Így gondozd tyúkjaidat a hidegben! Januári tyúkgondozási tippek

Januári tyúk gondozási tippek: vigyázzunk rájuk a hidegben!

NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Habár a januári időjárás kifejezetten hűvös, hideg és sokszor csapadékos, szeles a tyúkjaink továbbra is szeretnek kimenni az ólból, és friss levegőn is szívesen tartózkodnak, azonban nem árt néhány óvintézkedést betartani, hogy nehogy bajuk legyen kint a szeles, hideg időben.

Tyúkok gondozása januárban

A tyúkok megfázhatnak télen?

Észrevehetjük, hogy szélvihar esetén a tyúkok lehajolnak, szinte a földhöz simulnak. Ezzel egyidejűleg hunyorognak, hogy csökkentsék a szél erejét, és minimalizálják a homok és por bejutását a szemükbe. Tollazatukat fel is borzolják, ezzel fokozva az ellenállásukat. Az erős szél azonban még így is képes beszivárogni a tollak közé, növelve ezzel a megfázás kockázatát.

Ezeket érdemes tenni a tyúkjaink szabadba engedésekor télen

Ha túl hideg van akkor is engedjük ki őket egy kicsit, hiszen látni fogjuk, hogy ha nagyon fáznak, ösztönösen az ólba mennek vissza, vagy szélvédett helyet próbalnak keresni az udvaron. Érdemes kartondobozokat erősíteni kerítéshez vagy hasonló helyhez, így amikor kiengedjük a tyúkokat, lehet, hogy behúzódnak a kartondobozba, de mégis éri őket friss levegő. A fiatal kis csibéket semmiképp se engedjük ki, ők nem képesek magukat melegen tartani még, őket továbbra is hőforrás alatt kell tartanunk.

Kifejezetten júl jönnek ilyenkor, ha vannak a kertünkben bokraink, fáink, amikhez szintén oda tudnak húzódni a tyúkok, ha nem rendelkezünk ilyenekkel, akkor érdemes feljegyezni magunkat jövő évre tervként, hogy ültessünk néhányat. 

Érdemes kint is mozgásra bírnunk őket, hogy nehogy megfázzanak, vagy rosszabb dolog történjen. Van egy vicces játék, amit a tyúkok nagyon szeretnek: a lényege, hogy egy salátát felhelyezünk egy madzag végére, azt pedig felakasztjuk egy magasabb tárgyra, legyen az például egy fa ága, de úgy, hogy a tyúkok lent elérjék a csőrükkel a salátát. Oda fognak gyűlni köré, és le fogják csipegetni az egészet, eközben is mozognak, és kicsit „meg kell dolgozniuk” érte.

Hasznos tanácsok a tyújkaink komfortérzetéért a hidegben

Takaróanyagok használata

A szélsőséges hidegben a tyúkoknak szükségük van extra védelemre az ólban. Az egyik leghatékonyabb módszer a takaróanyagok, például szalma vagy széna használata. Ezek a természetes anyagok nemcsak segítenek megtartani a hőt az ólban, de kényelmes és biztonságos helyet is biztosítanak a tyúkoknak. A takaróanyagok segítik a hőszabályozást, minimalizálják a hideg hatását, és elősegítik a tyúkok jólétét.

Táplálkozás ellenőrzése

A hideg időjárás kihívásokat jelent a tyúkok táplálkozása szempontjából. Fontos biztosítani, hogy elegendő kalóriát kapjanak a hideg elleni védekezéshez. A megfelelő táplálkozás nemcsak erősíti az immunrendszert, de segít a tyúkoknak ellenállni a hidegnek is. Megfelelő mennyiségű répát, kukoricát és más energiadús élelmiszert adhatunk nekik a hidegebb napokon, hogy fenntartsuk az optimális testhőmérsékletüket.

Tojások gyűjtése gyakrabban

A hideg időben a tojások könnyen károsodhatnak vagy befagyhatnak az ólban. A megfelelő gondoskodás érdekében javasolt, hogy gyakrabban gyűjtsük össze azokat. A gyakori tojásbegyűjtés megakadályozza, hogy a hideg kárt tegyen bennük, és biztosítja, hogy frissek és épek maradjanak. Ezáltal megelőzhetjük a tojások minőségének és értékének csökkenését a hideg időjárás miatt.

Ha annyira hideg van, hogy nem lehet kiengedni őket, akkor sincs minden veszve

Bizony a tyúkok is tudnak unatkozni, ha sokat vannak bezárva az ólba, ezért nem árt kicsit elővennünk a barkácsolós énünket és készíteni nekik pár egyszerű játékot, ami leköti őket kicsit. 

-    Fogj egy üres ásványvizes üveget, és lyukasz ki több helyen, akkor lyukokkal, amikből ki tud esni a takarmány vagy mag. Töltsd meg ezekkel, majd add oda a tyúkoknak: végig fogják rugdosni a csőrükkel ás lábukkal az üveget, addig amíg ki nem esik az összes élelem. 
-    A papagájok számára kialakított játékok is jól jöhetnek a tyúkoknak, nézz körül egy helyi kisállatkereskedésben. Igaz, nem fog sokáig tartani számukra, de egy ideig leköti őket, addig sem unatkoznak.
-    Tükröm, tükröm…A tyúkok, csirkék imádják a tükröket! Szerezz be egyet, vagy akassz fel nekik egy tükrödet, amit már nem használsz. Nagyon mulatságos nézni, ahogy bámulják magukat megbabonázva a tükörben, vagy ütik a csőrükkel. Akár órákra leköti őket.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-23

Madárinfluenza - ezt a tényt kevesen tudják róla

A madárinfluenza egy vírusos betegség, amely elsősorban madarakat érint, de képesek átterjedni háziállatokra. Komoly gazdasági károkat okozva a gazdálkodóknak.

2024-07-17

Horgászat a Balatonnál: Hol és Hogyan Érdemes Horgászni?

A Balaton számos halfaj otthona, így a horgászok számára ideális helyszín. Ebben a cikkben áttekintjük, hol és hogyan érdemes horgászni a Balatonnál 2024-ben!

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-22

5+1 legszebb balatoni táj a természet szerelmeseinek

Fedezd fel a Balaton legszebb tájait! Túrázz a Badacsonyban, barangolj a Tihanyi-félszigeten, vagy pihenj Balatonfüred és Szigliget festői vidékén.

2024-07-05

A világ 10 legritkább állata, amik közel állnak a teljes kihaláshoz

Globálisan egy biodiverzitási válság közepén vagyunk. Bemutatok 10 olyan állatot, amik nagyon ritkák, extrémen veszélyeztetettek, és még sosem hallottál róluk.

2024-07-20

A tyúkok nyári gondozása, ezt add nekik a melegben

A nyári hónapokban a tyúkok különös figyelmet igényelnek, hiszen a meleg időjárás komoly kihívást jelenthet egy tyúknak. Legyen élettel teli a baromfiudvarod!

2024-07-17

Állatbarát tippek pele ellen: így űzd el a kertedből

A kertészkedés örömeit beárnyékolhatják a nemkívánatos kártevők, például a pele. Ezek a kis rágcsálók, bár aranyosnak tűnnek, komoly károkat okozhatnak.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hidráns

a felszín alatti öntözővezetékekből a talajszint fölé emelkedő, gyorskapcsolókkal... Tovább

leukopénia (leucopenia)

a fehérvérsejtek megfogyása a vérpályában. Szorítkozhat csak a limfocitákra... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek