A tuja metszése, a tuja növényvédelme, minden, ami tuja

hirdetes

Az örökké zöld tuja titkai

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A tuja növényvédelme, a tuja gondozása, a tuja nevelése

A tuja metszése

Csak abban az esetben lesz szép, tömött sövényünk, ha a növényeket legalább kétszer-háromszor nyírjuk minden évben. Az első metszést kora tavasszal ejtsük meg, mivel az intenzív növekedési fázis áprilistól májusig tart, ilyenkor a metszéssel ejtett sebeket még könnyen benövi. Az utolsó nyírásra legkésőbb augusztusban kerítsünk sort, ezután már ne nyúljunk a metszőollóhoz, mivel az új hajtásoknak meg kell erősödniük a tél beállta előtt, egy szeptember-októberi metszéssel nagy kárt okozhatunk, a téli fagyok jelentősen megcsúnyítanák a növényeket. Érdemes óvatosan bánni a metszéssel, mivel nem minden fajta bírja az erőteljesebb visszametszést, arra pedig mindenképp figyeljetek, hogy ne legyenek a törzsig levágva a hajtások, mert ezzel visszafordíthatatlan károkat okoznánk! 

hirdetes

A tuják növényvédelme

Csakúgy, mint a gyümölcsfák esetében, a tuják tavaszi lemosó permetezését is érdemes elvégeznünk, mivel ezzel megelőzhetjük a kialakuló bajt. Ismételten elmondom, mert nagyon fontos: mindig törekedjünk az optimális termőhely megválasztására, a megfelelő víz-, és tápanyag utánpótlásra, mivel, ha minden adott a növény számára, akkor könnyedén elkerülhetjük a rendszeres, vegyszerekkel történő védekezést!

Tavasszal permetezzünk rezes oldattal, ez megvédi a növényeket a gombás megbetegedésekről. Folyamatosan figyeljük a növényeket, és ha azt gyanítjuk, hogy a tujánk megfertőződött, mindenképpen kezdjük el a kezelést minél hamarabb. A teljes körű védekezés érdekében réz-, és kéntartalmú, illetve rovar-, és atkaölő vegyszerek kombinációját kell kijuttatnunk. Ezt követően még két alkalommal, 10-10 nap elteltével meg kell ismételnünk a permetezést.

hirdetes

Ha minden adott a növénynek, akkor nem kell tartanunk az év közben megjelenő kártevőktől, ha mégis azt tapasztaljuk, hogy tetvek szívogatnak, vagy gombás megbetegedés ütötte fel a fejét, akkor permetezzünk minél előbb, ezzel tudjuk megakadályozni azt, hogy a betegségek továbbterjedjenek! Ősszel pedig szintén érdemes elvégeznünk a lemosó permetezést, ezzel elérhetjük azt, hogy jóval kevesebb dolgunk legyen a későbbiekben. Remélem, hogy sokat tudtam segíteni nektek, sok sikert mindenkinek a tujákhoz, az én munkámat pedig segítsétek kérlek, egy szavazattal! 

Találtál hasznos tanácsokat ebben a cikkben?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-31

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

A fa alatti növények remekül tudnak mutatni, feltéve, ha ki is bírják ott az árnyékos, száraz talajban sokáig: de ne aggódj, léteznek ilyen növények!

2023-01-30

Mivel töltsük fel a nagyobb cserepek alját? Így spórolhatsz a virágfölddel!

Mutatjuk milyen anyagokkal, módszerekkel töltheted fel a nagyobb cserepeket, ha spórolni szeretnél a virágfölddel! Vannak könnyebb, és nehezebb anyagok is.

2023-01-23

10 újrahasznosított, kreatív alternatíva növények ültetéséhez

Mielőtt egy új cserepet vásárolnál, először nézz körül otthon! Nemcsak spórolhatsz, hanem a kreativitásodat is kiélheted, és egyedi installációt hozhatsz létre!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

szabadföldi kísérlet

célja a különböző növényi tulajdonságok és a termelési tényezők azokra gyakorolt... Tovább

dajkatehén

a húshasznosítású tehéntartásban a borjakat szoptatva nevelik fel (—>borjúnevelés).... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert Növénytermesztés Növényvédelem