A faültetés fontossága

hirdetes

Ébredj, és ültess (legalább) egy fát te is!

Szélesi Ferenc
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Ültessünk fát!

A fák fontossága

A mai fákhoz hasonló növények a devon korban (kb. 400-350 millió éve) jelentek meg nem sokkal azután, hogy az első növények kikapaszkodtak a tengerből a szárazföldre. Kialakulásuk a fotoszintézishez szükséges fényért vívott magassági verseny eredménye: azok a növények, amelyek a többiek fölé tudtak emelkedni, elfoghatták a fényt azok elől. Ehhez speciális szilárdító szövetekkel kellett erősíteniük törzsüket. A fák fontos részei a természeti környezetnek, mert megakadályozzák a talaj erózióját, terméseik mezőgazdasági értéke nagy lehet és esztétikai értékük is jelentős. A fák fontos szerepet játszanak az oxigén termelésével, a szén-dioxid csökkentésével, a talajhőmérséklet mérséklésével. Egyetlen egy fa képes egy tonna széndioxidot elnyelni az élete során, emellett árnyékot ad, ami csökkentheti a légkondicionálás számát 10-15 százalékkal.

Ültessünk fát 

Ha van szabad területünk a kertben, akkor mindenképpen ültessünk egy fát, legfőképpen gyümölcsfát, mivel ezek a növények nemcsak hogy megkötik a szándioxidot, hanem otthont nyújtanak a madaraknak, nem utolsósorban egészséges élelmet biztosítanak a számunkra. Így több legyet is üthetünk egy csapásra, és a távolról szállított gyümölcsök helyett helyben termelt finomságokat fogyaszthatunk. Válasszunk időjárásellenállóbb, fagy-, és szárazságtűrőbb fajtákat. Ha pedig nagyobb, parlagon hevert területed van, akkor a szántóból létrehozhatsz egy erdőt is, ültesd tele fával, még telepítési támogatást is kaphatsz rá! 

hirdetes

Mikor ültessük a fákat és hogyan?

A legjobb időpont ősszel van, akkor, amikor már lehullott a fák levele. Ugyanakkor ültethetünk tavasszal is, nagy odafigyeléssel nyáron is, de ekkor nagy a veszélye annak, hogy kipusztul a növény. Az öreg fákat is érdemes megbecsülni, sokszor elegendő megtisztogatni a fát – levágni a száraz, beteg ágakat, és máris új erőre fog kapni. Az öreg fák többet teremnek, mint fiatal társaik, ráadásul több széndioxidot kötnek meg. Ha kivágunk egy öreg fát, akkor arra ügyeljünk, hogy a helyére ne ültessünk fiatal csemetét, mivel a talaj kimerült, és még fertőzött is lehet, ami hátráltatná a fiatal csemete fejlődését. 

hirdetes

A faültetés menete

Ássunk egy ültetőgödröt: legyen legalább kétszer akkora, mint a konténer, a mélysége pedig ennél is nagyobb legyen, 20 centiméterrel. Az ültetőgödörbe helyezzünk komposztot, a tetejére egy kis földet, ezután vegyük ki a fát a konténerből úgy, hogy a földlabdát ne sértsük meg. Helyezzük a növényt az ültetőgödör közepére, állítsuk olyan mélyre, mint ahogyan a konténerben volt. A komposzttal kevert föld egy részét terítsük a földlabda köré, öntözzük meg egy kicsit. Ezután töltsük föl teljesen az ültetőgödröt földdel, a megmaradó földből pedig hozzunk létre egy tányért a növény köré. Szúrjuk a talajba ferdén a karót úgy, hogy nagyjából 25-30 centiméter legyen belőle a föld alatt. Rögzítsük a karóhoz a növényt egy rugalmas szalaggal nyolcas kötéssel, ezután nincs más dolgunk, mint jó alaposan megöntözzük a fánkat. Sok sikert mindenkinek, osszátok meg cikkünket ismerőseitekkel és buzdítsatok mindenkit arra, hogy ültessen egy fát!  

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-04-21

5+1 tipp, hogy szebbek, jobbak legyen a dáliáid

A dália csodaszép! Hoztunk is 5+1 tippet, hogy a lehető legtöbbet hozd ki ezekből a csodás virágokból, mutatjuk, hogyan tudod csodássá varázsolni a dáliát!

2023-04-18

Nagyon veszélyes most fákat, bokrokat kivágni!- Erre figyelj oda!

A költési időszakban végzett fa- és bokroskivágások veszélyeire hívja fel a figyelmet az MME az MTI közleményében. Szerintünk is nagyon fontos ez a téma!

2023-04-14

Gyönyörű szobanövények, amelyek taszítják a szúnyogokat, poloskákat és egyéb kártevőket

Utálod, ha bogarakat, szúnyogokat, legyeket találsz a lakásodban? Csodaszép szobanövényekkel állíthatsz tűzfalat a kártevőknek, elriaszthatod a legyeket, szúnyo

2023-05-27

9 házi készítésű növényvédőszer a virágoskerthez

A házi készítésű növényvédőszerek nem csak környezettudatosak és természetesek, de az egészségesedre sincsenek káros hatással, nem úgy, mint sok bolti változatuk.

2023-04-20

Mikor, hogyan, mennyit locsold az orchideádat az optimális virágzás érdekében?

Mennyi vizet kell önteni az orchideára? Melyik a legjobb öntözési módszer az orchideák számára, hogyan alkalmazd? Mennyi vizet kell locsolni az orchideára?

2023-03-09

Hogyan ültess epret cserépbe? Mutatjuk mire figyelj!

Manapság egyre divatosabb a városi kertészkedés, aminek kapcsán az eper cserépbe ültetésének ügye is felmerült. Lehet epret cserépbe ültetni, mire kell figyelni?

2023-04-27

Újabb két magyar termékünk vált hivatalosan is hungarikummá!

A Hungarikum legújabb termékei közül kettő a Pozsonyi kifli és a Höveji csipke. Bemutatjuk a legújabb két hivatalosan elfogadott hungarikumunkat a cikkben!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gyomirtó Puma Extra

Gyomirtó permetezőszer őszi búza, őszi és tavaszi árpa, rozs és tritikále... Tovább

ellés jelei

elsősorban a medence környéki szövetekben kialakuló —> vizenyős beszűrődésből... Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság Környezetgazdálkodás Környezetvédelem