Ünnepi növényeink gondozása egyszerű!

hirdetes

Így gondozd az ünnepi ajándékként kapott növényeidet

NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Tehát egy családtag vagy kedves barát megajándékozott téged egy gyönyörű növénnyel az ünnepi időszakban. Hogyan tovább? Könnyű ezeket a növényeket boldogan és egészségesen tartani az ünnepi szezon hátralévő részében, de van néhány trükk, hogy tartósak legyenek és még újra is virágozhassanak.

Ünnepi növények

Fólia: maradhat egy ideig

Legyen szó mikulásvirágról, Norfolk-szigeti fenyőről vagy ciklámenről, sok ünnepi növényt fóliával árulnak cserépben. Az ünnepek alatt a fólia megmaradhat. Csak ügyelj arra, hogy kiemeld a növényt a csomagolásból, öntözd meg és hagyd lecsepegni, mielőtt visszahelyezed a fóliát rá. Hosszú távon azonban érdemes eltávolítani a fóliát, és át kell helyezni egy állandó, vízelvezető lyukakkal ellátott tartályba.

Locsolás: nem mindegy mennyit!

A beltéri tűlevelűek, például a kis cserepes boróka és a lucfenyő lombja törékenynek és száraznak tűnhet, ha a növénynek vízre vagy további páratartalomra van szüksége. A mikulásvirág, a karácsonyi kaktusz és a norfolk-szigeti fenyő inkább a szárazabb oldalon, míg a ciklámen, a több vizet kedveli. Az orchideák kicsit trükkösebbek. Kerüljük a túlöntözést, mert az állandó nedvesség hatására a gyökerek elrohadnak. Akkor öntözd meg orchideádat, amikor a talaj teteje kezd kiszáradni.  Ami a hagymás növényeket illeti, mint például a ciklámen és az amarillisz, érdemes ezeket a növényeket alulról öntözni, miközben a hagyma tetejét szárazon kell tartani.

hirdetes

Páratartalom: fontos, hogy ne legyen túl alacsony!

Ezeket a növényeket általában a hidegebb hónapokban ajándékozzák, az ünnepi szezonban, amikor a sütőből kiáramló forró és száraz levegő gyorsan csökkenti a páratartalmat. A páratartalom növelése érdekében vagy csoportosítsd össze a növényeket, vagy tedd őket egy nedves kavicsos tálcára. A kavicsokból származó víz természetesen elpárolog, párás állapotot létrehozva ezzel. 

Metszés: mehet, csak ésszel!

Annak érdekében, hogy ünnepi növényed rendezett legyen, az elhalt virágzást leszedheted vagy levághatod a sárga, vagy sérült leveleket.  A norfolk-szigeti fenyő metszése kicsit szigorúbb. A növény metszése magában foglalja az elhalt vagy haldokló ágak eltávolítását, általában az alján találhatóak ezek. Soha ne vágj le függőleges ágat, mert így tönkreteheted a növény a piramis alakját.

hirdetes

Átültetés, ha eljött az idő

A legtöbb ünnepi növény még sokáig boldog lesz eredeti cserépben. A karácsonyi kaktusz még azt jobban is szereti, ha a gyökerei enyhén görcsösek és kötöttek. De, amikor eljött az ideje, hogy átültessük növényünket, akkor ügyeljünk arra, hogy szabványos, jó vízelvezetésű virágcserepet használjunk, amik vízelvezető lyukakkal vannak ellátva. Az orchideákhoz külön orchidea-specifikus tőzegkeverékre van szükség.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-31

A világ legszebb virágoskertjei – Álomszép virágba borult tájak a világ minden részéről

A világ tele van természeti csodákkal, de kevés látvány olyan lélegzetelállító, mint a színes virágokkal teli mezők és kertek a világ bármely pontján.

2023-03-31

5 budapesti fesztivál áprilisban, amiket nem érdemes kihagyni! Művészet, bor, zene és kultúra minden mennyiségben!

Budapest gyönyörű, amely számos szórakozási, oktatási és kikapcsolódási lehetőséget kínál. Nincs ez másképp áprilisban sem, ezek a fesztiválok várnak!

2023-03-30

Mikor van szüksége egy hortenziának több tápanyagra? Hogyan és mikor kell tápozni?

Adj tápot ezeknek a gyönyörű hortenzia növényeidnek, amikor szükségük van rá, és jutalmul egy életerős, dús és ragyogó hortenzia bokrot kapsz majd ajándékul.

2023-03-23

Nő nem marad szárazon a Hollókői Húsvéti Fesztiválon idén sem! – Mutatjuk a gazdag 4 napos folklór programot!

Ha húsvét, akkor Hollókői Húsvéti Fesztivál, ami az életöröm és a hagyományok ünnepe! Nincs más hely Magyarországon, ahol a hagyományok így életre kelnének!

2023-03-23

9 gyönyörű húsvéti virág és a jelentésük

A húsvéthoz hagyományosan sok gyönyörű virág kapcsolódik, mindegyiknek megvan a maga egyedi jelentése. Tekintsd meg listánkat ezekről a csodálatos virágokról!

2022-12-14

Karácsonyi nagy takarítás – 9 feladat, amit soha nem hagyok ki a nagy nap előtt

Ha a karácsonyra gondolunk, valószínűleg nem a teltházas takarítás lesz az első dolog, ami eszünkbe jut. Pedig ezt nem kéne kihagyni az ünnepi takarítás során!

2023-03-22

Húsvétozás Noszvajon – 2 napos ingyenes gyerekprogram a Noszvaji gazdaházban

Ha húsvétra keresel egy remek programot az egész családnak és a gyerekeknek, akkor nem is kell messzebb utaznotok 2023. húsvét hétvégéjén! Húsvét Noszvajon!

2023-03-29

Mikor trágyázzuk meg a rózsát – szakértőink elmondják, hogyan lehet nagyobb, gyönyörű virágzást elérni

Ha pontosan tudjuk, mikor kell plusz tápanyaggal ellátni a rózsát, és a munkát a megfelelő időben végezzük el, akkor biztosan meg fogjuk aratni a jutalmunkat

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

intron

főként az eukarióták sejtjeiben levő DNS-nek (dezoxiribonukleinsav) azok a néhány száz... Tovább

kazal

a renden szárított széna és a szalma hosszabb időre és szabadban történő tárolásának... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Karácsony növény Ünnep virág