notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az Ecuador és Kolumbia őserdeiben élő emlősfajt amerikai tudósok fedezték fel. Az olinguito 35 éve az első új emlős, amelyet a nyugati féltekén azonosítottak. Az új faj felfedezését DNS-vizsgálat igazolta. Új emlősfaj, olinguito, agrár, mezőgazdaság

Hirdetés

Új emlőst fedeztek fel Dél-Amerikában

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az Ecuador és Kolumbia őserdeiben élő emlősfajt amerikai tudósok fedezték fel. Az olinguito 35 éve az első új emlős, amelyet a nyugati féltekén azonosítottak. Az új faj felfedezését DNS-vizsgálat igazolta.

Az Ecuador és Kolumbia őserdeiben élő emlősfajt amerikai tudósok fedezték fel. Az olinguito 35 éve az első új emlős, amelyet a nyugati féltekén azonosítottak. Az új faj felfedezését DNS-vizsgálat igazolta. Új emlősfaj, olinguito, agrár, mezőgazdaság

 

 

 

Új emlősfaj – Az olinguito jellemzői

Az olinguito vörösesbarna bundájú, hosszú farkú, 60 centis, egykilós emlős. A mosómedvék családjába sorolt állatka Ecuador és Kolumbia ködös őserdeiben él, éjszakánként bújik elő és fáról fára ugrál. A kutatók hosszú éveket töltöttek a felkutatásával, pedig egy példánya egy évig élt a Smithsonian által működtetett állatkertben. Akkor azonban tévedésből egy másik fajhoz tartozónak vélték.
"Majd kiszúrta a szemünket, mégsem vettük észre, pedig rendkívül szép állat" - ismerte el Kristofer Helgen, az intézet szakértője. Mint elmondta: a Ringerl nevű nőstényt tévedésből az olingo fajhoz tartozónak vélték és több amerikai állatkertben is megpróbálták olingókkal párosítani, ami nem sikerült, és 1976-ban végül utód nélkül pusztult el.

Új emlősfaj – 2006-ban fedezték fel az olinguitót

Helgen állatirhák és csontvázak tanulmányozása közben jött rá, hogy egy új fajjal van dolga, és amikor 2006-ban Dél-Amerikában járt egy kutatócsoporttal, szinte az első éjszakán belebotlottak az olinguitóba. "Mintha csak ránk várt volna" - idézte fel a tudós a találkozást.
Hirdetés

Új emlősfaj – Összekeverték az olingót és az olinguitót

Utólag Helgen is nehezen talál rá magyarázatot, hogyan keverhették össze az olingót az olinguitóval, hiszen - mint mondta - rengeteg jellemzőjük eltérő.
Az olinguitók kisebbek, rövidebb a farkuk, kerekebb a pofájuk, apróbb a fülük, sötétebb és sűrűbb a gereznájuk - festette le a különbséget a kutató. "Mintha egy mackót kereszteznénk egy házimacskával" - fogalmazott.
 
Új emlősfaj – Az olinguito

Új emlősfaj – Az olinguitok éjszakai állatok

Az állat ragadozó létére főként gyümölcsökön él és alkalmanként egyetlen utódot hoz világra. Helgen szerint ezrével élnek a faj példányai a hegyvidéki erdőségekben. Valószínűleg azért nem fedezték fel őket eddig, mert éjszakánként ugrálnak a fák tetején.
Hirdetés

Új emlősfaj – Több helyen is élhetnek olinguitók

Egyelőre csak Kolumbiában és Ecuadorban találták meg a példányait, de a kutatók szerint Panamában, Costa Ricában, Venezuelában, Brazíliában, Peruban és Guyanában is előfordulhatnak.
A tudósok gyakran bukkannak új fajokra, de ezek főként apró rovarok, új emlősöket ritkán lelnek.
 
"Sokan gondolják, hogy nem lehet már új fajokat felfedezni, különösen nem viszonylag nagy, karizmatikus állatokat. Ez a tanulmány azt bizonyítja, hogy ez a feltevés egyszerűen nem állja meg a helyét" - hangsúlyozta a felfedezés jelentőségét Darin Croft anatómiaprofesszor, a clevelandi Case Western Reserve University tudósa.
 

Forrás: MTI

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
529 953
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
529 953
Közösség

nyirokszervek

a —>nyirokérrendszerhez csatlakoznak; ide tartoznak a nyirokcsomók, a mandulák, a lép, a... Tovább

epekő

az epeutakban és az epehólyagban epepangás, gyulladás, anyagforgalmi zavar során az —>epe... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 193

Átlagos értékelés: 4.8

Állatok