Így gondozd tyúkjaidat a hidegben!

hirdetes

Januári tyúk gondozási tippek: vigyázzunk rájuk a hidegben!

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Habár a januári időjárás kifejezetten hűvös, hideg és sokszor csapadékos, szeles a tyúkjaink továbbra is szeretnek kimenni az ólból, és friss levegőn is szívesen tartózkodnak, azonban nem árt néhány óvintézkedést betartani, hogy nehogy bajuk legyen kint a szeles, hideg időben.

Tyúkok gondozása januárban

Észrevehetjük, hogy ha kint szeles az időjárás a tyúkok „guggolnak”, tehát minél közelebb kerülnek a földhöz, miközben hunyorognak, hogyan minél jobban csökkentsék a szél a erősségét és ne kerüljön annyira homok és por a szemükbe. Fel is „borzolják” a tollaikat, így is erősítve az elleállásukat, azonban az erős szél be tud a tollak közé jutni, és növelheti a megfázás kockázatát. 

Ezeket érdemes tenni, a tyúkjaink szabadba engedésekor

Ha túl hideg van akkor is engedjük ki őket egy kicsit, hiszen látni fogjuk, hogy ha nagyon fáznak, ösztönösen az ólba mennek vissza, vagy szélvédett helyet próbalnak keresni az udvaron. Érdemes kartondobozokat erősíteni kerítéshez vagy hasonló helyhez, így amikor kiengedjük a tyúkokat, lehet, hogy behúzódnak a kartondobozba, de mégis éri őket friss levegő. A fiatal kis csibéket semmiképp se engedjük ki, ők nem képesek magukat melegen tartani még, őket továbbra is hőforrás alatt kell tartanunk.

hirdetes
Kifejezetten júl jönnek ilyenkor, ha vannak a kertünkben bokraink, fáink, amikhez szintén oda tudnak húzódni a tyúkok, ha nem rendelkezünk ilyenekkel, akkor érdemes feljegyezni magunkat jövő évre tervként, hogy ültessünk néhányat. 
Érdemes kint is mozgásra bírnunk őket, hogy nehogy megfázzanak, vagy rosszabb dolog történjen. Van egy vicces játék, amit a tyúkok nagyon szeretnek: a lényege, hogy egy salátát felhelyezünk egy madzag végére, azt pedig felakasztjuk egy magasabb tárgyra, legyen az például egy fa ága, de úgy, hogy a tyúkok lent elérjék a csőrükkel a salátát. Oda fognak gyűlni köré, és le fogják csipegetni az egészet, eközben is mozognak, és kicsit „meg kell dolgozniuk” érte.

Ha annyira hideg van, hogy nem lehet kiengedni őket, akkor sincs minden veszve

Bizony a tyúkok is tudnak unatkozni, ha sokat vannak bezárva az ólba, ezért nem árt kicsit elővennünk a barkácsolós énünket és készíteni nekik pár egyszerű játékot, ami leköti őket kicsit. 

hirdetes

-    Fogj egy üres ásványvizes üveget, és lyukasz ki több helyen, akkor lyukokkal, amikből ki tud esni a takarmány vagy mag. Töltsd meg ezekkel, majd add oda a tyúkoknak: végig fogják rugdosni a csőrükkel ás lábukkal az üveget, addig amíg ki nem esik az összes élelem. 
-    A papagájok számára kialakított játékok is jól jöhetnek a tyúkoknak, nézz körül egy helyi kisállatkereskedésben. Igaz, nem fog sokáig tartani számukra, de egy ideig leköti őket, addig sem unatkoznak.
-    Tükröm, tükröm…A tyúkok, csirkék imádják a tükröket! Szerezz be egyet, vagy akassz fel nekik egy tükrödet, amit már nem használsz. Nagyon mulatságos nézni, ahogy bámulják magukat megbabonázva a tükörben, vagy ütik a csőrükkel. Akár órákra leköti őket.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-03-23

Nő nem marad szárazon a Hollókői Húsvéti Fesztiválon idén sem! – Mutatjuk a gazdag 4 napos folklór programot!

Ha húsvét, akkor Hollókői Húsvéti Fesztivál, ami az életöröm és a hagyományok ünnepe! Nincs más hely Magyarországon, ahol a hagyományok így életre kelnének!

2023-03-22

Így ne gyomlálj! - 5 gyomlálási hiba, amely sokkal nehezebbé teszi a kertészkedést

A gyomlálás nem tűnik bonyolult dolognak, viszont vannak alapszabályok, amiket jó, ha betartasz. Ezeket a hibákat pedig jobb elkerülni, csak nehezítik a dolgod!

2023-03-22

Húsvétozás Noszvajon – 2 napos ingyenes gyerekprogram a Noszvaji gazdaházban

Ha húsvétra keresel egy remek programot az egész családnak és a gyerekeknek, akkor nem is kell messzebb utaznotok 2023. húsvét hétvégéjén! Húsvét Noszvajon!

2023-03-24

Túl árnyékos a kerted? - ezek a kültéri növények imádják az árnyékot

Ha túl árnyékos a kerted, akkor se búsulj, mert ezek a növények imádják az árnyékot, ezért érdemes a listából legalább egyet elültetned az árnyékos kertedbe!

2023-02-28

Ezért ne etesd a kacsákat kenyérrel

Sokan szoktuk etetni a kacsákat kenyérrel, azonban nagyon is káros az egészségük számára ez a fajta étel: mutatjuk, miért ne etesd te sem a kacsákat kenyérrel!

2023-03-10

Figyelj a széncinegékre márciusban: a postaládádba költözhetnek!

Márciustól érdemes figyelni a postaládáinkat, ugyanis széncinegék költözhetnek bele és rakhatnak ott fészket. A cikkünkben elmagyarázzuk, miért fészkelnek oda!

2023-03-02

Így lehet megszabadulni a 4 legrosszabb kerti kártevőtől

Itt a tavasz, bár az időjárás még kicsit sem tavaszias, de lassan megjelennek a kerti kártevők is: ezek a legjobb tippjeink a 4 legártalmasabb kártevő ellen!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

exotoxin

valamely kórokozó által termelt és kiválasztott fehérjetermészetű mérgező anyag. Tovább

T/… számú törvényjavaslat

a mezõgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek