A faültetés fontossága

hirdetes

Ébredj, és ültess (legalább) egy fát te is!

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus, ZH
Ültessünk fát!

A fák fontossága

A mai fákhoz hasonló növények a devon korban (kb. 400-350 millió éve) jelentek meg nem sokkal azután, hogy az első növények kikapaszkodtak a tengerből a szárazföldre. Kialakulásuk a fotoszintézishez szükséges fényért vívott magassági verseny eredménye: azok a növények, amelyek a többiek fölé tudtak emelkedni, elfoghatták a fényt azok elől. Ehhez speciális szilárdító szövetekkel kellett erősíteniük törzsüket. A fák fontos részei a természeti környezetnek, mert megakadályozzák a talaj erózióját, terméseik mezőgazdasági értéke nagy lehet és esztétikai értékük is jelentős. A fák fontos szerepet játszanak az oxigén termelésével, a szén-dioxid csökkentésével, a talajhőmérséklet mérséklésével. Egyetlen egy fa képes egy tonna széndioxidot elnyelni az élete során, emellett árnyékot ad, ami csökkentheti a légkondicionálás számát 10-15 százalékkal.

Ültessünk fát 

Ha van szabad területünk a kertben, akkor mindenképpen ültessünk egy fát, legfőképpen gyümölcsfát, mivel ezek a növények nemcsak hogy megkötik a szándioxidot, hanem otthont nyújtanak a madaraknak, nem utolsósorban egészséges élelmet biztosítanak a számunkra. Így több legyet is üthetünk egy csapásra, és a távolról szállított gyümölcsök helyett helyben termelt finomságokat fogyaszthatunk. Válasszunk időjárásellenállóbb, fagy-, és szárazságtűrőbb fajtákat. Ha pedig nagyobb, parlagon hevert területed van, akkor a szántóból létrehozhatsz egy erdőt is, ültesd tele fával, még telepítési támogatást is kaphatsz rá! 

hirdetes

Mikor ültessük a fákat és hogyan?

A legjobb időpont ősszel van, akkor, amikor már lehullott a fák levele. Ugyanakkor ültethetünk tavasszal is, nagy odafigyeléssel nyáron is, de ekkor nagy a veszélye annak, hogy kipusztul a növény. Az öreg fákat is érdemes megbecsülni, sokszor elegendő megtisztogatni a fát – levágni a száraz, beteg ágakat, és máris új erőre fog kapni. Az öreg fák többet teremnek, mint fiatal társaik, ráadásul több széndioxidot kötnek meg. Ha kivágunk egy öreg fát, akkor arra ügyeljünk, hogy a helyére ne ültessünk fiatal csemetét, mivel a talaj kimerült, és még fertőzött is lehet, ami hátráltatná a fiatal csemete fejlődését. 

hirdetes

A faültetés menete

Ássunk egy ültetőgödröt: legyen legalább kétszer akkora, mint a konténer, a mélysége pedig ennél is nagyobb legyen, 20 centiméterrel. Az ültetőgödörbe helyezzünk komposztot, a tetejére egy kis földet, ezután vegyük ki a fát a konténerből úgy, hogy a földlabdát ne sértsük meg. Helyezzük a növényt az ültetőgödör közepére, állítsuk olyan mélyre, mint ahogyan a konténerben volt. A komposzttal kevert föld egy részét terítsük a földlabda köré, öntözzük meg egy kicsit. Ezután töltsük föl teljesen az ültetőgödröt földdel, a megmaradó földből pedig hozzunk létre egy tányért a növény köré. Szúrjuk a talajba ferdén a karót úgy, hogy nagyjából 25-30 centiméter legyen belőle a föld alatt. Rögzítsük a karóhoz a növényt egy rugalmas szalaggal nyolcas kötéssel, ezután nincs más dolgunk, mint jó alaposan megöntözzük a fánkat. Sok sikert mindenkinek, osszátok meg cikkünket ismerőseitekkel és buzdítsatok mindenkit arra, hogy ültessen egy fát!  

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-30

A műanyagmentes július margójára: így lehet zöldebb az életünk napról napra

Hogy ki lehet-e iktatni az életünkből teljesen a szemetet, vagy legalább a műanyagot? Ha már csak megpróbálkozunk vele is sokat segítünk a környezetünknek!

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-04-11

Amerika legújabb dobása: Ezzel forradalmasíthatják a növénytermesztést!

Az Amerikában és Kanadában működő a Growmark és a Solinftec együttműködési megállapodást írtak alá. Ezzel a dobással forradalmasítják a növénytermesztést!

2022-07-25

Készíts házi mosogatógép tablettát!

Hogy ha te is használsz mosogatógépet, akkor ez a cikk hasznos lesz számodra, mivel olyan módszert mutatok be, amivel sokat tudsz spórolni és környezetbarát is!

2022-07-04

Ismerd meg a különleges Hegyestűt

Ha Balatonon a Káli-medencénél jártok, érdemes elmenni és a Hegyestűhöz, ami egy vulkán volt régen, ma pedig egy igazi különlegességnek számít. A kilátás a hegyről páratlan!

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-04-12

5 dolog, amiről azt hitted, nem komposztálható, de mégis az

Te is újrahasznosítanál mindent, amit csak lehet? Akkor mostani cikkünket imádni fogod! Mutatunk 5 dolgot, amiről azt hitted nem komposztálható, mégis az!

2022-07-22

5 szobanövény, amivel lehűtheted otthonodat a nyári hőségben

Sokan nem is tudják, de egyes szobanövények nem csak szebbé teszik az otthon helységeit, hanem képesek le is hűteni azokat (ráadásul a levegőt is tisztítják).

További cikkek ebben a témában


kártétel-előrejelzés

az előrejelzésnek az a formája, amely a növényvédelmi beavatkozások gazdaságosságának... Tovább

pajta (szín)

olyan egyszerű építmény, amely tartóoszlopokon nyugvó tetőszerkezetből áll. Ált. minden... Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság Környezetgazdálkodás Környezetvédelem