A tuja metszése, a tuja növényvédelme, minden, ami tuja

Az örökké zöld tuja titkai

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A tuja növényvédelme, a tuja gondozása, a tuja nevelése

A tuja metszése

Csak abban az esetben lesz szép, tömött sövényünk, ha a növényeket legalább kétszer-háromszor nyírjuk minden évben. Az első metszést kora tavasszal ejtsük meg, mivel az intenzív növekedési fázis áprilistól májusig tart, ilyenkor a metszéssel ejtett sebeket még könnyen benövi. Az utolsó nyírásra legkésőbb augusztusban kerítsünk sort, ezután már ne nyúljunk a metszőollóhoz, mivel az új hajtásoknak meg kell erősödniük a tél beállta előtt, egy szeptember-októberi metszéssel nagy kárt okozhatunk, a téli fagyok jelentősen megcsúnyítanák a növényeket. Érdemes óvatosan bánni a metszéssel, mivel nem minden fajta bírja az erőteljesebb visszametszést, arra pedig mindenképp figyeljetek, hogy ne legyenek a törzsig levágva a hajtások, mert ezzel visszafordíthatatlan károkat okoznánk! 

A tuják növényvédelme

Csakúgy, mint a gyümölcsfák esetében, a tuják tavaszi lemosó permetezését is érdemes elvégeznünk, mivel ezzel megelőzhetjük a kialakuló bajt. Ismételten elmondom, mert nagyon fontos: mindig törekedjünk az optimális termőhely megválasztására, a megfelelő víz-, és tápanyag utánpótlásra, mivel, ha minden adott a növény számára, akkor könnyedén elkerülhetjük a rendszeres, vegyszerekkel történő védekezést!

Tavasszal permetezzünk rezes oldattal, ez megvédi a növényeket a gombás megbetegedésekről. Folyamatosan figyeljük a növényeket, és ha azt gyanítjuk, hogy a tujánk megfertőződött, mindenképpen kezdjük el a kezelést minél hamarabb. A teljes körű védekezés érdekében réz-, és kéntartalmú, illetve rovar-, és atkaölő vegyszerek kombinációját kell kijuttatnunk. Ezt követően még két alkalommal, 10-10 nap elteltével meg kell ismételnünk a permetezést.

Ha minden adott a növénynek, akkor nem kell tartanunk az év közben megjelenő kártevőktől, ha mégis azt tapasztaljuk, hogy tetvek szívogatnak, vagy gombás megbetegedés ütötte fel a fejét, akkor permetezzünk minél előbb, ezzel tudjuk megakadályozni azt, hogy a betegségek továbbterjedjenek! Ősszel pedig szintén érdemes elvégeznünk a lemosó permetezést, ezzel elérhetjük azt, hogy jóval kevesebb dolgunk legyen a későbbiekben. Remélem, hogy sokat tudtam segíteni nektek, sok sikert mindenkinek a tujákhoz, az én munkámat pedig segítsétek kérlek, egy szavazattal! 

Találtál hasznos tanácsokat ebben a cikkben?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-22

Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

Gondoskodj róla, hogy szobanövényeid ne kapjanak túl sok napfényt, mert megéghetnek és elfonnyadhatnak. Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

2024-06-22

Ezek a házi növényvédő szerek minden kártevőt elűznek a kertből - Hihetetlen, de igaz

A kártevők a legtöbb kerttulajdonos életét megnehezítik, de ezek a házi növényvédő szerek garantáltan megoldják a problémádat. Ne habozz, próbáld ki őket.

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

2024-06-21

Ez az a virág, amitől az összes méh bezsong

A varjúháj, különösen a sárga, igazi méh-mágnes, amely nemcsak a kert szépségét növeli, hanem könnyen gondozható is. Ismerd meg, miért imádják a kertészek!

2024-06-22

Meglepő tények a régi idők kerti munkáiról - te hallottál már ezekről?

Amióta világ a világ a földművelés fontos része az emberek életének. Ebben a cikkben 10 érdekes és meglepő tényt tárok fel a régi idők kerti munkáiról.

2024-06-23

Kövesd ezeket a tippeket, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen

Nincs jobb annál, mint a kertben jól belakmározni az isteni gyümölcsökből. Ezek a legjobb házi praktikák, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen.

2024-06-21

Kerti munkák a nyár derekán: mit tegyünk a kertben július elején?

Fedezd fel, mit tegyünk a kertben július elején! Tippek zöldségek, gyümölcsök gondozására, fűszernövények betakarítására és a gyerekek bevonására a kerti munkákba.

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

istállólevegő szennyezettsége

a zárt istálló levegőjének összetétele a gáz-, a por és a mikroorganizmus-szennyezettség... Tovább

magnézium (Mg)

az —>alkáliföldfémekhez tartozó elem. Biol. jelentősége széles körű (—>biogén... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert Növénytermesztés Növényvédelem