben gondoskodhatunk majd róla a téli időszakban.


Amennyiben mégis szabadföldbe ülteted, akkor azt mindenképpen csak a fagyok elmúlásával tedd meg, illetve az 10 – 15 centiméter mélyen történjen majd meg.


Az ősz megérkeztével fontos, hogy fokozatosan csökkentsük le a növény locsolását, majd szeptember végén teljesen hagyjuk azt el. Amikor a növény levelei már elkezdtek sárgulni, akkor érdemes kiszedni majd a földből, majd egy árnyékos, csapadékmentes helyre lefektetni – egészen addig, még levelei teljesen el nem száradnak. Amikor ez megtörtént, akkor távolítsuk el őket, majd csomagoljuk be a hagymákat egy újságpapírba a következő tavaszig.


Érdemes olyan helyiséget választani számára, ahol megközelítőleg 5 – 10 fok lesz majd a hőmérséklet. Fontos, hogy időbe kiássuk még a növényt a fagyok előtt, így biztosítva, hogy megfelelően visszahúzódjon még a ténylegesen hideg időjárás előtt. Abban az esetben, ha ez nem történik meg, akkor a növény nedvessége miatt a téli időszakban kirohadhat a tárolás során.


Hogyan szaporítsd növényedet?


Szaporítása rendkívül egyszerű – csupán le kell majd választani róla a sarjhagymákat egy nagyon steril és éles késsel. Ezután a vágott részét kezeljük le gombaölővel, majd hagyjuk, hogy egy picit száradjon a sarj. A kezdetleges növényt 1 – 2 évig érdemes cserépben nevelni, ahonnan télen sem szabad majd kiszednünk. Amikor elér már egy nagyobb méretet, akkor nevelése és teleltetése is megtörténhet az imént leírtak alapján.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-06-22

Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

Gondoskodj róla, hogy szobanövényeid ne kapjanak túl sok napfényt, mert megéghetnek és elfonnyadhatnak. Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

2024-06-25

Ez a legjobb vakondriasztó növény kertész nagyapám szerint

Fedezd fel a kertész nagypapám szerint legjobb vakondriasztó növényt, a kutyatejet. Ismerd meg, hogyan ültetheted és gondozhatod ezt a hasznos növényt!

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

75/2008. (VI. 14.) FVM rendelet

A szárított takarmány kvótával szabályozott támogatás igénylésének általános... Tovább

funkcionális géprendszer

gyűjtőfogalom, amely azokat a gépeket foglalja össze, amelyek üzeme nem kötődik valamely... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert Növénytermesztés