Az újborból fizetnék ki az idei szőlőt

hirdetes

Az újborból fizetnék ki az idei szőlőt

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Most még csak a seregélyhajtóktól hangos a szőlőtáblák környéke, de nem kizárt, hogy a közelgő nagyszüret idején már a pénzükért zajonganak a termelők, ugyanis az idén nem a túltermelés, hanem a felvásárlók pénztelensége miatt várható feszültség. Már szüretelnek, csak legyen, aki fizessen.
Az újborból fizetnék ki az idei szőlőt

A leggyorsabb érésű, édes szőlőt már napok óta szedik a Balaton-felvidéken, Etyeken, az Alföld melegebb dűlőin. A legkorábban érő Irsai Olivér és Csabagyöngye fajtákkal ugyanis megkezdődött a szőlőszüret. A kilónként 65 forint körüli felvásárlási árakat a termelők többsége kevesli ugyan, de sokan hozzáteszik, ez azért a várakozásoknál jobb. A szüret előtti árlatolgatáskor sokan úgy vélték, rendkívül nyomottak lesznek az árak, miután a pincészetek többségének nagyok a készleteik. Ez alól a legkorábbi szőlők kivételnek számíthatnak, hiszen ilyenkor még van pénzük a felvásárlóknak.

Horváth Csaba a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára azt mondta lapunknak, hogy a később kezdődő főszüret idején nem a túltermelés okozhat majd fennakadást, hanem a felvásárlók elmaradó szőlőéhsége. Kevés a hír a szerződéses felvásárlásról ezért egyelőre nem tudni milyen árak várhatók. De kevesebben bíznak abban, hogy drágulna a szőlő - teszi hozzá.
Egyrészt tavaly sokan bevásároltak az olcsó szőlőből, másrészt csökkent az értékesítés. A külpiacon - a jelentős túlkínálat miatt - a hazai bortermelők általában nem jeleskedtek. Ez alól kivitelnek a vörösborok számítanak: a legfrissebb KSH-adatok szerint az első negyedévben, a tavalyi 10 millió forint helyett 30 millió forintért sikerült minőségi hordós vörösbort eladni. A mennyiség tekintetében még ennél is nagyobb a javulás, ami tulajdonképpen annyit jelent, hogy a gyengülő forint ellenére az átlagárak romlottak.
A gazdasági válság nem kerülte el a hazai borfogyasztókat sem, ezért - bár erről friss adat nincs -, de a pincészetek csökkenő bevétellel számolhatnak. Az elmaradó pénz rontja a pincészetek likviditási helyzetét. Ezért egyre népszerűbb termék lesz az újbor, mint fogyasztási kategória. Hiszen a korai szüret után, leggyorsabban szeptember végén már piacra dobott első idei borok bevétele hamar, még a főszüret megkezdése előtt megérkezik, s ezt a pénzt már újra lehet forgatni a jelentősebb fajták felvásárlásakor.
Horváth Csaba szerint a közeljövőben a hazai szőlőtermelés fennmaradása is veszélybe kerülhet, ha nem sikerül új piacokat, fogyasztókat találni. Az itthoni piacon a bort fogyasztók körének szélesítésében látnak lehetőséget, mert az egy főre jutó borfogyasztás növelése már csak azért sem lehet cél, mert élesedett a verseny szeszes italok piacán. A kereskedelmi láncok újra nagy mennyiségű olcsó dobozos sört és olcsó bort importálnak. Ezenkívül a piacon számos szeszipari cég megjelent különböző olcsó itallal, ami megint csak rontja a hazai bor versenyesélyét.
Megoldás lehet az is, ha valamilyen kedvezményes hitellehetőséghez jutnak a felvásárlók, hogy a szüret idején vásárolhassanak. A HNT jó példának tartja azt a négy évvel ezelőtti osztrák kedvezményt is, amikor a borfogyasztás növelése érdekében a hazai előállítású pezsgő jövedéki adóját nulla kulcsban állapították meg. Az elmaradó állami bevételeket a megnövekedett pezsgővásárlásból származó többlet fogyasztási adó pótolja.

hirdetes
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

ipari csarnok

a gépműhely legnagyobb kiterjedésű részegysége, amelyben az erő- és munkagépek... Tovább

véraspiráció

Az állatok levágása v. a felső légutakban (->légzőkészülék) keletkező vérzések folytán... Tovább

Tovább a lexikonra