notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az orosz kutatók azt állítják, hogy Szibériában újabb jó állapotban konzerválódott mamutot találtak. A mamut vére és izmai jó állapotban maradtak meg a hidegnek köszönhetően.

Hirdetés

Újabb konzerválódott mamutot találtak Szibériában

Kucsma Vivien

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az orosz kutatók azt állítják, hogy Szibériában újabb jó állapotban konzerválódott mamutot találtak. A mamut vére és izmai jó állapotban maradtak meg a hidegnek köszönhetően. Nincs kizárva, hogy fel lehet használni az állat szöveteit DNS kutatás szempontjából.

Az orosz kutatók azt állítják, hogy Szibériában újabb jó állapotban konzerválódott mamutot találtak. A mamut vére és izmai jó állapotban maradtak meg a hidegnek köszönhetően.

 

 

 

Újabb mamut lelet – A hidegben még a vér is konzerválódott

Egy teljesen kifejlett nőstény mamutot találtak Oroszország északnyugati részén, a Lakhovszkij-szigetek egyikén. A feltárás során felfedezték, hogy az állat alatt egy nagy sötét folt gyűlt össze. Amikor feltörték az üreget, a sötét folt a mínusz 10 fokos hidegben kifolyt az üregből. Szemjon Grigorijev, az Észak-keleti Szövetségi Egyetem mamutspecialistája feltételezni véli, hogy a sötét folt a mamut vére, ami halála után a tetem alatt gyűlt össze. A begyűjtött vérmintákat most vizsgálatoknak vetik alá. A vér mellett egészben maradt izmokat is találtak a kutatók, méghozzá az izomzat friss, vörös színe is megmaradt.
Hirdetés
 
Újabb mamutleletet találtak

Újabb mamut lelet – A vadak széthordták a felét

A mamut valószínűleg úgy pusztult el, hogy kb. 3 tonnás testének súlya alatt megroppant a jég és beszakadt. Az így elpusztult állatból több ragadozó is ehetett. Ezt bizonyítja az is, hogy a tetemet nem egészben találták meg, hanem darabokban, egymástól távolabbi helyeken. A mamut alsó része a jég fogságába esett, a felső testét viszont széthordták az akkori ragadozók és dögevők. Ezért lehetséges az, hogy az állat alatt összegyűlt a vére és hogy az alsó része érintetlen maradhatott hosszú évezredekig.

Újabb mamut lelet – A hiteles beszámolókra még várni kell

Hirdetés
A tudósok szerint a nőstény mamut 50-60 éves lehetett, amikor a jégbe fagyott. Jelenleg kb. egy tonnát nyomhat a maradványa, de életében könnyedén elérhette a három tonnát. Grigorijev szerint az állat megközelítőleg 10-15 ezer évvel ezelőtt élt. A kutatók eddig három mamuttetemet találtak Oroszország területén, amit rendkívül jó állapotban tartósított a permafroszt, azaz örök jég. A felfedezés híre egyelőre még független megerősítésre vár és a külföldi kutatók is csak júliusban láthatják a mamutról szóló kutatási anyagokat.
 
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
597 024
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
597 024
Közösség

Dabasi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Dabas Bartók Béla u. 52. 2370 Magyarország Tovább

vízmozgás

A víz helyzetváltoztatása, áramlása. A medrekben, csatornákban a prmanens v. a lejtés... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 159

Átlagos értékelés: 5.0

Állatok