Ünnepi növényeink gondozása egyszerű!

Így gondozd az ünnepi ajándékként kapott növényeidet

NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Tehát egy családtag vagy kedves barát megajándékozott téged egy gyönyörű növénnyel az ünnepi időszakban. Hogyan tovább? Könnyű ezeket a növényeket boldogan és egészségesen tartani az ünnepi szezon hátralévő részében, de van néhány trükk, hogy tartósak legyenek és még újra is virágozhassanak.

Ünnepi növények ápolása

Fólia: maradhat egy ideig

Legyen szó mikulásvirágról, Norfolk-szigeti fenyőről vagy ciklámenről, sok ünnepi növényt fóliával árulnak cserépben. Az ünnepek alatt a fólia megmaradhat. Csak ügyelj arra, hogy kiemeld a növényt a csomagolásból, öntözd meg és hagyd lecsepegni, mielőtt visszahelyezed a fóliát rá. Hosszú távon azonban érdemes eltávolítani a fóliát, és át kell helyezni egy állandó, vízelvezető lyukakkal ellátott tartályba.

Locsolás: nem mindegy mennyit!

A beltéri tűlevelűek, például a kis cserepes boróka és a lucfenyő lombja törékenynek és száraznak tűnhet, ha a növénynek vízre vagy további páratartalomra van szüksége. A mikulásvirág, a karácsonyi kaktusz és a norfolk-szigeti fenyő inkább a szárazabb oldalon, míg a ciklámen, a több vizet kedveli. Az orchideák kicsit trükkösebbek. Kerüljük a túlöntözést, mert az állandó nedvesség hatására a gyökerek elrohadnak. Akkor öntözd meg orchideádat, amikor a talaj teteje kezd kiszáradni.  Ami a hagymás növényeket illeti, mint például a ciklámen és az amarillisz, érdemes ezeket a növényeket alulról öntözni, miközben a hagyma tetejét szárazon kell tartani.

Páratartalom: fontos, hogy ne legyen túl alacsony!

Ezeket a növényeket általában a hidegebb hónapokban ajándékozzák, az ünnepi szezonban, amikor a sütőből kiáramló forró és száraz levegő gyorsan csökkenti a páratartalmat. A páratartalom növelése érdekében vagy csoportosítsd össze a növényeket, vagy tedd őket egy nedves kavicsos tálcára. A kavicsokból származó víz természetesen elpárolog, párás állapotot létrehozva ezzel. 

Metszés: mehet, csak ésszel!

Annak érdekében, hogy ünnepi növényed rendezett legyen, az elhalt virágzást leszedheted vagy levághatod a sárga, vagy sérült leveleket.  A norfolk-szigeti fenyő metszése kicsit szigorúbb. A növény metszése magában foglalja az elhalt vagy haldokló ágak eltávolítását, általában az alján találhatóak ezek. Soha ne vágj le függőleges ágat, mert így tönkreteheted a növény a piramis alakját.

Átültetés, ha eljött az idő

A legtöbb ünnepi növény még sokáig boldog lesz eredeti cserépben. A karácsonyi kaktusz még azt jobban is szereti, ha a gyökerei enyhén görcsösek és kötöttek. De, amikor eljött az ideje, hogy átültessük növényünket, akkor ügyeljünk arra, hogy szabványos, jó vízelvezetésű virágcserepet használjunk, amik vízelvezető lyukakkal vannak ellátva. Az orchideákhoz külön orchidea-specifikus tőzegkeverékre van szükség.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-04-22

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted a veteményeskertet? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket.

2024-04-18

Így ültesd a muskátlit az ablakba, hogy több virágot hozzon!

A muskátlik (Pelargonium) kedvelt növények az ablakokban, erkélyeken, és nem igényelnek túl sok speciális gondozást, de ezeket a tanácsokat tartsd be!

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2024-04-22

Sárgul a leander levele? Egyszerűen kezelheted, ha időben elkezded

Mit csinálj, ha sárgul a leander levele? Ezek a szekértői tanácsok segítenek pikk-pakk rendbe szedni ezt a csodaszép virágot. Mutatjuk mit alkalmazz azonnal!

2024-01-19

A fehér tündérrózsa lett az év vadvirága

Az Év Vadvirága szavazás győztese a fehér tündérrózsa lett. A kezdeményezés célja, hogy a nagyközönség jobban megismerje a hazánkban élő ritka növényfajokat.

2024-02-05

Igazi mesevilág: Ezek Európa legszebb virágfesztiváljai 2024 tavaszán

Mutatjuk Európa legszebb virágfesztiváljait 2024 tavaszára. Te hallottál mer ezekről a nagyszabású rendezvényekről? Meseszépek, mi választani sem tudnánk!

2024-04-21

Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?

A lilaakác (Wisteria sinensis) metszése két fő időszakban történik az év folyamán, hogy segítsd a növényt a virágok és a növekedés optimális kifejlesztésében.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

talajpusztulás

leggyakrabban a víz és a szél romboló hatására (->defláció, —>erózió), ill. a káros... Tovább

állattan (zoológia)

a biol.-nak az állatokkal kapcsolatos ismereteket összefoglaló, rendszerező tudományága.... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Karácsony Ünnep virág