notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az újborból fizetnék ki az idei szőlőt

Hirdetés

Az újborból fizetnék ki az idei szőlőt

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Most még csak a seregélyhajtóktól hangos a szőlőtáblák környéke, de nem kizárt, hogy a közelgő nagyszüret idején már a pénzükért zajonganak a termelők, ugyanis az idén nem a túltermelés, hanem a felvásárlók pénztelensége miatt várható feszültség. Már szüretelnek, csak legyen, aki fizessen.
Az újborból fizetnék ki az idei szőlőt

A leggyorsabb érésű, édes szőlőt már napok óta szedik a Balaton-felvidéken, Etyeken, az Alföld melegebb dűlőin. A legkorábban érő Irsai Olivér és Csabagyöngye fajtákkal ugyanis megkezdődött a szőlőszüret. A kilónként 65 forint körüli felvásárlási árakat a termelők többsége kevesli ugyan, de sokan hozzáteszik, ez azért a várakozásoknál jobb. A szüret előtti árlatolgatáskor sokan úgy vélték, rendkívül nyomottak lesznek az árak, miután a pincészetek többségének nagyok a készleteik. Ez alól a legkorábbi szőlők kivételnek számíthatnak, hiszen ilyenkor még van pénzük a felvásárlóknak.

Horváth Csaba a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára azt mondta lapunknak, hogy a később kezdődő főszüret idején nem a túltermelés okozhat majd fennakadást, hanem a felvásárlók elmaradó szőlőéhsége. Kevés a hír a szerződéses felvásárlásról ezért egyelőre nem tudni milyen árak várhatók. De kevesebben bíznak abban, hogy drágulna a szőlő - teszi hozzá.
Egyrészt tavaly sokan bevásároltak az olcsó szőlőből, másrészt csökkent az értékesítés. A külpiacon - a jelentős túlkínálat miatt - a hazai bortermelők általában nem jeleskedtek. Ez alól kivitelnek a vörösborok számítanak: a legfrissebb KSH-adatok szerint az első negyedévben, a tavalyi 10 millió forint helyett 30 millió forintért sikerült minőségi hordós vörösbort eladni. A mennyiség tekintetében még ennél is nagyobb a javulás, ami tulajdonképpen annyit jelent, hogy a gyengülő forint ellenére az átlagárak romlottak.
A gazdasági válság nem kerülte el a hazai borfogyasztókat sem, ezért - bár erről friss adat nincs -, de a pincészetek csökkenő bevétellel számolhatnak. Az elmaradó pénz rontja a pincészetek likviditási helyzetét. Ezért egyre népszerűbb termék lesz az újbor, mint fogyasztási kategória. Hiszen a korai szüret után, leggyorsabban szeptember végén már piacra dobott első idei borok bevétele hamar, még a főszüret megkezdése előtt megérkezik, s ezt a pénzt már újra lehet forgatni a jelentősebb fajták felvásárlásakor.
Horváth Csaba szerint a közeljövőben a hazai szőlőtermelés fennmaradása is veszélybe kerülhet, ha nem sikerül új piacokat, fogyasztókat találni. Az itthoni piacon a bort fogyasztók körének szélesítésében látnak lehetőséget, mert az egy főre jutó borfogyasztás növelése már csak azért sem lehet cél, mert élesedett a verseny szeszes italok piacán. A kereskedelmi láncok újra nagy mennyiségű olcsó dobozos sört és olcsó bort importálnak. Ezenkívül a piacon számos szeszipari cég megjelent különböző olcsó itallal, ami megint csak rontja a hazai bor versenyesélyét.
Megoldás lehet az is, ha valamilyen kedvezményes hitellehetőséghez jutnak a felvásárlók, hogy a szüret idején vásárolhassanak. A HNT jó példának tartja azt a négy évvel ezelőtti osztrák kedvezményt is, amikor a borfogyasztás növelése érdekében a hazai előállítású pezsgő jövedéki adóját nulla kulcsban állapították meg. Az elmaradó állami bevételeket a megnövekedett pezsgővásárlásból származó többlet fogyasztási adó pótolja.

Hirdetés
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
622 902
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
622 902
Közösség

konténer

az anyagmozgatás, s benne az egységrakomány-képzés egyik legkorszerűbb eszköze. Lényegében... Tovább

17/2006. (II. 28.) FVM rendelet

a szántóföldi növényfajok vetõmagvainak elõállításáról és forgalomba hozataláról... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 141

Átlagos értékelés: 4.7