Törpe gyümölcsfák, ha nincs elég helyed

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Helyszűkében is akad termés – Nevelj te is törpe gyümölcsfákat!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Ezeket a törpe gyümölcsfákat mindenki szeretni fogja

Törpe gyümölcsfák szubtrópusi éghajlatra

Habár a hideg mérsékelt vidékek éghajlati viszonyai nem biztosítanak megfelelő körülményeket a szubtrópusi fák számára, kellő odafigyeléssel és védelemmel akár még ezek közül is felnevelhetsz jó néhányat. Sok szubtrópusi fának léteznek hidegtűrő változataik is, amikkel tovább növelheted az esélyeidet. Melegebb mérsékelt éghajlaton egyértelmű előny áll fenn.

Mangó

Habár hűvösebb mérsékelt éghajlaton igazi kihívás lehet termeszteni a rövid termőidőszakok miatt, a szubtrópusi kertekből nem hiányozhatnak a törpe mangófák. Ezek durván 2-4 méter magasra nőnek meg a szabad talajban, növénytartóban pedig természetesen kisebbek is lehetnek. Az Irwint és a Nam Doc Mai-t a legjobb növénytartóban nevelhető változatoknak, de ki lehet próbálni még a King Thai, a Glenn, a Clgshal, Carrie, és Palmer fajtákat is. A mangókat közvetlenül szüretelés után érdemes fogyasztani.

Avokádó

Az avokádófák termése rendkívül egészséges, tele hasznos zsírokkal és tápanyagokkal. A nagyobb méretű avokádók akár 24 méter magasra is megnőhetnek, habár a legtöbbjük csak a 6-12 métert éri el. A törpe változatok, mint például a Little Cado, vagy a Wurtz legfeljebb három méteresre nőnek. Érdemes megjegyezni, hogy a törpe avokádófák az oltást követő két éven belül kezdenek el teremni.

hirdetes

Licsi

A licsinek számos törpe és féltörpe változata létezik. Ezek nevelhetők cserepekben, habár nem mindig egyszerű bánni velük, ha nem közvetlenül a kerti talajba kerülnek ki. A licsik pikáns, édes ízűek, húsuk félig átlátszó, világos, héjuk pedig piros, vagy rózsaszín, és durva felületű. Szubtrópusi környezetben érdemes az Emperor és a Wai Chee törpe fajtákat kipróbálni, de növénytartóban többet kell foglalkozni velük.

Indián banán

Az indián banánnak van saját törpe változata, az Asimina parviflora. Ez a fajta az Egyesült Államok délkeleti részéről származik, habár gyümölcse kisebb, mint teljes méretű rokonáé. Kis méretének köszönhetően sokkal ideálisabb választás növénytartós nevelésre szűkös szubtrópusi kertekben. Mivel boltokban nem igen találkozni vele (legalább is frissen biztosan nem, mert nagyon nehezen szállíthatók), így megéri otthon megpróbálkozni a termesztésével!

Zsabotikába

A Brazíliában őshonos zsabotikábáról sokan nem is hallottak a dél-amerikai ország határain túl. A fák meglehetősen lassan nőnek. A Myrciaria tenella alfaj bokorszerű, és 1-1,3 méter magasra nő meg. Más fajták lényegesen nagyobbra nőnek, ezért kevésbé ideálisak szűkös helyekre. Külön érdekesség, hogy a bogyós termések fürtökben, vagy akár a fa törzsén, szemenként is nőhetnek. Ideális körülmények között a zsabotikába évente öt alkalommal hozhat gyümölcsöt. A termések ehetők, és kiválóak frissen, lekvárnak, vagy akár bornak is.

hirdetes

Szamóca guáva

A szamóca guáva (Psidium cattleianum) egy szintén Brazíliából származó kistermetű fa, ami kisebb szubtrópusi kertekben is jól érzi magát, ugyanis habár egy fa, valójában bokorszerűen nő. Gyümölcsei ehetők, de lekvárként vagy más formában is tartósíthatók. A héjukat gyakran eltávolítják, az összességében édesebb íz érdekében. Érdekes mód fagytűrő is lehet, és persze növénytartóban is termeszthető.

Japán naspolya

Az édes, lédús japán naspolya íze a szilváéra vagy a kajszibarackéra hasonlít leginkább. Mivel meglehetősen ritka növények, így egy kisméretű szubtrópusi házi kert értékes részeit képezhetik. A törpe japán naspolyafákat is lehet növénytartóban nevelni. Az Advance egy japán törpe változat, ami nagyjából 1,5 méter magasra nő meg, azonban félig önmeddő, és más japán naspolyafajták közelébe kell ültetni, hogy termőképessé váljon.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-11-05

Tippek egy dekoratív és hasznos kerítés megépítéséhez

Ha a kertészkedésről van szó, a birtok elkerítése egy meglepően ritkán tárgyalt témakör. Sokan csak szükségletként tekintenek a kerítésekre, amik a birtok határait kerülik, illetve a növények és állatok védelmére szolgálnak.

2020-08-10

Augusztusi természeti kincs – Így használd fel a fekete bodzát!

A fekete bodza a természet egyik nagy ajándéka, a fekete bodzát sokféleképpen fel lehet használni, a fekete bodzának számtalan jótékony hatása van, most te is megtudhatsz mindent a fekete bodzáról!

2020-11-05

Használjuk a talajtakarókat zöldtrágyaként - Szakértői tanácsok!

Használjuk az őszi és téli talajtakarókat zöldtrágyaként, mostani cikkemben mindent elmondok nektek az őszi és téli talajtakarók felhasználásáról!

2020-10-23

Komposztálási kisokos kezdőknek és haladóknak!

Komposztálási kisokos mindenkinek, mostani cikkünkben mindent elmondunk nektek a komposztálásról. A komposztálás menetéről tudhattok meg most mindent!

2020-10-14

Használd a természet erejét - Az esővízgyűjtés művészete

Víz hiányában a növényeink illetve gyepünk hamar száradásnak indul, és lehet, hogy mikor eljutnánk oda, hogy orvosoljuk azt már késő. Így folyamatosan kell biztosítanunk a megfelelő mennyiségű vizet növényünk és gyepünk számára.

2020-10-19

Alakítsunk ki sünbarát kertek - Praktikus tippek szakértőktől!

Sünbarát kert kialakítása, elmondom, hogyan alakíthatsz ki könnyedén praktikus sünbarát kertet. Segíts a süniknek te is, hozz létre sünbarát kertet!

2020-08-11

Mit mikor szüreteljünk? - Szakértői tanácsok mindenkinek!

Szüretelés ideje, a szüretelés módja. Mikor szüreteljünk és hogyan végezzük el a szüretelést? Mindent elmondunk nektek a szüretelésről, tartsatok velünk!

2020-08-17

Az almafa leggyakoribb betegségei, és az ellenük való védekezési módok

Az almafa betegségei, minden, amit tudni érdemes az almafa betegségeiről és az almafa betegségei elleni védekezésről. Nézzük, mire érdemes odafigyelni az almafa betegségei esetében.

További cikkek ebben a témában
hirdetes


onkológia

a —>daganatokkal kapcsolatos kérdésekkel (kórfejl. kóroktan, gyógykezelés stb.)... Tovább

defláció

a száraz, elporosodott feltalajt, a homokot és a kotus láptalajokat ( —>ta1ajtípusok) a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert