Az Ecuador és Kolumbia őserdeiben élő emlősfajt amerikai tudósok fedezték fel. Az olinguito 35 éve az első új emlős, amelyet a nyugati féltekén azonosítottak. Az új faj felfedezését DNS-vizsgálat igazolta. Új emlősfaj, olinguito, agrár, mezőgazdaság

Új emlőst fedeztek fel Dél-Amerikában

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az Ecuador és Kolumbia őserdeiben élő emlősfajt amerikai tudósok fedezték fel. Az olinguito 35 éve az első új emlős, amelyet a nyugati féltekén azonosítottak. Az új faj felfedezését DNS-vizsgálat igazolta.

Az Ecuador és Kolumbia őserdeiben élő emlősfajt amerikai tudósok fedezték fel. Az olinguito 35 éve az első új emlős, amelyet a nyugati féltekén azonosítottak. Az új faj felfedezését DNS-vizsgálat igazolta. Új emlősfaj, olinguito, agrár, mezőgazdaság

 

 

 

Új emlősfaj – Az olinguito jellemzői

Az olinguito vörösesbarna bundájú, hosszú farkú, 60 centis, egykilós emlős. A mosómedvék családjába sorolt állatka Ecuador és Kolumbia ködös őserdeiben él, éjszakánként bújik elő és fáról fára ugrál. A kutatók hosszú éveket töltöttek a felkutatásával, pedig egy példánya egy évig élt a Smithsonian által működtetett állatkertben. Akkor azonban tévedésből egy másik fajhoz tartozónak vélték.
"Majd kiszúrta a szemünket, mégsem vettük észre, pedig rendkívül szép állat" - ismerte el Kristofer Helgen, az intézet szakértője. Mint elmondta: a Ringerl nevű nőstényt tévedésből az olingo fajhoz tartozónak vélték és több amerikai állatkertben is megpróbálták olingókkal párosítani, ami nem sikerült, és 1976-ban végül utód nélkül pusztult el.

Új emlősfaj – 2006-ban fedezték fel az olinguitót

Helgen állatirhák és csontvázak tanulmányozása közben jött rá, hogy egy új fajjal van dolga, és amikor 2006-ban Dél-Amerikában járt egy kutatócsoporttal, szinte az első éjszakán belebotlottak az olinguitóba. "Mintha csak ránk várt volna" - idézte fel a tudós a találkozást.

Új emlősfaj – Összekeverték az olingót és az olinguitót

Utólag Helgen is nehezen talál rá magyarázatot, hogyan keverhették össze az olingót az olinguitóval, hiszen - mint mondta - rengeteg jellemzőjük eltérő.
Az olinguitók kisebbek, rövidebb a farkuk, kerekebb a pofájuk, apróbb a fülük, sötétebb és sűrűbb a gereznájuk - festette le a különbséget a kutató. "Mintha egy mackót kereszteznénk egy házimacskával" - fogalmazott.
 
Új emlősfaj – Az olinguito

Új emlősfaj – Az olinguitok éjszakai állatok

Az állat ragadozó létére főként gyümölcsökön él és alkalmanként egyetlen utódot hoz világra. Helgen szerint ezrével élnek a faj példányai a hegyvidéki erdőségekben. Valószínűleg azért nem fedezték fel őket eddig, mert éjszakánként ugrálnak a fák tetején.

Új emlősfaj – Több helyen is élhetnek olinguitók

Egyelőre csak Kolumbiában és Ecuadorban találták meg a példányait, de a kutatók szerint Panamában, Costa Ricában, Venezuelában, Brazíliában, Peruban és Guyanában is előfordulhatnak.
A tudósok gyakran bukkannak új fajokra, de ezek főként apró rovarok, új emlősöket ritkán lelnek.
 
"Sokan gondolják, hogy nem lehet már új fajokat felfedezni, különösen nem viszonylag nagy, karizmatikus állatokat. Ez a tanulmány azt bizonyítja, hogy ez a feltevés egyszerűen nem állja meg a helyét" - hangsúlyozta a felfedezés jelentőségét Darin Croft anatómiaprofesszor, a clevelandi Case Western Reserve University tudósa.
 

Forrás: MTI

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

megporzás

a virágpornak (pollen) a magkezdemény csúcsára (nyitvatermők) v. a bibére (virág) kerülése... Tovább

finom fésűsgyapjú

egyes merinói juhok 6 cm-nél hosszabb, erős, rugalmas, finom, 18—22 um vastagságú, A... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok