UNESCO Globális Geopark címet nyert a Bükk-vidék Geopark

UNESCO Globális Geopark címet nyert a Bükk-vidék Geopark

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az MTI-n találtuk a remek hírt, mely szerint a  Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet. Minden elismerésünk a szakemberek áldozatos munkájának, hogy védik, óvják, gondozzák hazánk csodaszép helyeit.

UNESCO Globális Geopark Bükk-vidék Geopark

UNESCO kitüntetést kapott a Bükk-vidék Geopark

Több éves szakmai munkának az eredményeként a Bükk-vidék Geopark csütörtökön hivatalosan is tagjává vált a geoparkok 213 tagot számláló, 48 országot érintő nemzetközi hálózatának, elismerve a Bükk-vidék páratlan geodiverzitását. Az UNESCO Végrehajtó Testületének döntését Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára, a Geopark Magyar Nemzeti Bizottság elnöke jelentette be a tárca MTI-nek küldött közleménye szerint.

Az ország egyik legkülönlegesebb helye Bükk-vidék Geopark

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy 2017-ben négy település - Borsodnádasd, Felsőtárkány Répáshuta és Szomolya - kezdeményezésére, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság koordinálásában létrejött, 2817 négyzetkilométer kiterjedésű Bükk-vidék Geopark az ország egyik legösszetettebb földtani kifejlődésű területét fedi le, magában foglalva az Upponyi-hegységet és a Bükköt.

   

Különleges természeti értéket őriz a Bükk-vidék Geopark

A korábban létrejött Bakony-Balaton Geoparkkal és a szlovák-magyar országhatáron átnyúló Novohrad-Nógrád Geoparkkal együtt a három geopark együttesen hazánk területének 7,9 százalékát fedi le, általuk immár az ország 324 települése vesz részt geoparki együttműködésben. Balczó Bertalan ismertette: a geoparkok célja, hogy a helyi közösségekkel együttműködve megőrizzék és bemutassák a természeti és kultúrtörténeti értékeket és ráirányítsák a figyelmet Földünk rendkívüli természeti és kulturális változatosságára.
   

Bükk-vidék Geopark az UNESCO Globális Geopark hálózata része

A geoparkok fontos szerepet töltenek be a vidéki térségek fejlesztésében a földtudományi értékekre alapuló, a helyi szolgáltatókat helyzetbe hozó fenntartható geoturizmus által. A nemzeti park igazgatóságok meghatározó szerepet játszanak geoparkjaink működtetésében. A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a geopark cím elnyerése nem arra utal, hogy egy újabb önálló védett területi kategória jött volna létre, és nem korlátokat vagy újabb előírásokat von maga után, hanem a lehetőségeket nyitja meg a helyi szereplőknek. Az UNESCO Globális Geopark hálózata széleskörű lehetőségeket kínál a kutatások és nemzetközi együttműködések számára, és figyelmet irányít a Bükk-vidék Geoparkra, kiemelve ezen terület gazdag kulturális és természeti örökségét. A Bükk-vidék Geopark csodaszép helyeit ITT nézheted meg. 
 

Forrás: MTI

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

erős méreg jelzésű növényvédő szerek

azok a növényvédő szerek, amelyekből állatkísérletekben (ált. patkányon, szájon át... Tovább

forró levegős szárítás

a nagy (70—80% -os) víztartalmú szecskázott zöldtakarmányok (répa, burgonya, leveles... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek