Tőzegbetonból növénytartó

hirdetes

Így készíts magadnak tőzegbeton növénytartókat a kertbe

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.

Előfordulhat, hogy a kertészeti üzletekben találkoztál már tőzegbetonból készült növénytartókkal – és rögtön tovább is lépkedtél, miután szemeid az árcédulákra tévedtek.

Növénytartó tőzegbetonból

Pedig egyáltalán nem drága mulatság elkészíteni egy ilyet házilag! Az egyetlen hátulütőjük (amire egyébként könnyedén fel lehet készülni) csupán az elkészítésükhöz, pontosabban az érlelésükhöz szükséges idő, ami egy napot vesz igénybe. Ha tehát tavasszal ezekkel szeretnéd kezdeni az új szezont, akkor érdemes már télen előkészíteni őket. Lássuk, hogy pontosan mikről is van szó!

Mi az a tőzegbeton?

A tőzegbeton (vagy hypertufa) egy könnyű, lyukacsos szerkezetű anyag, amelyet első sorban házi barkácsprojektekhez szokás felhasználni. A tőzegbeton tőzegmohából, portlandcementből és homokból, vermikulitból vagy perlitből készül. Az alapanyagok összekeverése után a keveréket formába kell önteni, majd hagyni, hogy megszáradjon.

A tőzegbeton projektek sokban hasonlítanak azokhoz, amelyekben hétköznapi betont, vagy gipszet használ fel az ember – lényegében csak a fantáziád szabhat határt nekik. Kerti növénytartók, szobrok, díszek, stb. – lényegében bármi elkészíthető belőlük. Érdemes szétnézni néhány olcsóbb üzletben vagy piacon, esetleg az interneten néhány kreatív vagy éppen egyszerű öntőformáért.

hirdetes

A hypertufából készített tárgyak tartóssága a felhasznált alapanyagoktól függ. A homokkal készített tárgyak akár 20 évig is kitarthatnak, de ezek általában nehezebbek is. Ha a homokot perlitre cseréled, akkor egy kevésbé súlyos végeredményre számíthatsz, azonban ezekkel nem érdemes 10 évnél többre tervezni. A növények gyökerei belenőhetnek az anyag felszínén található repedésekbe, és idővel széttörhetik az egész tartót. Most pedig nézzük, hogyan építheted meg ezt a mutatós növénytartót! 

A tőzegbeton elkészítéséhez az alábbi eszközökre lesz szükséged:

 • egy nagy tárolóra az alapanyagok összekeveréséhez
 • spakli vagy vakolókanál
 • öntőforma
 • műanyag fólia az öntőforma kibélelésére
 • pormaszk
 • kézi döngölő
 • drótkefe
 • víztároló
 • tőzegbeton hozzávalók (ezekről bővebben lejjebb)

Miután minden eszközt előkészítettél, már csak a tőzegbeton alapanyagaira lesz szükséged. Tőzegbeton receptet rengeteget találni az interneten és szakirodalomban is, de az alábbi arányokkal jó minőségű hypertufát készíthetsz magadnak:

hirdetes
 • 2 rész portlandcement
 • 3 rész tőzegmoha
 • 3 rész homok, perlit vagy vermikulit

Először nedvesítsd be a tőzegmohát egy kis vízzel, majd alaposan keverd össze a három összetevőt spaklival vagy vakolókanállal. Ügyelj rá, hogy a keverék sehol ne legyen csomós. Adj hozzá egy kevés vizet, és keverd bele mixbe. Majd jöhet még egy kevés víz, keverés, és így tovább. A tőzegbeton állaga akkor megfelelő, ha megtartja az alakját, ha összenyomod (tehát hasonlítson a süteménytésztához). Ha túl híg és nedves, akkor nem tartja meg az alakját az öntőformában.

Béleld ki az öntőformát műanyaggal és helyezz 5-7,5 cm vastag réteg tőzegbetont a forma aljára. Használd a döngölőt, hogy minden levegőt kiszoríts belőle. Hagyd, hogy a beton száradjon egy kicsit a formában, nagyjából 2-5 napig. Ez után távolítsd el a formából és hagyd érlelődni egy egész napig, mielőtt földet tennél bele és megkezdenéd az ültetést.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


szakszövetkezet

termelő jellegű munkaszövetkezet, amely önálló jogi személy, de a tagsági viszony nem... Tovább

E-misszió

Állatvédõ szervezet Az E-misszió Egyesületet 30 fiatal alapította 1986-ban,... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert