farsangi recept; túrófánk recept; farsangi fánk recept

Ha február, akkor fánk minden mennyiségben: isteni túrófánk recept

NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Ennek a rendkívül finom, puha és gyorsan elkészíthető túrófánknak a receptjével bárkit leveszel a lábáról. Könnyedebb sokkal, mint a szalagos fánk, így akinek az a fánk esetleg túl sok, az imádni fogja ezt a légies túrófánkot! A cikkben pedig az is kiderül, hogy miért is eszünk farsangkor fánkot.

Farsangi túrófánk recept

Miért eszünk farsangkor fánkot?

A farsangi fánkhoz több legenda is kapcsolódik. Az első szerint - ami inkább a fánk megszületését meséli el – egy bécsi pékasszony kezei által jöhetett létre a fánk, természetesen véletlenül. A péksége előtt kora reggel már kígyózó sor állt, ami leginkább türelmetlen emberekből állt. Az asszony úgy felidegesítette magát, hogy az éppen kelő kenyértészta közepébe markolt, és a várakozó emberek felé hajította, ami véletlen egy forró lábasban landolt, ahol pillanatok alatt megsült és megszületett a fánk elődje, azaz a Krapfen.
A másik legenda már sokkal inkább kötődik a farsanghoz. Marie Antoinette egy álarcosbálban járt, ahol életében először megkóstolta a fánkot, ami annyira ízlett neki, hogy megszerezte a receptet.  Onnantól kezdve a francia királyi udvari bálokon ezt szolgálták fel.
A magyar fánk legendájához Mátyás király, de leginkább a felesége, Beatrix neve köthető. Egy itáliai karneválon révén meg ismerte a fánkot, aminek receptjét ő juttatta el hazánkba. 

Hozzávalók a túrófánkhoz:

* 45/50 dkg tehéntúró,
* 20 dkg liszt, de többet is felvehet! Figyelt az állagát, könnyen formázható kell legyen! 
* 8 dkg cukor,
* egy csomag vaníliás cukor,
* 2 db tojás
* egy csomag sütőpor
* Olaj a sütéshez (kb 5 dl)

Elkészítése a túrófánknak

A túrót a tojásokkal, cukorral, vaníliáscukorral tegyük egy tálba, botmixerrel egyneműsítem, ezután hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet. Golflabda méretű golyókat formázok a masszából, majd bő olajban kisütöm őket.

Fontos, hogy ne serpenyőt válasszunk, hanem lehetőleg valamilyen kisebb nyeles lábas, így a kis túrófánkok kényelmesen úsznak majd az olajban, ennek köszönhetően fognak maguktól megfordulni és egyenletes barnával sülni. 

Fontos továbbá, hogy ne legyen túl forró az olaj, hiszen csakúgy, mint a sima szalagos fánknál előfordulhat, hogy az aranybarna külső ellenére is nyers lesz belül.

Tehát az olaj maradjon mindig alacsony lángon. Az elkészült fánkokat csöpögtessük le, porcukorral, tejföllel vagy lekvárral találjuk.

Forrás: Bebepiskóta
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hipoplázia (hypoplasia)

fejlődési rendellenesség, amikor valamely szerv, szövet csökevényesen fejlődik ki. Tovább

kincstárjegy

olyan értékpapír, amelyet az állami költségvetés bocsát ki rövid v. középlejáratú... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek