notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A faültetés fontossága

Hirdetés

Ébredj, és ültess (legalább) egy fát te is!

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Ültessünk fát!

A fák fontossága

A mai fákhoz hasonló növények a devon korban (kb. 400-350 millió éve) jelentek meg nem sokkal azután, hogy az első növények kikapaszkodtak a tengerből a szárazföldre. Kialakulásuk a fotoszintézishez szükséges fényért vívott magassági verseny eredménye: azok a növények, amelyek a többiek fölé tudtak emelkedni, elfoghatták a fényt azok elől. Ehhez speciális szilárdító szövetekkel kellett erősíteniük törzsüket. A fák fontos részei a természeti környezetnek, mert megakadályozzák a talaj erózióját, terméseik mezőgazdasági értéke nagy lehet és esztétikai értékük is jelentős. A fák fontos szerepet játszanak az oxigén termelésével, a szén-dioxid csökkentésével, a talajhőmérséklet mérséklésével. Egyetlen egy fa képes egy tonna széndioxidot elnyelni az élete során, emellett árnyékot ad, ami csökkentheti a légkondicionálás számát 10-15 százalékkal.

 

Ültessünk fát 

Ha van szabad területünk a kertben, akkor mindenképpen ültessünk egy fát, legfőképpen gyümölcsfát, mivel ezek a növények nemcsak hogy megkötik a szándioxidot, hanem otthont nyújtanak a madaraknak, nem utolsósorban egészséges élelmet biztosítanak a számunkra. Így több legyet is üthetünk egy csapásra, és a távolról szállított gyümölcsök helyett helyben termelt finomságokat fogyaszthatunk. Válasszunk időjárásellenállóbb, fagy-, és szárazságtűrőbb fajtákat. Ha pedig nagyobb, parlagon hevert területed van, akkor a szántóból létrehozhatsz egy erdőt is, ültesd tele fával, még telepítési támogatást is kaphatsz rá! 

Hirdetés

 

Mikor ültessük a fákat és hogyan?

A legjobb időpont ősszel van, akkor, amikor már lehullott a fák levele. Ugyanakkor ültethetünk tavasszal is, nagy odafigyeléssel nyáron is, de ekkor nagy a veszélye annak, hogy kipusztul a növény. Az öreg fákat is érdemes megbecsülni, sokszor elegendő megtisztogatni a fát – levágni a száraz, beteg ágakat, és máris új erőre fog kapni. Az öreg fák többet teremnek, mint fiatal társaik, ráadásul több széndioxidot kötnek meg. Ha kivágunk egy öreg fát, akkor arra ügyeljünk, hogy a helyére ne ültessünk fiatal csemetét, mivel a talaj kimerült, és még fertőzött is lehet, ami hátráltatná a fiatal csemete fejlődését. 

Hirdetés

 

A faültetés menete

Ássunk egy ültetőgödröt: legyen legalább kétszer akkora, mint a konténer, a mélysége pedig ennél is nagyobb legyen, 20 centiméterrel. Az ültetőgödörbe helyezzünk komposztot, a tetejére egy kis földet, ezután vegyük ki a fát a konténerből úgy, hogy a földlabdát ne sértsük meg. Helyezzük a növényt az ültetőgödör közepére, állítsuk olyan mélyre, mint ahogyan a konténerben volt. A komposzttal kevert föld egy részét terítsük a földlabda köré, öntözzük meg egy kicsit. Ezután töltsük föl teljesen az ültetőgödröt földdel, a megmaradó földből pedig hozzunk létre egy tányért a növény köré. Szúrjuk a talajba ferdén a karót úgy, hogy nagyjából 25-30 centiméter legyen belőle a föld alatt. Rögzítsük a karóhoz a növényt egy rugalmas szalaggal nyolcas kötéssel, ezután nincs más dolgunk, mint jó alaposan megöntözzük a fánkat. Sok sikert mindenkinek, osszátok meg cikkünket ismerőseitekkel és buzdítsatok mindenkit arra, hogy ültessen egy fát!  

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-07-13

Parlagfű irtása – Akár 5 millió forint is lehet a bírság!

Parlagfű, parlagfűszezon, parlagfűmentesítés – Minden, amit tudni érdemes a parlagfűről, a parlagfű káros hatásairól, illetve a parlagfűmentesítésről. Cikkünkben elmondunk mindent a parlagfűről.

2019-08-08

Az eddiginél is nagyobb poloskainvázió közeleg? - Interjú Dr. Vétek Gáborral

Poloskahelyzet Magyarországon – Dr. Vétek Gáborral, a Szent István Egyetem docensével beszélgettünk arról, hogy milyen ma a poloskahelyzet Magyarországon.

2019-05-10

Magyarországon is így kéne? Focipályából hoztak létre briliáns biogazdaságot!

Felszámolták a focipályát, hogy létrehozhassanak egy biogazdaságot a helyén – Ezzel megmentették az egész iskolát, és jobb életet biztosítanak a gyerekek számára!

2019-04-30

Azt hitték, hogy rég kihalt, de újra felbukkant a gigantikus méretű méhfajta!

Ismét felbukkant a majdnem negyven éve kihaltnak hitt óriásméh, mely négyszer akkora, mint az általunk ismert házi méh. Ismerkedjetek meg vele ti is közelebbről!

2019-04-24

Így védd meg kertedet fóliaalagutakkal

A fóliaalagút egy nagyon szuper módszer, ami sajnos nem terjedt még el annyira, amennyire kellene. Most elmondom, miért kellene nektek is kipróbálnotok minél hamarabb!

2019-05-06

Elképesztő, Magyarország egyik legidősebb erdejét vágták ki a Bükkben!

Elképesztő, ami Magyarországon (is) zajlik, most 180 évesnél idősebb erdőt vágtak ki védett területen, a Bükki Nemzeti Parkban. Nézzük a részleteket!

2019-07-23

A leggyakoribb kerti kártevők (és hogyan védekezz ellenük)

Mostani cikkünket mindenkinek merem ajánlani, bemutatjuk azokat a kerti kártevőket, amik a legtöbbször előfordulnak a házikertekben, és természetesen az ellenük való védekezési módokat is megtalálhatjátok!

2019-08-05

Morgan Freeman méhrezervátummá alakította 500 ezer négyzetméteres farmját

Morgan Freeman-ről igazán példát vehetne az összes ember, ő az, aki tényleg mindent képes megtenni, ha állatokról van szó, most 500 000 négyzetméteres farmját alakította át a méhek miatt.

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
300 762
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 895 497
Közösség

juhhibridek

régebben juhhibridek alatt a házijuhoknak a rokonfajaival való keresztezése után született... Tovább

szőnyegrend

A kaszálógépek után lazán szétterítve maradó szálas termény. Előnye, hogy gyorsabban... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 97

Átlagos értékelés: 5.0

Gazdaság Környezetgazdálkodás Környezetvédelem