Törpe gyümölcsfák, ha nincs elég helyed

Helyszűkében is akad termés – Nevelj te is törpe gyümölcsfákat!

Szélesi Ferenc - Főkertész, SFV
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ezeket a törpe gyümölcsfákat mindenki szeretni fogja

Törpe gyümölcsfák szubtrópusi éghajlatra

Habár a hideg mérsékelt vidékek éghajlati viszonyai nem biztosítanak megfelelő körülményeket a szubtrópusi fák számára, kellő odafigyeléssel és védelemmel akár még ezek közül is felnevelhetsz jó néhányat. Sok szubtrópusi fának léteznek hidegtűrő változataik is, amikkel tovább növelheted az esélyeidet. Melegebb mérsékelt éghajlaton egyértelmű előny áll fenn.

Mangó

Habár hűvösebb mérsékelt éghajlaton igazi kihívás lehet termeszteni a rövid termőidőszakok miatt, a szubtrópusi kertekből nem hiányozhatnak a törpe mangófák. Ezek durván 2-4 méter magasra nőnek meg a szabad talajban, növénytartóban pedig természetesen kisebbek is lehetnek. Az Irwint és a Nam Doc Mai-t a legjobb növénytartóban nevelhető változatoknak, de ki lehet próbálni még a King Thai, a Glenn, a Clgshal, Carrie, és Palmer fajtákat is. A mangókat közvetlenül szüretelés után érdemes fogyasztani.

Avokádó

Az avokádófák termése rendkívül egészséges, tele hasznos zsírokkal és tápanyagokkal. A nagyobb méretű avokádók akár 24 méter magasra is megnőhetnek, habár a legtöbbjük csak a 6-12 métert éri el. A törpe változatok, mint például a Little Cado, vagy a Wurtz legfeljebb három méteresre nőnek. Érdemes megjegyezni, hogy a törpe avokádófák az oltást követő két éven belül kezdenek el teremni.

Licsi

A licsinek számos törpe és féltörpe változata létezik. Ezek nevelhetők cserepekben, habár nem mindig egyszerű bánni velük, ha nem közvetlenül a kerti talajba kerülnek ki. A licsik pikáns, édes ízűek, húsuk félig átlátszó, világos, héjuk pedig piros, vagy rózsaszín, és durva felületű. Szubtrópusi környezetben érdemes az Emperor és a Wai Chee törpe fajtákat kipróbálni, de növénytartóban többet kell foglalkozni velük.

Indián banán

Az indián banánnak van saját törpe változata, az Asimina parviflora. Ez a fajta az Egyesült Államok délkeleti részéről származik, habár gyümölcse kisebb, mint teljes méretű rokonáé. Kis méretének köszönhetően sokkal ideálisabb választás növénytartós nevelésre szűkös szubtrópusi kertekben. Mivel boltokban nem igen találkozni vele (legalább is frissen biztosan nem, mert nagyon nehezen szállíthatók), így megéri otthon megpróbálkozni a termesztésével!

Zsabotikába

A Brazíliában őshonos zsabotikábáról sokan nem is hallottak a dél-amerikai ország határain túl. A fák meglehetősen lassan nőnek. A Myrciaria tenella alfaj bokorszerű, és 1-1,3 méter magasra nő meg. Más fajták lényegesen nagyobbra nőnek, ezért kevésbé ideálisak szűkös helyekre. Külön érdekesség, hogy a bogyós termések fürtökben, vagy akár a fa törzsén, szemenként is nőhetnek. Ideális körülmények között a zsabotikába évente öt alkalommal hozhat gyümölcsöt. A termések ehetők, és kiválóak frissen, lekvárnak, vagy akár bornak is.

Szamóca guáva

A szamóca guáva (Psidium cattleianum) egy szintén Brazíliából származó kistermetű fa, ami kisebb szubtrópusi kertekben is jól érzi magát, ugyanis habár egy fa, valójában bokorszerűen nő. Gyümölcsei ehetők, de lekvárként vagy más formában is tartósíthatók. A héjukat gyakran eltávolítják, az összességében édesebb íz érdekében. Érdekes mód fagytűrő is lehet, és persze növénytartóban is termeszthető.

Japán naspolya

Az édes, lédús japán naspolya íze a szilváéra vagy a kajszibarackéra hasonlít leginkább. Mivel meglehetősen ritka növények, így egy kisméretű szubtrópusi házi kert értékes részeit képezhetik. A törpe japán naspolyafákat is lehet növénytartóban nevelni. Az Advance egy japán törpe változat, ami nagyjából 1,5 méter magasra nő meg, azonban félig önmeddő, és más japán naspolyafajták közelébe kell ültetni, hogy termőképessé váljon.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-09

Egy citrus hibrid, melyet már kaphatunk itthon, és akár kertben is jól érezheti magát

Fedezd fel a limequat egzotikus ízét és dekoratív külsejét! Ismerd meg a gondozás titkait, és élvezd a frissítő termést egy kertész tanácsaival és tippjeivel.

2024-04-10

Ezeket a növényeket ültesd a hortenziád mellé, hogy még szebben virágozzon

Ezekkel a növényekkel társítva érhetjük el a legszebb hortenzia virágzást! Ismerjük meg a hortenzia igényeinek megfelelő társakat, mutatjuk melyek a legjobbak!

2024-04-09

Málnatermesztés mesterfokon - ezekre figyelj oda egy kertész szerint

A málnatermesztés nem ördöngösség, de vannak bizonyos tippek és praktikák, amiket neked is be kell tartanod, mutatjuk egy kertész tanácsival, hogy mire figyelj.

2024-03-26

Honnan tudhatom, ha elfagyott a gyümölcsfám?

A jelenlegi tavaszi időjárás sajnos még hajnalban és este tartogat fagyokat, így a gyümölcsfáink könnyen elfagyhatnak, érdemes tudni, hogyan lehet megállapítani!

2024-04-09

Egy növény, amibe azonnal beleszeretsz: A hibiszkusz szaporítása dugványozással

A hibiszkusz egy csodás virág, melynek szaporítása dugványozással nagyon egyszerű. Jöjjön a hibiszkusz szaporítása dugványozással lépésről lépésre, kövesd!

2024-04-05

Vessünk borsót április közepén, úgy, mint a profik

Szeretnéd te is magadnak termeszteni a borsót? Akkor mutatjuk, hogyan vesd el és termeszd, mint a profik! Tippek, trükkök és tanácsok az Agrároldal segítségével.

2024-04-03

Dél-Olaszország különleges növénye – most kell elültetni a szagos bükkönyt

A szagos bükköny (Lathyrus odoratus) egy egynyári kúszóvirág, ami egyenesen Szicíliából került át Európába. Mutatjuk mikor és hogyan ültesd el, gondozd.

2024-04-03

5+1 növény, amit meg kell metszeni áprilisban

Metszésre fel: ezeket a növényeket meg kell metszened áprilisban, ha azt akarod, hogy virágozzanak és termést hozzanak, mutatjuk a tippeket, ezekre figyelj!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

búza vegyszeres gyomirtása

legfontosabb hatóanyagai a hormonhatású vegyületekhez tartozó MCPA, 2,4—D és diklórprop... Tovább

foszfátészter-mérgezés

a szerves foszforsavészterek szájon át felvéve v. egyesek a bőrön át felszívódva erős... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert