Az orosz kutatók azt állítják, hogy Szibériában újabb jó állapotban konzerválódott mamutot találtak. A mamut vére és izmai jó állapotban maradtak meg a hidegnek köszönhetően.

Újabb konzerválódott mamutot találtak Szibériában

Kucsma Vivien
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az orosz kutatók azt állítják, hogy Szibériában újabb jó állapotban konzerválódott mamutot találtak. A mamut vére és izmai jó állapotban maradtak meg a hidegnek köszönhetően. Nincs kizárva, hogy fel lehet használni az állat szöveteit DNS kutatás szempontjából.

Az orosz kutatók azt állítják, hogy Szibériában újabb jó állapotban konzerválódott mamutot találtak. A mamut vére és izmai jó állapotban maradtak meg a hidegnek köszönhetően.

 

 

 

Újabb mamut lelet – A hidegben még a vér is konzerválódott

Egy teljesen kifejlett nőstény mamutot találtak Oroszország északnyugati részén, a Lakhovszkij-szigetek egyikén. A feltárás során felfedezték, hogy az állat alatt egy nagy sötét folt gyűlt össze. Amikor feltörték az üreget, a sötét folt a mínusz 10 fokos hidegben kifolyt az üregből. Szemjon Grigorijev, az Észak-keleti Szövetségi Egyetem mamutspecialistája feltételezni véli, hogy a sötét folt a mamut vére, ami halála után a tetem alatt gyűlt össze. A begyűjtött vérmintákat most vizsgálatoknak vetik alá. A vér mellett egészben maradt izmokat is találtak a kutatók, méghozzá az izomzat friss, vörös színe is megmaradt.
 
Újabb mamutleletet találtak

Újabb mamut lelet – A vadak széthordták a felét

A mamut valószínűleg úgy pusztult el, hogy kb. 3 tonnás testének súlya alatt megroppant a jég és beszakadt. Az így elpusztult állatból több ragadozó is ehetett. Ezt bizonyítja az is, hogy a tetemet nem egészben találták meg, hanem darabokban, egymástól távolabbi helyeken. A mamut alsó része a jég fogságába esett, a felső testét viszont széthordták az akkori ragadozók és dögevők. Ezért lehetséges az, hogy az állat alatt összegyűlt a vére és hogy az alsó része érintetlen maradhatott hosszú évezredekig.

Újabb mamut lelet – A hiteles beszámolókra még várni kell

A tudósok szerint a nőstény mamut 50-60 éves lehetett, amikor a jégbe fagyott. Jelenleg kb. egy tonnát nyomhat a maradványa, de életében könnyedén elérhette a három tonnát. Grigorijev szerint az állat megközelítőleg 10-15 ezer évvel ezelőtt élt. A kutatók eddig három mamuttetemet találtak Oroszország területén, amit rendkívül jó állapotban tartósított a permafroszt, azaz örök jég. A felfedezés híre egyelőre még független megerősítésre vár és a külföldi kutatók is csak júliusban láthatják a mamutról szóló kutatási anyagokat.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

istállótrágya

alomanyaggal kevert szilárd és híg ürülék (szerves trágyák). Az állatfajnak és az... Tovább

lánctalp

traktorok és egyéb gépek járószerkezetének a talajjal közvetlenül érintkező része.... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok