A tuja betegségei – A tuja leggyakoribb betegségei

hirdetes

Barnul a tuja levele, mit tehetünk? Szakértőnk válaszol!

Szélesi Ferenc - Főkertész, SFV
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A tuja leggyakoribb betegségei

Tuja betegségei – Seiridumos betegség

Ez a betegség a tuja teljes ágainak pusztulásához vezethet, elsősorban az idősebb növényeket veszélyezteti. Sebzések helyén károsít, a kéreg besüpped, és pirosas színezetű lesz, sokszor gyantásodás is megfigyelhető. Védekezés esetén a fertőzött részeket jóval az egészséges részek alatt vissza kell vágni, majd meg kell semmisíteni. Kémiai védekezés nem eredményes, mivel a fás részekben van a kórokozó, nem létezik olyan vegyszer, ami képes oda felszívódni. 

Tuja betegségei – Pestalotiopsisos betegség

Az idősebb növényeken jelentkezik leginkább könnyű észrevenni, mivel először a pikkelylevelek a hajtáscsúcsoktól indulva elkezdenek barnulni, majd fokozatosan kezdenek elszáradni, súlyos esetben pedig teljes ágak is felkopaszodnak. Elősegíti a gomba megtelepedését a szárazság, a meleg, a tápanyaghiány, és a rossz termőhely. Védekezési lehetőség még nincs kidolgozva, ezért a megelőzésen van a hangsúly. Kerülni kell a sűrű térállást, csökkenteni kell a stresszes tényezőket, ha pedig észleljük a fertőzést, távolítsuk el a beteg részeket és semmisítsük meg azokat! 

hirdetes

Tuja betegségei – Pajzstetvek

A pajzstetvek megjelenése esetén gyengülnek, torzulnak a hajtások, végül pedig el is halnak. Védekezni nehéz ellenük, mivel a pajzsuk védik őket. Elengedhetetlen a tavaszi lemosó permetezés, mivel az áttelelő lárváknak még nincs pajzsuk, így el tudjuk őket pusztítani.

hirdetes

Tuja betegségei – Takácsatkák

Pókhálószerű szövedékben találhatjuk meg a levelek fonákján a takácsatkákat, szívogatásuk helyén fehéres-sárgás pontok keletkeznek. Már tavasszal fertőzhet, ezért ismételten megemlítem a lemosó permetezés fontosságát. Érdemes a későbbiekben atkaölőszerrel permetezni a tujákat, 2-3 hetente.

Tuja betegségei – Tujafúró aranymoly

Megjelenésekor a hajtáscsúcsok sárgulnak, barnulnak, majd lehullanak. A lepkék rajzása után lerakják a tojásokat, augusztusban pedig a kikelő lárvák befúrják magukat a levélbe. A hernyó a csúcs felől, az ágvégeken kezd aknázni a pikkelylevelekben, és ahogy halad, úgy szárad el a mögötte lévő rész, ettől kárképe jellegzetessé válik, az elsárgult rész nagyon feltűnő. A fertőzött részeket azonnal vágjuk le, és semmisítsük meg. Remélem, hogy tudtam nektek segíteni, és megismertétek a tuják legfőbb károsítóit, illetve a védekezési módokat, ha bármilyen kérdésetek van, keressetek nyugodtan Facebook-oldalunkon, és ne felejtsetek el szavazni! 

Oszd meg véleményedet írásunkról, szavazz! Neked mennyire tetszett a cikk?

Forrás: Fotó: Schutterstock

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

heteroméria

a különböző, nem allél gének ellentétes hatása egy tulajdonság kialakításában. (gén-kölcsönhatás) Tovább

foszfatidok

foszfort foszforsav (foszfatidsav) formájában tartalmazó lipidek egyik csoportja, részt vesznek... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem