notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A faültetés fontossága

Hirdetés

Ébredj, és ültess (legalább) egy fát te is!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Ültessünk fát!

A fák fontossága

A mai fákhoz hasonló növények a devon korban (kb. 400-350 millió éve) jelentek meg nem sokkal azután, hogy az első növények kikapaszkodtak a tengerből a szárazföldre. Kialakulásuk a fotoszintézishez szükséges fényért vívott magassági verseny eredménye: azok a növények, amelyek a többiek fölé tudtak emelkedni, elfoghatták a fényt azok elől. Ehhez speciális szilárdító szövetekkel kellett erősíteniük törzsüket. A fák fontos részei a természeti környezetnek, mert megakadályozzák a talaj erózióját, terméseik mezőgazdasági értéke nagy lehet és esztétikai értékük is jelentős. A fák fontos szerepet játszanak az oxigén termelésével, a szén-dioxid csökkentésével, a talajhőmérséklet mérséklésével. Egyetlen egy fa képes egy tonna széndioxidot elnyelni az élete során, emellett árnyékot ad, ami csökkentheti a légkondicionálás számát 10-15 százalékkal.

 

Ültessünk fát 

Ha van szabad területünk a kertben, akkor mindenképpen ültessünk egy fát, legfőképpen gyümölcsfát, mivel ezek a növények nemcsak hogy megkötik a szándioxidot, hanem otthont nyújtanak a madaraknak, nem utolsósorban egészséges élelmet biztosítanak a számunkra. Így több legyet is üthetünk egy csapásra, és a távolról szállított gyümölcsök helyett helyben termelt finomságokat fogyaszthatunk. Válasszunk időjárásellenállóbb, fagy-, és szárazságtűrőbb fajtákat. Ha pedig nagyobb, parlagon hevert területed van, akkor a szántóból létrehozhatsz egy erdőt is, ültesd tele fával, még telepítési támogatást is kaphatsz rá! 

Hirdetés

 

Mikor ültessük a fákat és hogyan?

A legjobb időpont ősszel van, akkor, amikor már lehullott a fák levele. Ugyanakkor ültethetünk tavasszal is, nagy odafigyeléssel nyáron is, de ekkor nagy a veszélye annak, hogy kipusztul a növény. Az öreg fákat is érdemes megbecsülni, sokszor elegendő megtisztogatni a fát – levágni a száraz, beteg ágakat, és máris új erőre fog kapni. Az öreg fák többet teremnek, mint fiatal társaik, ráadásul több széndioxidot kötnek meg. Ha kivágunk egy öreg fát, akkor arra ügyeljünk, hogy a helyére ne ültessünk fiatal csemetét, mivel a talaj kimerült, és még fertőzött is lehet, ami hátráltatná a fiatal csemete fejlődését. 

Hirdetés

 

A faültetés menete

Ássunk egy ültetőgödröt: legyen legalább kétszer akkora, mint a konténer, a mélysége pedig ennél is nagyobb legyen, 20 centiméterrel. Az ültetőgödörbe helyezzünk komposztot, a tetejére egy kis földet, ezután vegyük ki a fát a konténerből úgy, hogy a földlabdát ne sértsük meg. Helyezzük a növényt az ültetőgödör közepére, állítsuk olyan mélyre, mint ahogyan a konténerben volt. A komposzttal kevert föld egy részét terítsük a földlabda köré, öntözzük meg egy kicsit. Ezután töltsük föl teljesen az ültetőgödröt földdel, a megmaradó földből pedig hozzunk létre egy tányért a növény köré. Szúrjuk a talajba ferdén a karót úgy, hogy nagyjából 25-30 centiméter legyen belőle a föld alatt. Rögzítsük a karóhoz a növényt egy rugalmas szalaggal nyolcas kötéssel, ezután nincs más dolgunk, mint jó alaposan megöntözzük a fánkat. Sok sikert mindenkinek, osszátok meg cikkünket ismerőseitekkel és buzdítsatok mindenkit arra, hogy ültessen egy fát!  

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2020-02-20

Szomorú, hogy valaki képes erre - Gázolajjal öntözték meg az Újszülöttek ligetét

Elképesztő, hogy mire képesek az emberek, csak azért, mert őket zavarja valami. Most az újszülöttek tiszteletére ültetett fákat locsolták le gázolajjal.

2020-01-31

A koronavírus tünetei - Erre érdemes odafigyelni!

Sajnos javában zajlik az új évtized járványa, mi nem más, mint a koronavírus. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a koronavírus tüneteiről, tartsatok velem!

2020-01-31

Globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a WHO a koronavírus miatt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kihirdette a globális egészségügyi vészhelyzetet a Kínában tomboló koronavírus miatt, nézzük a részleteket!

2020-01-28

Világjárvány a küszöbön – Minden a koronavírusról

A koronavírus egyre gyorsabban terjed, az egész világot rettegésben tartja. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a Kínából kiinduló koronavírusról.

2020-02-20

2000 tonna betegségeket terjesztő rovar marad életben, ha nem segítünk a fecskéknek!

Hatalmas bajban vagyunk, és ha így marad, akkor még nagyobb bajban leszünk. A fecskék száma az utóbbi két évtizedben a felére esett vissza. Védjük meg együtt a fecskéket!

2019-11-26

HIVATALOS – Mostantól börtönbüntetés jár az állatkínzóknak!

Az állatkínzókat is börtönbüntetéssel lehet súlytani mostantól kezdve. Nézzük, milyen büntetésben részesülhetnek az állatkínzók, végre börtönbe is mehetnek tettükért!

2020-02-18

Bibliai méretű sáskajárás Afrikában: Milliók maradhatnak élelem nélkül

Elképesztő, mekkora károkat okozhat a most zajló sáskajárás Afrikában. Becslések szerint több millióan maradhatnak élelem nélkül, ha nem sikerül megfékezni a sáskajárást.

2020-01-09

Vágjunk bele az önellátó életmódba – Előnyök/hátrányok szakértőktől!

Az önellátó életmód útja rögös és hosszú, éppen ezért szeretnénk nektek segítséget nyújtani mostani cikkünkkel, melyből minden kiderül az önellátó életmódról!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
662 300
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 375 382
Közösség

ételmérgezés

baktériumokat v. azok toxinjait tartalmazó élelmiszer elfogyasztása okozta betegség. Az előbbi... Tovább

hipoxia (hypoxia)

a szövetek, sejtek hiányos oxigénellátása. A hipoxia hipoxémiából, a vérellátás... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 97

Átlagos értékelés: 5.0

Gazdaság Környezetgazdálkodás Környezetvédelem