Így óvd meg a tyúkjaidat a madártetűatka ellen: madártetűatka jelei, tippek ellene

Így óvd meg a tyúkjaidat a rettegett madártetűatka ellen

Kiss Jázmin, kertész
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A baromfik, különösen a tyúkok egészségének és általános jólétének megőrzése érdekében kulcsfontosságú, hogy megfelelő intézkedéseket tegyünk a különféle kártevő paraziták ellen, amik a madártetűatkát is okozzák többek között. Ezek a paraziták nem csupán fizikai károsodást okozhatnak a madaraknak, hanem jelentős mértékben hozzájárulhatnak a tojástermelés csökkenéséhez is! Ezért elengedhetetlen, hogy a baromfitartók fokozott figyelmet fordítsanak az ilyen típusú kártevők elleni védekezésre, alkalmazzanak megelőző intézkedéseket, és rendszeresen ellenőrizzék állataik egészségi állapotát, hogy időben felismerhessék és kezelhessék a potenciális parazitás fertőzéseket.

madártetűatka ellen

Madártetűatka (Dermanyssus Gallinae)

A madártetűatka jelentős gondot okozhat a tyúktartásban. Ezek a parányi parazita atkák a nap során a tyúkólok rejtett zugjaiban húzódnak meg, éjszaka pedig a tyúkok vérét szívják. Bárminemű tyúkól megfertőződhet madártetűatkával, de a fából készült ólak esetében a legnagyobb a fertőzés veszélye.

Mik a madártetűatka jelei és tünetei?

Ha a tyúkjaid kevesebb tojást adnak, a fejük tetején lévő bőr rész (taréj) fakó és nem olyan piros, mint szokott, vagy ha úgy tűnik, mintha gyengébbek lennének, lehet, hogy madártetűatkáik vannak. Ezek az atkák apró, piros vagy szürke színűek, és gyakran megtalálhatók az ólban vagy a madarakon, különösen, ahol friss levegő áramlik.

Így ellenőrizd, madártetűatkás-e a tyúkod

Egy egyszerű trükk, hogy megtudd, van-e madártetűatka a tyúkjaidon: nézd meg az ülőrudak végeit, hogy vannak-e rajtuk kis rések vagy nyílások, ahol az atkák elbújhatnak. Vagy, próbálj ki egy másik módszert: este helyezz egy darab fehér papírtörlőt az ülőrudak alá. Ha reggelre piros foltokat látsz a papíron, az azt jelenti, hogy ott voltak madártetűatkák, mert ezek a foltok sajnos a tyúkok vérétől származik, amit az atkák éjszaka ettek.

Lépések a madártetű ellen: így mentsd meg a tyúkjaidat!

1.    Takarítsd ki alaposan a tyúkólat, és dobj ki mindent, amivel érintkeztek, egy műanyag zacskóba, aztán irány a szemetes vele, mert a madártetű máshol is otthonra lel.
2.    Ha a tyúkól részei között bármilyen szövet vagy nemez található – például a tetőn vagy a kosár belsejében, ami extra hőszigetelést vagy védelmet biztosít –, akkor azt először távolítsd el. Ezután, ha szükséges, végezz javításokat vagy cserélj ki részeket, például a tetőt, ha az is érintett a fertőzésben vagy károsodott. Miután a javításokat elvégezted, és minden tiszta és száraz, akkor helyezd vissza vagy cseréld le a nemezt vagy a szövetet, hogy újra biztosítsd a szigetelést vagy védelmet.
3.    Készíts egy keveréket atkairtó szerből és vízből, ahogy azt a használati utasítás írja. Ezt a keveréket vidd fel a kosárra, különös figyelmet fordítva a repedésekre és részekre. Hagyd rajta 15-20 percig.
4.    Moss le mindent egy tömlővel, lehetőleg nagy nyomáson, hogy minden zugot elérj. A cél, hogy az atkák kedvenc búvóhelyeit is elérd. Hagyd száradni 10-15 percig. Utána nézd meg újra a helyet, és valószínűleg látni fogsz néhány zavarodott atkát, ahogy próbálnak menekülni. Ismételd meg a lemosást a tömlővel. Hagyd megint száradni 10-15 percig, és keress újra atkákat. Ezt addig ismételd, amíg már alig találsz atkát a mosások után.
5.    Engedd, hogy a tyúkól teljesen megszáradjon. A legjobb, ha ezt napsütéses napon csinálod, mert az UV-sugárzás segít elpusztítani néhány baktériumot és gyorsabban szárad meg minden.
6.    Tedd vissza a kosarat, és tegyél bele új fekhelyet a tyúkjaidnak.
7.    Szórd be az egész tyúkólat és a tyúkokat madártetű elleni porral. Győződj meg róla, hogy a port az ülőrudakra is beledörzsölöd, így a túlélő atkáknak át kell rajta mászniuk, hogy elérjék a tyúkokat. 
8.    Májustól októberig érdemes folyamatosan használnod a port, mert a meleg nyári hónapokban a madártetű a legaktívabb.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Meloga (Pro 2WB9989)

Õszi árpa Cél: õszi sörárpa Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési... Tovább

takarmánykeverő, -kiosztó kocsi

rendszerint egytengelyes, rugózatlan felépítményű, ->traktor vontatású pótkocsi, amelyben... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok