Nem győznek pálinkát főzni a rengeteg almából

hirdetes

Gőzerővel főzi mindenki az almapálinkát

Petra
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Idén nagyon jó lett az almatermés, talán túlságosan is jó - legalábbis ha a mennyiséget nézzük. Viszont a piacon túlkínálat alakul ki, ami miatt nem lehet őket valami magas áron eladni. Ezért mindenki gőzerővel főzi belőlük a pálinkát, hogy ne menjenek pocsékba, viszont erre se biztos, hogy van elég kapacitás.

Pálinka

Idén nagyon sok almát termeltünk és emiatt csak alacsony áron lehet őket értékesíteni. Bár egy részük biztos, hogy nem fog pocsékba menni, mert sokan azt a megoldást választják, hogy kifőzik őket pálinkának. Néhány főzdében már most elkezdték főzni a pálinkát, pedig ennek csak augusztus végén szokták nekikezdeni. Egy debreceni kifőzde szerint elég sokan szeretnének majd pálinkát főzni a túl sok almatermés miatt, ráadásul az emberek ezt a tevékenységet általában karácsonyra már be szeretnék fejezni. Így viszont probléma lehet abból, hogy nem tudják mindenkinek elvállalni a pálinkafőzést. Azt meg senki se szeretné, hogy rárohadjon az alma.

Pálinka

Erről mind a hatalmas mennyiségű alma és az emiatt kialakult túlkínálat, és árcsökkenés tehet, ugyanis mivel mindenki almával szeretne kereskedni, nem tudják olyan jó áron értékesíteni őket. Erdélyi Sándor üzemvezető szerint már most gondok vannak azzal, hogy a termelők nem tudják hova tenni a túl sok almatermést. Általában csak a cefre harminc százaléka alma, idén viszont jóval nagyobb lesz ez a szám. Az idei évben legalább 800 tonna alma termett, ami hatalmas mennyiség és valamit muszáj lesz kezdeni vele.

Pálinka

De ha az nem elég, hogy a magyar piacon is túlkínálat alakult ki, ott van az orosz exporttilalom, ami szintén túlkínálatot hozhat magával az uniós piacon, ahol a magyar termelők általában értékesítik a termékeiket. Tehát nagyon úgy néz ki, hogy az almák felhasználására a piacon kívül egy másik utat kell találniuk a termelőknek. Képviselőik például a Földművelésügyi Minisztériumban egy iskolagyümölcs programot javasoltak, aminek segítségével legalább megszabadulhatnak egy bizonyos mennyiségű almától.

Pálinka

Azt szeretnék elérni a képviselők, hogy a kórházakban, börtönökben, óvodákban és iskolákban legalább hetente kétszer tegyék kötelezővé az almafogyasztást a napi menü részeként. Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szabolcsi elnöke azt is javasolja, hogy a termelők árkiegészítő kompenzációt kaphassanak.

Forrás: Eu-info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

algairtó szer

hatóanyaga nyílt láncú, bonyolult vegyület vízoldható sója; a 60% -os szert Algizid WSCP... Tovább

ataxia

bizonytalan, ingadozó járás, amely egyébként ép izomműködés mellett az izomműködés... Tovább

Tovább a lexikonra
Tudomány